4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE TERMAL TURİZMİ

ETO Başkanı, sanayici Sayın Sarar' la iftar yemeğinde, sohbet etme fırsatı bulduk. Eski garajın olduğu yere, çok amaçlı termal tesisi yapacağını söyledi. Bu söyleşi, yıllardır laf ve vaatte kalan, bugüne kadar da bir türlü gerçekleştirilemeyen Eskişehir' deki, Hidroterapi merkezleri ile ilgili çalışmaları da hatırlattı.
Nitekim Sayın ÇALIŞICI' nın, gayretleri ile Kızılinler Köyü'nde yapımı düşünülen, hidroterapi ve rehabilitasyon merkezleri ve buraya yatırımda bulunacağı söylenen girişimciler, günlerce kent gündemde kaldı. Ancak bugüne kadar, somut bir gelişme yok.
Oysa Sayın Çalışıcı, çevre düzenleme planlarının hazırlandığını, bölgenin de ülkemizin sayılı sağlık ve tedavi turizm merkezi olacağını, sıkça gündeme getirdi. Hatta, yaptığı açıklamada, Kızılinler Köyü'nde yapılacak tesislerin, İzmir Balçova tesislerinden sonra Türkiye'de, sağlık turizmi kapsamında, ikinci tesis olacağını ve İl özel İdaresi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi işbirliği ile bir rehabilitasyon merkezi de yapılacağını söylemişti.
Ayrıca Kızilinler mevkii, 08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 20.11.2006 tarih ve 11264 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmişti.
Elbette Kızılinler Termal Turizm Merkezi ile ilgili proje/projeler ve vaatler bugüne kadar, niçin gerçekleşmedi, en iyi ilgililer bilir ama Bugünkü tablo, hiçte hayra alamet değildir. Çünkü Kızılinler Köyünde, gözle görülür, elle tutulur bir gelişeme yok.
Öte yandan yıllardır Eskişehir'de, "HİDROTERAPİ" merkezi gündemde. Ancak bir adım yol gidilemediği gibi, her gelen ilgili, bu alanda pek çok vaat ve söylemde bulundu, hatta makro hedefler gösterdi ama vaatler ve hedefler, bir türlü hayata geçirilemedi. Tüm vaatler de lafta kaldı. Hâlbuki diğer illerdeki gelişmeleri ve olanakları gördükçe, Eskişehir'in, termal turizmimde, neleri kaybettiğini, daha iyi anlıyor, kentteki gelişmeleri de, daha iyi tahlil edebiliyoruz.
Denizli, Kütahya, Afyon ilerindeki Kaplıca tesislerinde, yer bulmakta güçlük çekiliyor. Beldedeki, otel ve pansiyonlar ful dolu. Her yıl önemli sayıda pansiyon ve otel yapılmasına rağmen, taleplere cevap verilemiyor. Kaplıca Turizmi, bu illerin ekonomisine, ciddi katkı sağlıyor. Bu illerdeki kaplıca ilgileri ile yaptığımız görüşmelerde, talebin, her yıl arttığını, özellikle de taleplere, yaz aylarında cevap vermediklerini söylüyorlar. Her geçen günde tesislerini daha da geliştiriyorlar.
Ülkemiz ve Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı sular açısından tam bir cennet. Ancak bir jeotermal kuşağın üzerinde olan Eskişehir de, bu alandaki avantajlarına rağmen, Termal sularının verimli olarak kullanıldığını, doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir. Sayısız sağlık sorununa faydalı olduğu kanıtlanan şifalı sularımızın çoğu, derme, çatma, tesislerden oluşuyor. İlgisizlik ve denetimsizlik, bu alanda da kendini hissettiriyor.
Eskişehir' deki, bu olumsuz gelişmelere rağmen, dünyada olduğu gibi ülkemizde, sağlık turizmine, yani kaplıca ve şifalı sulara olan ilgi hızla artıyor. Tatillerinin, belirli bir bölümünü kaplıcalarda geçirmek, hem dinlenip, hem de sağlık sorunlarına çare bulmak isteyen, önemli bir kitle, sağlık turizmine ilgi gösteriyor. Ayrıca kaplıcalarımıza, ilgi gösteren yabancıların sayısı da azımsanamayacak düzeydedir.
Ne kadar doğru bilinmez ama Kızılinler Köyü'nde, açılan kuyularda, yeteri kadar termal suyu olmadığı söyleniyor. Şayet söylenti yanlış ve yeteri kadar da termal suyu varsa, bir ana önce, Kızılinler Köyü'nde, gerçekleştirilecek olan termal bölgesi için, mutlaka bir "MASTER PLAN", yapılmalıdır. Çünkü bölgedeki gelişmelerin hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, plan bir zorunluluktur. Bölge için, yapılacak bu plan, yerli ve bölge dışından gelecek yatırımcılar için de rehber olacaktır.
Kızılinler Köyü' de, arzu edilen yatırımlar gerçekleşir mi zaman gösterecektir. Ancak Eskişehir' e, termal turizmi için yapılan vaat ve söylemlerin askıda kalması, Kent insanında hayal kırklığı yarattı. Bu alandaki vaatlerde inandırıcılığını yitirdi. Kızılinler köyü ile ilgili vaatler, aynı akıbete uğrarsa, Eskişehirliler, ikinci bir hayal kırıklığını yaşarlar. Bu nedenle de ilgiler, Kızılinler Termal Turizm Merkezi ile ilgili, ne yapılacaksa bir an önce yapmalı veya bu alanda kamuoyu bilgilendirilmelidir.
Hülasa yıllardır, Eskişehir' de şifalı sular akıyor, ilgililer de bakıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi