4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ERKEN KUZU KESİMİ ÖNLENMELİ

   Eskişehir’ e,  en çok hizmeti, Eskişehirli, milletvekilleri gerçekleştirdi. Rahmetli Hasan POLATKAN ve Kemal ZEYTİNOĞLU yanında, Sayın Prof. Dr. Orhan OĞUZ, Sayın Fahri KESKİN’ in,  hizmetleri, hala hafızalardadır.
             Sayın Fahri KESKİN’ in, halkla olan ilişkileri, her hafta Eskişehir’e gelmesi kentin sorunları ile ilgilenmesi ve ESOGÜ’ ye, sağladığı imkânları, hala konuşulmaktadır.
            Özellikle de Sayın Fahri KESKİN, Milletvekili olduğu dönemde, almış olduğu maaşı biriktirerek, Sivrihisar’a, kendi ismi ile bir "Öğretmen Anadolu Lisesi" binası yaptırması, ülkemizde, bir ilk olup, örnek bir davranıştı.
             Bugün de Sayın Fahri KESKİN, ülke, özellikle de Eskişehir’ in, sorunları ile yakından ilgileniyor.  Bu sorunları, basınla da paylaşıyor.
            Nitekim Sayın Fahri KESKİN,  erken kuzu kesiminin engellenmesi gerektiğini belirterek, bu husustaki görüşlerini bizimle paylaştıktan sonra, “ Erken kuzu kesimi, dolaysıyla ülkemiz, ciddi et kaybına uğruyor. “ dedi.
             Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı,  Sayın ALİ EROĞLU ‘ da, erken kuzu kesimi dolayısıyla, Türkiye’ de,  30 bin ton etin yok edildiğini belirterek, karkas ağırlığı 25 kilogramdan, az olan kuzuların kesilmemesi gerektiğini belirtti.
              İthal et ve yem konusunda, yurt dışından milyonlarca dolarlık ham maddenin ithal edildiğini belirten Sayın Eroğlu, “İthal yemle ithal hayvan ya da ithal ettiğimiz hayvanı ithal yemle beslediğimiz zaman bu girdi daha da yükseliyor ve pahalı bir hayvancılık modeli ülkemizde oluşuyor. Bunun için yem bitkilerinin, özellikle ihtiyacımız olan kaliteli kaba yemin karşılanması gerekiyor.” dedi.
             Koyun ve kuzu sayısı. geçmişte1 kişiye koyun düşerken, şimdi 4 kişiye 1 koyun düşüyor. Geçmişte 30 yıl önce nüfus, 40 milyonken, yaklaşık 50 milyon koyun-kuzumuz vardı. Şimdi 80 milyona 30 milyon koyun-kuzu varlığımız var.  Oysa Kırmızı et üretimimizin 4’te 1’ini küçükbaş hayvandan sağlayabiliriz
          Türkiye’de, 31 milyon koyun, 14 milyon kuzu var. Bunların yarısına denk gelen 7 milyonu erkek kuzudur. Bu hayvanları 4-5 ay besleyip, kesime gönderiyoruz. Ortalama karkas ağırlığı 2,5 kilo yükseldi. Yılda ortalama, 7 milyon kuzu kesildiği zaman 140 bin ton et sağlıyoruz.
             Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Karadeniz’in büyük bir bölümünde avlanan hamsi balıklarında yasal avlanabilir boy uzunluğunun altında olanların, oranında artış olduğu ve et verimlerinin de oldukça düşük olduğu tespit etti. Tespitinden sonra, yaşaklama getirdi. Bu yasaklama erken kuzu kesimine de getirilmeli veya destek verilerek, erken kuzu kesimi önlenmelidir.
            Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı,  Sayın Faruk Çelik, küçükbaş’ da erken kuzu kesimi ve anaç kuzu kesimini önlemek için, hayvan başına üreticiye destek verilmesi öngörülüyor. Üreticilerin, bakanlıktan 40 lira destek talebinde bulunduğu, Bakanlığın da bu rakam üzerinde çalıştığı öğrenildi.
            Yine Bakan Sayın Çelik, “İthal etmekle, et açığı kapatamayız. Açığı kapatmak için daha çok üretmemiz gerekiyor. Erken kuzu kesimlerini önlemek, kuzuları desteklemek, anaç sayısını artırmakla, bunu yapabiliriz.” dedi,
              Ülke hayvancılığında, çeşitli parametreler değerlendirilerek, mutlaka acil, kısa, orta ve uzun vadeli üretim planlamalarının yapılmasını, istikrarlı politikaların uygulanması zaruridir., Ülkemizde, hayvancılığın, tarımın içinde bir alt sektör olarak değerlendirilmesi gibi dünya gerçeklerine uymayan, kronik bir yanlıştan kurtulmanın hayati derecede önemlidir.
             İnsan ve hayvan sağlığını, etkileyen ve tehdit eden hayvan hastalıklarına karşı koruyucu hekimlik öneminlidir. Hayvanlarda görülen, Brusella, tüberküloz, şarbon, kırım-kongo kanamalı ateşi, salmonella, toxoplazma, kist hidatik ve kuduz gibi bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklara karş,ı eradikasyon projelerinin uygulanmasının,  sağlığın temel konusudur..
             Ülkemizde, Veteriner halk sağlığı ve çevre sağlığı için, tek sağlık uygulamalarını vazgeçilmez olarak kabul ediliyor. Aktif ve bütüncül uygulamalar ile kurbanın hayvan hastalıkları konusunda, toplumda endişe oluşturan bir konumdan çıkarılması gerektiğini önemli bulunuyor.
           Ülkemizde, et sorununun çözümü için, Koyun yetiştiriciliğinde bakım ve besleme hayvanın içinde bulunduğu dönemler dikkate alınarak yapılmalıdır. Kârlı bir üretim için, koç katım öncesinden başlayarak doğuma kadar olan bu süreçlerde, hayvanın besin madde ihtiyaçlarının, en doğru şekilde karşılanması, ekonomik bir yetiştiricilik için gereklidir.
               Sağlıklı bir kuzu, elde etmek için, en önemli kural yavrunun ağız sütü içmesinden geçer. Kuzunun, ilk aylardaki yaşamında, hastalıklara karşı direncini sağlayan bağışıklık maddelerinin miktarı doğumdan sonraki ilk 15 dakika ile 4 saat arasında verilecek olan ağız sütünde en yüksek orandadır.   
              Ülkemizde, et sorunu en önemli başlıklarından birisi, koyun etinin tüketilmemesidir. ‘İthal et’  yerine koyun ve kuzu üreticileri, teşvik edilmeli, vatandaşın da koyun eti yemesini teşvik edilmelidir.
           Kuzu erken kesilmemeli,  20 kilo ve üstü kuzu karkasına, devlet teşvik versin ki çiftçi erken kuzu kesiminden vazgeçsin ve et üretimimiz artsın. Yılda ortalama 7 milyon kuzu kesiyorsunuz. Bunu 3 kilo artırırsanız 21 bin ton daha fazla et üretimi yapılabilir. Bu da yılda 21 bin ton, et az ithal etmek demektir.
             Üllkemizde, erken kuzu kesimi, önleme projesi yapılmalıdır. Koyun üreticisine kuzusunu, erken kesmemesi için, devlet teşvik vermelidir. ÇünküTürk Veteriiner Hekimleri Birliği Başkanı Sayın Talat GÖLET göre, ülkemizde, erken kuzu kesimi engellenirse, et açığımızı kapatabiliriz.
          

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi