
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİRLİ ADAYLAR
12 Haziran'da, yapılacak olan genel seçimler dolayısıyla, partilerde aday belirleme çalışmaları başladı. Ancak sohbetlerde, dikkat ettik. Adayların, Eskişehirli olması isteniyor. Gerekçe olarak da yıllarca, Eskişehirli olmayan adayların, TBMM' ye gittikten sonra Eskişehir' e, hizmet etmedikleri gibi, kente gelmedikleri de söyleniyor.
Eskişehirli, seçmen haklıdır. Çünkü çok partili dönem değerlendirildiğinde, Eskişehirli adayların dışındaki adayların, arzu edilen ölçülerde hizmet getirmedikleri gibi, Eskişehir' de uğramadıkları görülür. Oysa Eskişehirli adaylardan, Rahmetli Hasan POLATKAN ve Kemal ZEYTİNOĞLU, Sayın Prof. Dr. Orhan OĞUZ, Sayın Sadri YILDIRIM, Sayın Fahri KESKİN, Eskişehir'e, her hafta gelen ve hizmet eden milletvekillerimizdir.
Peki, Eskişehirli kimdir?
Eskişehir'de oturan, Eskişehir'in sokaklarını arşınlayan, havasını soluyan, Eskişehir'in dertleri ile dertlenen, Eskişehir'de yatırım yapan, üreten, Eskişehir'de yaşayanlara iş ve aş sağlayan, dürüst, ahlaklı, vatanını ve devletini seven kişilerdir.
Ayrıca Eskişehir göçmen nüfustur.Kırım'dan, Kazan'dan, Türkistan'dan, Arap Yarımadası' dan, Dobruca' dan Gümülçine' den, Deliorman'dan ve Kafkasya' dan büyük göç olayının yaşandığı 1877 Osmanlı Rus Savaşı sonrası, Eskişehir'e, gelip yerleşme duygusu başlamış, büyük de göç almıştır.
Aslında sorun Eskişehirli olmak değil, sorun Eskişehir' den milletvekili olan ve kente hizmet getirmeyen milletvekilleridir. O nedenle de Eskişehirli seçmen futbol takımı tutar gibi Parti tutmamalı, Eskişehir' e arzu edilen hizmeti getirebilecek hatta bakan olabilecek parti gözetemeden TBMM' ye göndermektir.
Şu bir gerçek ki Eskişehir, gerek Osmanlı, gerekse Cumhuriyet döneminde, 1960' lı yıllarına kadar, önemli bir siyasal güç merkeziydi. Özellikle de Cumhuriyet döneminde, Bölgedeki büyük toprak sahipleri, merkezi yönetimde, ağırlılık bir yere sahipti.
Çok partili dönemde ise son yıllara kadar, Eskişehir, hükümetlerde devamlı bakan bulundurmuştur. Bu nedenle de kamu yatırımlarının, kentte yoğunlaşması, bu siyasi güç etkili olmuştur.
Ayrıca çok partili dönemde, 1960 yıllardan sonra, siyasi güç dengesi giderek azaldı. Bu azalma milletvekili bazında olduğu kadar, politika yapan kişi/kişilerin, bölge sorunlarına egemenliğinin yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. O nedenle de Eskişehir' de başlamış olan projeler için ayrılan ödenekler, nispi olarak azaldı veya başka illere kaydırıldı. Bu durum, başka kentlerdeki insanlarında dikkatini çekti.
Nitekim Afyon Belediye Başkanı Sn. Abdullah Kaplan, " 1980'li yılların sonuna gelinciye kadar Eskişehir bölgemizin en önemli kentiydi. Hem üniversite, hem de sanayi açısından müthiş bir gelişim içinde idi. Ancak 1987-1988' den sonra, bu niteliğini hızla kaybetti ve bu özelliklerini Konya ve Bursa'ya kaptırdı." sözleri karşısın da ne denebilir ki?
Elbette bu olumsuz tablo da başarısız milletvekilleri kadar, Eskişehirli seçmenin de payı büyüktür. Eskişehirli seçmen, partiye değil de barajı geçebilecek partilerdeki iş yapacak ve bakan olabilecek adayları seçmiş olsa idi. Eskişehir, siyasi arena da güç kaybetmediği gibi, geçmişte olduğu gibi, her hükümete bakan verirdi.
12 Haziran seçimleri, Eskişehirli seçmen, için önemli bir fırsattır. O nedenle de seçmen tercih yaparken kesinlikle de adayları kriterlerini gözetmeli, "DOĞAL LİDER" ve "BAKAN" olabilecek adayları tercih etmelidir. Ayrıca kenti, insanlaşma yolunda, bir şeyler katabilen ve üreten insanlar yapar... Kentliler, bu işi başkalarına bıraktı mı, kent onların olur çıkar. O nedenle de kenti, kendimize göre değiştirmenin, kenti bizim, ya da bizim gibi yapmanın, yollarına girişmekten başka çözümde yoktur.
Sosyoekonomik açıdan bakıldığında, kentleri, o şehirde yaşayanlar oluşturuyor ve onlar şekil veriyor. Kentler, içinde yaşayan toplulukların yaşama tarzlarına göre şekil alıyor. Kent kimliği, kent kültürü, kentli olmada en önemli unsurlardır. O nedenle de Eskişehir e, en verimli hizmeti Eskişehirli adaylar yapar. Eskişehir'in, siyasi tarihi, bu tür örneklerle doludur.
Yıllarca, Eskişehirli olmayan isimleri, sırf partizanlığımız nedeniyle meclise gönderdik... Seçim sonunda, bir kez göremedik. Görmeyi bırakın, varlıklarını kentimizde hissedemedik. 12 Haziran seçimlerinde, geçmişteki bu olumsuz tablo yaşanır mı önümüzdeki günlerde görülecektir. AKP, 40 aday adayından, 37'sinin yarıştığı taban yoklamasın da, Eskişehirli Sayın Etem KALIN' ın, liste başı olması, umurları artırdı. Genel Merkez, bu listeyi değiştirir mi veya diğer partilerde, kaç Eskişehirli, yer alır, bekleyip göreceğiz. Ancak Eskişehir' e hizmet edecek, Eskişehirli adayları seçmek, aslında parti liderlerinin değil, Eskişehirli seçmenin elindedir. Çünkü demokrasilerde, sorunların çözümü seçmenin elindedir.