
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESO VE TEKNOLOJİ
ESO Başkanı, Sayın Cellattın KESİKBAŞ, Finans ve para piyasalarının, bankaların portföy yönetici genel müdürleri, Eskişehir Sanayi Odası’nda (ESO) sanayicilerle bir araya geldiği toplantıda, “…Dedikodularla, ihtiraslarla, kaybedecek vaktimiz yok. Artık süreç farklılaştı, sanallaşacağız, hızlanacağız ve etkileşeceğiz. Bu da sanayi 4.0’ın felsefesini oluşturuyor. çünkü teknolojiyi, yakalayamadığımız sürece, hepimize; bay bay “ demiştir.
Sayın KESİKBAŞ’ ın sözleri EOSB’ de dikkate alır mı zaman gösterecektir ama Dünya ve ülkemizde, Sanayileşmenin, en önemli öğesi, teknoloji üretebilmektir. Eskişehir’ deki EOSB ve üniversiteler, Teknoloji üretebildiği, transfer edebildiği, bilgiyi de ürün tasarlamada kullanabildiği takdirde, ulusal ve global pazarlarda, rekabet üstünlüğünü, sağlayabilirler.
Türkiye ve Eskişehir, kendi teknolojisini kendisi üretmelidir. çünkü kendi teknolojisini üreten, bir sanayileşme ile ulusal ekonomiye, ülkenin mühendislik gücüne ve ulusal teknolojiye, en yüksek katkıyı sağlayabilir, ülkemizde, beyin göçünü de önleyebilir.
Elbette geçmiş yıllarda da Eskişehir’ de, teknoloji üretmek ve üniversite- sanayi işbirliği için, girişimler oldu. 18 Eylül 1990 tarihinde, Anadolu üniversitesi, ESO ve EOSB’ de bulunan 16 şirket tarafından, ATAP A.Ş (Anadolu teknoloji Araştırma Parkı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) kuruldu.
ATAP A.Ş, ulusal ve yerel sanayimizi, bir an önce gelişmiş ülkeler düzeyine çıkararak, global pazarlarda, rekabet edebilecek güce eriştirecek, bilgiyi, uygulamaya dönüştürecek, teknoloji hizmetinin sunulabilmesi içi de, üniversite ile sanayi arasındaki işbirliği, etkin bir hale getirilecekti ama ATAP A.Ş, istenen, performansa ulaşamadı
Yine geçmiş yıllarda, ESO’ nun, hayata geçirmek istediği, Bilim Parkının temeli, 12 Nisan 1997 tarihinde, zamanın Cumhurbaşkanı, Rahmetli Süleyman Demirel, tarafından atılmış, 1999 yılına kadar da bitirilmesi hedeflenmişti.
Bilim Parkı’nda "simge anıt", "TSE" "KOSGEB", "Girişimci geliştirme Merkezi" " İleri teknoloji ve AR-GE Bölgesi" , " Yüksek Okul ve Teknik Okullar Bölgesi", "Otel", "Golf Alanı","Yeşil Alanlar" ve "Serbest Bölge" yer alacaktı. Ayrıca Bilim Parkın’ da, Anadolu üniversitesi bir "Meslek Yüksek Okulu",Koç Vakfı bir" " Endüstri Meslek Lisesi" ve Türk Telekom’ da bir "Meslek Lisesi" gerçekleştirecekti. Ancak arzu edilen sonuç alınamadı.
ESO Başkanlarımızda, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU da Eskişehir'deki gelişmelere, bölgecilik yerine, Türkiye merceği ile bakmış, ilk "ANADOLU SANAYİ "deyimini de o kullanmış, bugünkü Anadolu Kaplanları' nın da mimarı olmuştu.
Ayrıca Eskişehir' i, "ORTA VE İçANADOLU 'NUN TİCARET MERKEZİ" yapmayı da hedef olarak düşünmüş, "TARIM" ve "MADENLERİN" sanayinin motoru olması da hedef alınmıştı. Onda sonra gelen, ESO yönetimleri tarafından, bu hedefler göz ardı edildi.
Sayın KESİKBAŞ, göreve başladıktan sonra, sanayi ile ilgili her alanda, dikkat çeken söylemlerde ve ziyaretlerde bulunuyor. özellikle de bilgi, teknoloji, Ar-Ge, rekabet, ihracat, üretim yanında küme, ekip ruhu, ortak akıl ve ortak payda gibi, kavramlar, üzerindeki görüşleri ve üniversite-sanayi işbirliğinde, ısrarcı olması umut vericidir.
Sayın KESİKBAŞ, Eskişehir’ de, şirketlerin, ulusal global pazarlarda söz sahibi olabilmesini, bünyelerinde oluşturacakları, Ar-GE çalışmaları ile de eşdeğer tutuyor. ESO bünyesindeki işletmelerde, AR-GE çalışmalarına, ivme kazandırmak için de her türlü imkân seferber edilmesi gerektiğini, her platform da gündeme getiriyor.
Sayın KESİKBAŞ’ a göre Eskişehir, teknolojiyi geliştirerek ve kullanarak verimliliğini artıran, katma değeri yüksek ve yenilikçi ürünler üreterek, küresel ve ulusal ekonomide daha rekabetçi olacaktır. Ekonomik gelişmişlik ve kalkınma seviyesi ile inovasyon ve teknoloji yaratma kapasitesi arasında, doğru orantılı bir ilişki olduğunu da her platformda ifade ediyor.
Ayrıca da sanayinin ve ekonomin, bilgiye daha çok dayanması ve ekonomiyi büyütecek işlerin, bilgi temelli işler olması, “bilgi”yi üretecek ve kullanacak bireylerin de gerekli donanıma sahip olmasını gerekmektedir. Bu nedenle de yeni kuşaklara, katma değeri yüksek beceriler kazandırmak zorunludur.
O nedenle de Sayın KESİKBAŞ’ ın, “Bilişim Teknolojileri Koleji ve Endüstri 4.0 Merkezi,”, en önemli hedefleri arasındadır. çünkü bugünün ve geleceğin, fen bilimlerinin ve teknolojik gelişmelerinin, temelini oluşturan,“STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics)”, yani fen, teknoloji, matematik, mühendislik, bilgi ekonomisinin, olmazsa olmaz unsurlarıdır.
Günümüzde, bilgi, teknoloji içeriği düşük, katma değeri yüksek olmayan
üretim sektörleriyle, ulusal ve global pazarlarda rekabet edilemez. O nedenle de Eskişehir, sanayisi, ESO’ nun, rehberliğinde, inovasyon stratejisiyle, bilgi içeriği ve katma değeri yüksek ürünlere, yönelmeli, özellikle de sektörlerde markalaşmayı, ön planda tutmalıdır.
Sayın KESİKBAŞ ve ekibinin, bunun bilincinde olması, gereğini de yapmak için de caba göstermeleri, güven vericidir. Kutluyoruz..