7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

ESAB ( EMİRDAĞ KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ )


İnsanların kendilerini ifade edebilmelerinin bir yolu da teşkilatlanarak düşünce ve eylem birliği içinde etkinlikler düzenleyip kamuoyu önüne çıkmaktır. Düşünen, konuşan, yazan ve üreten insanların çektiği düşünce çilesi, zaman içerisinde ortak akılla hareket etme ihtiyacını ortaya koyar. Burada sosyal farkındalık yaratma isteği devreye girerek belirlenen amaçlar doğrultusunda birliktelik sağlanıp hizmetler üretilmeye başlanır.
Tek seçicilik, tek adamlık, tek seslilik, tek irade olma devri artık tarihe karışmıştır. Artık toplum yararına hizmet üretmek için birleşme devri gelmiştir. Herkes bilgi, görgü ve yeteneği oranında hizmete katılır ve destek verir. Büyük ideallere ; önyargısız, çıkarsız düşüncelerle, halis ve gönülden atılan niyetlerin bir adımı başlanır. Geçmiş ve gelecek bir bütün olarak algılanarak içinde yaşanılan toplumun yüksek hedeflerine doğru yol alınır.
Kurumsal kimlikte; ''ben'' değil , ''biz'', ortak akıl, ekip çalışması, çok seslilik, iş bölümü yapma konuları temel ilkelerdir.
ESAB bir ihtiyaçtan doğmuştur. Emirdağ'ın düşünen insanları, artık sanat ve kültür adamlarının meydana getirdiği ürünlerin çeşitli etkinliklerle tanıtılmasını görmek istemektedir. Ortak projelerle dünyanın her yerinde yaşayan hemşerilerine ulaşmak istemektedir. İşte bu amaçla; 29 Ocak 2012 günü, sanat dostları, şair ve yazarlar biraya gelerek Emirdağ Sanatçılar Birliği (ESAB) adı altında Emirdağlı kültür, sanat, edebiyat insanları arasında yakınlaşma ve dostluk duygularının oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlamak üzere birlik kurulmasına karar verilmiştir.
Daha sonra Eskişehir'deki sanat ve kültür adamlarının yoğun ilgisi nedeniyle Eskişehir kültürü ile Emirdağ kültürünü kaynaştırma gereği hasıl olmuş ve bu maksatla ESKİŞEHİR-EMİRDAĞ KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ adı ile resmi kimlikli bir dernek kurulması uygun görülmüştür. Emirdağ Kültür ve Sanat Derneği'nin amaçları şöyle tespit edilmiştir:
•Eskişehir Emirdağ kültürünü kaynaştırmak,
•Tarihî, kültürel ve sosyal bağlarla birbirine bağlı Emirdağ halkının içinden çıkan ve sanatla iştigal eden bütün paydaşları bir çatı altında toplamak.
•Dünyanın değişik yerlerinde bulunan Emirdağlı sanatçılarla iletişim kurmak.
•Sanatçıların barışa ve kültürel gelişmelere katkısını sağlamak.
•Sanatçıların etkinliklerinden halkı haberdar etmek.
•Yurt içi ve yurt dışındaki hemşerilerin Emirdağ ile ilgilerini pekiştirmek için etkinlikler düzenlemek.
•Emirdağ sanatçılar ansiklopedisi hazırlamak
•Emirdağ halkının yoğun olarak yaşadığı yerlerde ''Emirdağ Kitaplığı'' oluşturmak.
•Sanatı meslek edinmiş kişileri bir araya getirmek.
•Meslekî dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak.
•Yazarların sanat ve kültür hayatında etkin bir şekilde yer alabilmeleri için çalışmak.
Kültür ve sanat insanları Emirdağ'ın kültürel zenginliklerini ve kültürel meselelerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak ve korumak yönünde faaliyetlerde bulunmak gayesi etrafında toplanmıştır.
ESAB, henüz üç yıl gibi bir geçmişe sahip olmasına rağmen, birçok önemli etkinliğe imza atarak Emirdağ kültür ve sanatına damgasını vurmuştur. Yaptığı etkinliklerle tarihe not düşmüştür. Bu kısa süre içinde pek çok etkinlik Emirdağ tarihinde ilk def gerçekleştirilmiştir.
Belçika'ya göçün 50.yılı münasebetiyle, Belçika'da yaşayan Emirdağlı siyaset, kültür ve sanat insanları ve Eskişehir üniversitelerinde görevli akademisyen hemşerilerimizin katılımıyla bilimsel anlamda ''Göç Çalıştayı, Göç Sempozyumu '' yapılmıştır. Tepebaşı Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen bu bilgi şöleni kitaplaştırılarak halka dağıtılmıştır. Bu cümleden olarak geçen yıl Emirdağ Sempozyumu'nun ikincisi düzenlenerek bildiriler kitap haline getirilmiştir.
Belçika ESAB temsilcisi Birgül Kapalıkaya Eryürük tarafından 50.yıl etkinlikleri düzenlenmiştir. Belçika'nın değişik şehirlerinde kültürel konferanslar tertip edilmiştir. Yurt dışında yaşayan Emirdağlı sanatçılar ilk defa bir araya getirilmiştir.
Tuncer Sarı tarafından oluşturulan 50.yıl Fotoğraf Sergisi Eskişehir ve Emirdağ'da açılmış ve konferanslar verilmiştir.
Emirdağ'ın kurtuluş günü, Eskişehir ve Emirdağ'da üniversite hocalarının katılımıyla konferans ve sergilerle kutlanmıştır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Belleği Müzesi'nde düzenlenen ''Emirdağ Kurtuluş Günü Sergisi'' büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Sergide, şehit ve gazilerimizin oğulları ve torunları ilk defa buluşturularak duygulu anların doğmasına vesile olunmuştur.
Şair, yazar ve ozan sanatçılarımız için günler düzenlenerek eserleri kamu oyuna duyurulmuştur. ESAB'ın etkinliklerini bir başka yazıya konu etmek daha yerinde olacaktır.
Kuruluşundan bu yana 40 civarında etkinlik düzenleyen ESAB, yönetici, üye ve halkından aldığı dua ve destekle yoluna devam etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7-Ahmet URFALI (DOLUNAY) Arşivi