4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EROZYONLA MÜCADELE HAFTASI

              Her yıl, olduğu gibi,, bu yıl da 16 – 23 Kasım 2014 tarihleri arası,  ‘Erozyonla Mücadele Haftası’ olarak, ülkemizde kutlanmakta, erozyonla ilgili çeştli ekinliklerle yapılmaktadır.


            ülkemizde, topraklarımızın %80’inden fazlası erozyon tehdidi altındadır. Her saniye 16 ton, her yıl 500 milyon ton verimli tarım toprağımızı, erozyonla kaybediyoruz


               Erozyonla her yıl kaybedilen toprakla, 600 bin ton buğday, ya da 1,4 milyon ton mısır yetiştirilebilir. Yılda 1,4 milyar ton toprak, su ve rüzgarın etkisiyle taşınıyor.


               Türkiye erozyonla mücadelede TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmetli Hayrettin Karaca ve Yönetim Kurulu Başkanlarından Nihat Gökyiğit’in, başkanlığında gerçekleştirilen, “Erozyonla Mücadele Haftası ve Toprağa Saygı Yürüyüşü” etkinlikleri, hep hafızamızdadır.


.              O yıllardaki TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit, “Toprak ana çok doğru söylüyor. Toprak ana ‘beni yeşilime hasret kılmayın, beni doğru işleyin ve doğru kullanın’ diyor. Buna kulak asılmasını istiyoruz. Siyasetçilere ‘barajı aşıp, toprakta boğulmayın’ diyoruz. ‘Toprağa ihmal ederek seçim kampanyası, program yapmayın’... Bunları söylüyoruz. Bu yürüyüş ile senede bir kere bile olsun toprağa saygı duyulsun istiyoruz.” demişti.


             TEMA Vakfı, bireysel çabalarla, toplumun dikkatini çekmenin ötesinde, erozyonla savaşımın örgütlü, bir yapı içinde, planlı, programlı, bilimsel yöntemlerle yürütülmesinin büyük önem taşıdığının bilinciyle, yıllardır, erozyonla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.


             TEMA Vakfı, yıllardır erozyon, ağaçlandırma ve mera ıslah çalışmalarında, ülkemizde çok başarılı ve verimli, bir performans sergiledi. Bu alandaki eğitimi de sürekli; kalıcı ve sonuç alıcı bir şeklide gündemde tuttu, Halkın, daha da bilinçlenmesini sağladı.


            TEMA bu yıl 16-22 Kasım tarihlerini kapsayan Erozyonla Mücadele Haftası’nı ‘Toprak ve Su’ temasıyla karşılayan TEMA Vakfı, hafta boyunca, tüm Türkiye’de çevrimiçi etkinlikler ve eğitimler düzenliyor.


             Türkiye’de toprak bozulumunun en önemli sebeplerinden birinin erozyon olduğunu söyleyen TEMAVakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Deniz ATAç, topraklarının büyük kısmının erozyon tehlikesi altında olduğu ülkemizde, toprak ve su ilişkisinin önemine dikkat çekiyor.


               Kurulduğu günden itibaren başta toprak olmak üzere, tüm doğal varlıkların korunması amacıylaçalışan TEMA Vakfı, her yıl Kasım ayının üçüncü haftası kutlanan Erozyonla Mücadele Haftasını bu yıl‘Toprak ve Su’ temasıyla karşılıyor.


             TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Deniz ATAç, Türkiye topraklarının büyük bir kısmının erozyon tehdidi altında olduğunu vurguladı. Bu sebeple toprağı koruyan uygulamaların artması gerektiğin belirtti.


           Ayrıca Sayın ATAç, “Toprak ve su yaşamın iki temel kaynağıdır. Ancak bugün insanların etkileriyle toprak,ve su varlıkları önemli sorunlarla karşı karşıya. Toprak, onu koruyan bitki örtüsünün tahrip edilmesi sebebiyle erozyona uğruyor.


             Türkiye’de toprak bozulumu sebeplerinin başında hâlâ erozyon geliyor.


Erozyonla toprağın en verimli kısmı olan üst toprak taşınıyor. Toprağın verimliliği, biyolojik çeşitliliği, su tutma ve karbon depolama kapasitesi azalıyor. Bugünün ve gelecek kuşakların gıda ve suihtiyacının karşılanması, iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi için erozyonun kontrol altına alınması gerekiyor.


               Su varlıklarını korumanın önemine de değinen Sayın ATAç; “Her geçen gün su varlıklarımızın üzerindeki baskı artıyor ve sularımız, miktar, kimyasal kalite ve ekolojik açıdan kötü duruma doğru gidiyor.”dedi


               Dünyadaki su varlıkları, iklim değişikliği, nüfus artışı ve çevre kirliliği gibi baskılar nedeniyle ilerleyen zamanlarda, çok daha kritik bir konuma gelecek. Bu nedenle su üretiminde tartışılmaz önemi olan ormanlar ve mera alanları korunmalıdır.


              Her yıl bir futbol sahası kadar alandan, yaklaşık 2 ton toprak, denizlere karışıyor!


Toprağı koruyan uygulamaların, erozyonun şiddetini azalttığını ifade eden Sayın ATAç


 “Türkiye’de, her yıl 642 milyon ton toprak erozyona uğrarken, 154 milyon ton toprak akarsularla denizlere taşınıyor.”görüşünü de kamuoyu ile paylaştı.


            Rahmetli KARACA ve ekibi,  yıllardır, TEMA Vakfında, sorumluluk anlayışıyla, çıkar gözetmeksizin, bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynaklarını, kendi özgür iradesiyle, amacı doğrultusunda kullandı.


               Rahmetli Hayrettin KARACA, ülkemizde, gönüllük alanında, emsali nadir ve doğa hayranı bir insanımızdır. özelikle de ağaçlandırma ve erozyona karşı mücadelesi, herkese örnek teşkil edecek niteliktedir.


              TEMA Vakfı ve Karaca Arboretumu’nun kurucusu, Toprak Dede Hayrettin KARACA,” olarak biline, Rahmetli Hayrettin KARACA, 97 yaşında hayata gözlerini, yumdu. Yaşamını,  bitkilerin, toprağın, suyun ve tüm doğal varlıkların korunmasına adadı.


              Rahmetli KARACA, yıllar boyunca Anadolu’yu,  karış karış dolaşarak, topladığı bitki örneklerinin yanı sıra, dünyanın farklı yerlerinden topladığı çeşitleri de bir araya getirerek,  Türkiye’nin, ilk özel arboretumunu kurdu.  


             Yalova’da, 135 dönüm üzerine kurulu “Karaca Arboretumu”,  bugün de 14 bin farklı bitki çeşidinin, temsil edildiği bir gen merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor.


               Erozyonla Mücadele Haftası’nda, TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı,  Rahmetli Hayrettin KARACA’ yı, rahmet, minnet ve saygı ile anıyoruz.


             Ruhu şad Mekânı Cennet olsun…


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi