4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EKOLOJİK PAZARA SAHİP ÇIKILMALI

Geçen hafta Pazar günü açılan, ekolojik pazarla ilgili gelen e-maillerde ve sohbetlerde, tüketiciler, pazarın, tüm hafta boyunca açık bulundurulmasını ve pazarın fiziki yapısının, daha detaylı olmasını isteyenler oldu. Hafta süresince, Ekolojik Pazar kurulur mu bilinmez ama pazardaki altyapı daha iyi hale getirilebilir veya Anakent ve alt belediyelerin katkıları ile kapalı modern bir EKOLOJİK PAZAR yeri, pekala gerçekleştirilebilir.
Ayrıca organik ürünler, kimyasal işlemden geçmemiş ahşap tezgâhlarda satılmalı, ürünler, tüketicilere bez ya da kağıt ambalajlarda verilmelidir. Naylon poşet kullanılmamalı, Ekolojik pazar'da, ayrıca, tüm pazarcılar, Tepebaşı Belediyesi tarafından hazırlatılan şapka, önlük ve çantaları kullanmalıdır. Organik ürün sertifikası olsa bile, ürünlerin hepsi pazar alanına girmeden önce 'karantina bölgesi'nde tekrar denetimden geçmeli, oluşturulacak bir komisyon tarafından, pazara gelen ürünler yeniden kontrol edilmemelidir.
EKOLOJİK Pazar' a, Anakent Belediyesi niçin katılmadı bilinmez. Ancak İzmir' deki Ekolojik Pazar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde, Karşıyaka Belediyesi, İzmir İl Tarım Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği işbirliğinde kuruldu. Karşıyaka Bostanlı' da açılan pazar, İzmirli organik tarım üreticilerinin yanı sıra, Türkiye'nin dört bir yanından gelen, organik tarım üreticilerine de yer verilmektedir.
EKOLOJİK PAZAR, Eskişehirliler açısından önemli bir karardır. Çünkü organik logosu olan ürünlerin yer alacağı pazar, Eskişehirlilere, katkı maddesiz ürünler satın alma imkânı sağlarken, organik üretim yapan üreticilere, ürünlerini sağlıklı bir ortamda tüketiciye sunma olanağı da verecek.
Pazarlardan alınan ürünler, bitkisel ve doğal maddelerden oluşan içeriğe sahip olan, sentetik kimyasal madde içermeyen ürünlerdir. Organik ürünler ise; doğal olup aynı zamanda içerdiği tüm bitkiler ve doğal maddeler organik tarım gibi organik metotlarla üretilmiş olan ürünlerdir. Her bitkisel, ya da doğal ürün, organik değildir. Bir ürünün organik olabilmesi için mutlaka organik sertifikalı içeriklerden oluşması gerekir.
Elbette Tarım İl Müdürlüğü, ESOGÜ Ziraat Fakültesi, diğer kurum/kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri, Eskişehir' de organik tarımı destek vermeli bu alanda her türlü fedakârlık da yapılmalı, pazarda Eskişehir, organik tarım üreticilerinin yanı sıra, Türkiye'nin, dört bir yanından gelen organik tarım üreticilerine de yer verilmelidir. .
Ülkemizde, ekolojik pazarlarda ekolojik sertifikalı pek çok meyve ve sebze bulmak mümkün. `Ekolojik ürün pahalıdır` imajını yıkmak felsefesiyle kurulan pazardaki ürünlerin fiyatları, piyasa fiyatının altındadır. Çünkü pazara üreticiler ürünlerini satmak için kendileri geliyor. Bir başka deyişle, aracı yok. Türkiye`de ekolojik tarım yapan yaklaşık 14 bin 400 üretici var. Ekolojik pazarlarda, hem tüketici organik ürünü uygun fiyata alabilecek, hem de üretici daha büyük üretim miktarına ulaşabilecek. Türkiye`deki üretimin yüzde 96`sı ihraç edildiği için, dış pazarların talep ettikleri üzüm, incir, fındık gibi ürünlerde de ekolojik tarım yapılıyor. Ekolojik tarımın iç piyasa büyüklüğü 3 milyon dolar iken ihracat büyüklüğü 50 milyon doları buluyor.
Tepebaşı Belediyesi tarafından, organik tarımı özendirmeyi ve sürdürebilirliğini sağlamayı amaçlayan Ekolojik Pazarın yaşaması, Eskişehirlilerin, ekolojik ürünlere göstereceği ilgi ile eşdeğerdir. Ayrıca sağlıklı toplum için, doğru beslenme, güvenli gıda üretimi ve tüketimi de çok önemlidir. Özellikle de çocuklarımız açısından, Ekolojik Pazar yaşamsal önem taşımaktadır.
EKOLOJİK PAZAR' ın, yaşaması ve cazip hale gelmesi için, yerel ve ulusal bazda ekolojik üretim yapan üreticiye gereken kolaylıklar gösterilmeli, istekleri de zamana bırakılmadan hayata geçirilmelidir. Hatta Eskişehirlilerin, Ekolojik Pazara, daha rahat ulaşmaları için her türlü kolaylık gösterilmeli ve semt semt, servis aracı çıkartılmalıdır.
EKOLOJİK PAZAR, Eskişehirliler açısından, doğru beslenme, güvenli gıda üretimi ve tüketimi çok önemlidir. Ayrıca organik ürünlerin, çevreye ve doğaya, doğal hayata olan katkısı asla tartışılmaz. O nedenle de Eskişehir' de, açılan, "EKOLOJİK PAZAR" ın, kalıcı olması ve destek verilmesi, organik tarımı arzu edilen boyutlara taşırken, Eskişehir'i de, sağlıklı ve yaşanabilir bir kent haline getirecektir. Ancak her bitkisel, ya da doğal ürün organik değildir. Bir ürünün organik olabilmesi için, mutlaka organik sertifikalı içeriklerden oluşması gerekir.
Elbette Tepebaşı Belediyesi' nin, "EKOLOJİK PAZARI" düşünmesi bile başlı başına bir başarıdır. Ancak yeterli de değildir. Çünkü pazarın yaşaması için, mutlaka diğer kurum/kuruluşların, en önemlisi de Eskişehirlilerin, Ekoloji Pazara sahip çıkması gerekir. Çünkü söz konusu olan, insan sağlığıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi