4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE BİLİŞİM SEKTÖRÜ

OSB Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile ilgili görüşlerimizi, sürekli kamuoyu ile paylaştık. Eskişehir' in, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olabilmesinin de bu bölgede yapılacak Ar-GE çalışmaları ile eşdeğer olduğunu da sürekli vurguladık. Nitekim bir yazımda
"Teknoloji Geliştirme Bölgesin' nde, yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucu, ortaya çıkan özgün süreç, hizmet, yöntem, üretim tekniği, faydalı araç gereç, malzeme, yazılım, ürün ve sistemlerin, Eskişehir' i ulusal ve uluslar arası alanda söz sahibi yapacağını da kamuoyu ile paylaşmıştık.
Yine Eskişehir Milletvekili ve Eski Maliye Bakanı Sayın UNAKITAN, " Eskişehir Silikon Vadisi'nin kurulması için gerekli belge ve izinleri hemen alalım. İki üniversitesi bulunan Eskişehir, yazılım üssü olmaya hazır. Yatırımcıları bir an önce davet edelim. Altyapı çalışmalarını hemen tamamlayın" demişti. Ancak Üniversitelerin, ESO ve ETO' nun ilgisizliği yüzünden, Eskişehir, bu fırsatı kaçırdı. Oysa gerçekleştirilmiş olsa idi. Eskişehir yazılım ve teknoloji üssü olacaktı. Ayrıca da üniversite gençliğinin ufkunu açacak, Eskişehir 'de bilişim sektöründe söz sahibi olacaktı.
Eskişehir' de, şu günlerde bilişim sektöründe güzel gelişmeler var. Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet gösteren Lider Teknoloji Geliştirme (LTG), TÜBİTAK TEYDEB tarafından KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında desteklenen "Mil-Std-1553B Düşünce İyelik Çekirdeği Tasarımı ve Uygulaması (ÇEKİRDEK)" isimli Ar-Ge projesini başarıyla tamamladı. Bu projeyle, İlk Ulusal Mil-Std-1553B (Mux-Bus) Çipi tasarımı ve uygulamasını gerçekleştirilerek ulusal savunma sanayine önemli bir katkı sağlanmış oldu.
Lider Teknoloji Geliştirme, TÜBİTAK TEYDEB tarafından, geçekleştirilen, ulusal savunma sanayine ve sivil havacılık sektörüne yönelik projeler, Türkiye' nin bugünü ve geleceği açısından önemli projelerdir. Bu projeler, gerçekleştirilirken Eskişehir'deki üniversiteler ve sektörde faaliyet gösteren kamu ve özel, kurum ve kuruluşlarla birlikte, hayata geçirilmesi projelerin hayata geçmesinde ve daha da geliştirilmesinde, en önemlisi de, LTG' nin, daha da güçlenmesinde önemli bir gelişmedir.
Hiç şüphesiz ki bu projeler ve sektörde oluşturulan "TAKIM RUHU", Eskişehir'in savunma sanayinde, yer edinme ve havacılık merkezi olma" hedefine ciddi katkıda bulunacaktır. Hatta havacılık, merkezi olacaktır. Çünkü hassas mekanikte Eskişehir, Türkiye' nin önde gelen kentlerinde biridir.
LTG' nin, ulusal ve özgün ürün tasarımı ve gerçeklemesi konusunda, savunma sanayinin, bazı öncü kuruluşlarınca sayılı çalışmalar yapması, bu çalışmalar da başarıya ulaştırması sektörün geleceği açısından umut vericidir. Ancak bu çalışmalara verilen destekler, KOBİ' ler düzeyinde de artıkça ve ülkemizin ulusal, özgün ve ileri teknolojiye sahip ürünlere olan gereksinimine de cevap verilecektir.
LGT' nin projeleri, Türkiye' deki işletmeler açısından da önemli mesajlar içeriyor. Çünkü ülkemizdeki pek çok firmanın markalı birçok ürünü, aslında o firmalara ait özgün ürünler olmayıp, yabancı ürünlerin yerli üretimleridir ve sadece montaj işçiliği yerli firma tarafından yapılmaktadır. Hülasa ülkemizde işletmeler, tarafından üretilen, özgün tasarım üniteler ise yeterli sayıda değildir. Ayrıca ulusal ve özgün bir "Veri Transferi Ünitesi" piyasada henüz yoktur.
Bu projelerde kullanılacak her ürünün, ulusal ve özgün nitelikte olması, hem bu ürünlerin hem de bu ürünü taşıyan silah (roket, füze vb) veya platformların (uçak, helikopter, gemi, tank, uydu vb.) güvenilirliği açısından, büyük önem taşımaktadır. İhtiyaç anında ülke savunmasında, düşmana karşı kullanılacak bu güvenilir silah veya platformlar, dış güçlerin kontrolünden bağımsız olacaklarından, ülke savunmasında, daha etkili ve başarılı olacaklardır. Ayrıca ülke savunma sanayimizi de dışa bağımlıktan kurtaracaktır.
Ülkemizde, söylendiğine göre, 40 milyar dolar büyüklüğünde bir bilişim pazarı potansiyeli var. Yazılım, birçok ülkede stratejik sektördür. Ülkemiz, hala bunu farkında olmadığı için bu seviyeye ulaşamadı. Türkiye'de, yazılım sektörünün cirosu 3.5 milyar dolar. Bunun, büyük bir bölümünü yurtdışından gelen yazılımlar oluşturuyor. Türkiye ve Eskişehir, dünyadaki bu büyük pazardan pay alabilmesi için, Lider Teknoloji Geliştirme (LGT) gibi şirketlerin sayısını artırmak ve Ar-Ge çalışmalarına da hız kazandırmak zorundadır. Çünkü Dünya bilişim sektörü 2.3 trilyon euro hacme sahip, yazılım sektörü ise bunun yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor. Türkiye de yazılım şirketleri, güçlendiği takdirde rakamın milyar dolarlara ulaşabilecek, ülke savunması daha güvenli olacak, firmalarımız da ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilecektir.
LGT şirket mensuplarını kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi