
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR SAĞLIKTA BÖLGE MERKEZİ
Salı günü, Sağlık Müdürü Sayın Dr. Hüseyin Seyhan FİDAN' la, sağlık sektörü ile ilgili görüşme fırsatı bulduk. Son yıllarda, sağlık sistemi, hem yapısal, hem de fonksiyonel olarak, bir değişim geçirmiştir. O nedenle de ülke ve Eskişehir' de, bu değişim sürecinde, finansmandan, organizasyona, yeni kurallar oluşturmaktan, ödeme biçimlerine kadar, birçok alanda çalışmalar yapılmıştır. Bu çerçevede, ülke ve Eskişehir bazında, "Sağlıkta Dönüşüm Programı" hayata geçirilmiştir. Sayın. Dr. Hüseyin Seyhan FİDAN' ın, bu süre içinde görev yapması, özellikle de ESOGÜ Tıp Fakültesi mezunu olması, kentteki sağlık sektörü açısından bir şans olmuştur.
Sayın Dr. Fidan' ı, sağlık sektörü hakkında oldukça donanımlı ve hazırlıklı gördük. Sağlık sektöründeki gelişmeleri, yakından takip ediyor. Eskişehir' in, sosyo-ekonomik gerçeklerine uygun, planlı ve sürdürülebilir programları dikkate alıyor. Sağlığı, Eskişehir ve Türkiye'nin, temel makroekonomik sorunlarından birisi olarak görüyor. Sağlık kuruluşlarında, ISO 9001- 2000 Standart da uygun, hizmet verilmesi gerektiğini de her vesile gündeme getiriyor.
Sayın Dr. Fidan, Sağlık Bakanlığı, sağlığı, bölge merkezli yapılanmaya giderek, Türkiye'yi, sağlık hizmet sunumu ve planlaması bakımından, 29 bölgeye ayırdığını, Eskişehir' in, bu bölgelerden biri olduğunu söyledi. Yeni sistemde, her sağlık bölgesi için, ''BÖLGE MERKEZİ"' ve bu illere bağlı ''ALT BÖLGE MERKEZİ'' iller belirlendiğini, hastaların, tıbbi bakım ve tedavilerinin öncelikle sağlık bölgesi içerisinde yapılması ilkesi benimsendiğini belirti. Eskişehir Sağlık Bölgesi, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Afyon, illerini kapsıyor.
Sayın Dr. FİDAN, Zübeyde Hanım Anne ve Çocuk Sağlığı Hastanesi'nin kapatılmasını, daha iyi hizmet vermek, kadın ve çocuk sağlığı düşünülerek kapatıldığını söyledi. Emek Partisi, Eskişehir Tabip Odası, Halkevleri, Sağlık-Sen Eskişehir Üyelerinin tepkisinin tamamen kasıtlı olduğunu belirterek, hastanenin kapatılması ile Eskişehir' de, yatak ve personel sayısında, kesinlikle bir değişiklik olmadığını, bölge halkının da mağdur olamayacağını ifade etti. Kaygıları giderecek, her türlün tedbirin alındığını da söyledi.
Sayın Dr. Fidan' nın, Tıp Fakültesi ile de çok olumlu düşünceleri var. ESOGÜ tıp Fakültesi mezunu olması dolayısıyla, sorunlarını, imkân ve olanaklarını, çok iyi tahlil ediyor. Hatta Tıp Fakültesi ile birlikte çalıştıkları "BEYİN KRİZ MERKEZİ" gibi projelere, destek veriyor. Aslında Eskişehir' in, 29 Sağlık Bölgesinden birisi olması dolayısıyla, Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin, tüm birimleri, özellikle de "YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ", Eskişehir ve bölge açısından büyük önem kazandı.
Sayın Dr. FİDAN' la, 3. Düzey (Level 3) Yoğun bakım ünitesi üzerinde de durduk. Eskişehir' 29 Sağlık Bölgesinden birisi olması dolayısıyla, önem kazanan, 3. Düzey (Level 3) yoğun bakım üniteleri, bir sorumlunun bulunduğu, yoğun bakım uzmanlarının sürekli olarak servis içerisinde hizmet verdiği, uzun süreli yapay solunumun tüm yöntemlerinin uygulanabildiği, 24 saat tüm radyoloji ve laboratuar hizmetlerinin verilebildiği, en gelişmiş cihazlarla donatılmış ileri monitörizasyon ( EKG, nabız, invaziv, noninvaziv kan basıncı, SpO2, Et CO2, ısı ) sağlanabilen gelişmiş servislerdir.
Sayın Dr. FİDAN, önümüzdeki yıllarda, ülke ve Eskişehir'deki tüm hastanelerin yenileneceğini, kamu hastanelerinden, doktor ve diğer personelin, özel hastanelere transferlerinin zorlaştırıldığını, hatta Sağlık Müdürlüğü'nün, muvafakatine bağlı olduğunu, sıkça vurguladı. Bundan böyle Eskişehir'de, özel hastane açmanın da çok zor olduğunu, kamu hastanelerdeki, gelişimin, sürekli ve kalıcı olacağını da ifade etti.
Öte yandan ülke ve Eskişehir bazında, geçmiş yıllarda, sağlık çalışanlarının dağılımındaki dengesizlik; sözleşmeli personel istihdamı, devlet hizmet yükümlülüğü, vekil ebe-hemşire çalıştırılması gibi yöntemlerle, en ücra köşelerde dahi personel bulundurulması sağlanarak büyük ölçüde giderilmekle birlikte, sağlık insan gücü sayısındaki yetersizlik, devam etmekteydi. Bugün ise sağlık insan gücünün, en verimli şekilde dağılımı planlanmış, objektif kriterlere göre, atama ve nakil sistemi kurularak uygulamaya istikrar kazandırılmıştır.
Elbette Sağlık Müdürlüğü' nün çalışmaları, sağlık sektöründeki sorunları çözmek için yeterli değildir. Eskişehir' deki tüm kesimler, sağlık sektöründeki sorunları çözmek için elini taşın altına koymalı, sağlık hizmetlerinde, odak nokta, TEDAVİ HEKİMLİK" ten ziyade, "KORUYUCU ve GELİŞTİRİCİ hizmetler olmalıdır. Çünkü Eflatun' un söylediği gibi, Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur
Şu bir gerçek ki Eskişehir'de, sağlık kurum/kuruluşlarına, toplum katılımı ve tıbbi teknoloji sağlanması, İcraata "HOŞGÖRÜ ve "DİYALOG" hakim kılınması, rehberlik edilmesi, hasta haklarının, en iyi şartlara gelmesi için de gayret gösterilmesi. Ayrıca sağlık personelinin, yaşam kalitesinin yükselmesi, sağlık sektöründe başarıyı, daha da iler boyutlara taşıyacak, kenti de ülkemizin, en iyi "SAĞLIK BÖLGE MERKEZİ" yapacaktır.