
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESO VE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ
Her alanda, süratli bir değişimin yaşandığı çağımızda, ülkeler ve kentler, kendi refah seviyelerini yükseltmek istemekte, sağlık, eğitim ve ekonomi alanlarında, ilk sıralara tırmanma mücadelesi vermektedirler.
Hiç şüphesiz, bu mücadelenin, ana öğesini ve kalkınmanın temelini, teknoloji üretebilen ve bilgiye sahip olan, yüksek seviyede eğitilmiş toplumlar oluşturmaktadır. Bilgiye sahip olmak ve bu bilgiyi teknoloji üretimine dönüştürebilmek için de üniversitelere ve sanayiye önemli görevler düşmektedir.
Yıllardır da köşemizde ve üniversite rektörlerimizle yaptığımız görüşmelerde, uygulamalı eğitim, nitelikli elama yetiştirmede ve sanayimizle birlikte, AR-GE çalışmaları yapmaları için, önerilerde bulunduk.
üniversite-sanayi, işbirliğinde hedefin, sanayide kullanılan teknolojiyi geliştirmek ve nitelikli üniversite öğrencisi yetiştirmek, olduğunu sıkça vurgulamıştık. çünkü sanayi – üniversite” , kurum/kuruluşlar- üniversite”, işbirliğini, iki açıdan daha gereklidir.
İlki, teknik anlamda gelişme ve destek sağlamak için, üniversitelerden yararlanmak. Diğer ise üniversitelerden, danışmanlık almak ve üniversite mezunlarını, istihdam edilebilirliğini artırmaktır.
Ve nihayet!
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Anadolu üniversitesi işbirliğinde, Eskişehir Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, eğitimlerinin, önemli bir bölümünü, üretimin içinde tamamlayacak. Bu kapsamda “3+1 Eğitim Modeli İşyeri Eğitimi Uygulaması” protokolüne ESO Başkanı Sayın Celalettin Kesikbaş ve Anadolu üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal imza attı
Eskişehir Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin, 4 dönem süren eğitimlerinin, son dönemini, ESO üyesi firmalarda tamamlama imkânını sağlayan protokolle, öğrenciler teorik bilgiyi uygulama ile harmanlama imkânına sahip olacak ve eğitim aldıkları sektörü de daha yakından tanıma fırsatına kavuşacak.
Protokol töreninde konuşan, ESO Başkanı Sayın Celalettin Kesikbaş, öğrencilerin öğrenim aşamasındayken, sektörle iç içe olmalarının önemine vurgu yaparak, “Gençlerimizin günün teknolojilerine hâkim, uygulamayı bilen, nitelikli bireyler olarak yetiştirilmesi gerekiyor. ülkemizin, üretiminde görevler alacak gençlerimizin, sanayi tesislerimizde staj yapıyor olması ise onlara yeni ufuklar açacaktır. Dünya ile yarışacaksak, donanımlı bir nesle ihtiyacımız var” dedi.
Yapılan protokolün, üniversite ile şehrin bütünleşmesinde ciddi bir adım olduğunu ifade eden, Anadolu üniversitesi Rektörü, Sayın Prof. Dr. Fuat Erdal ise bu sayede sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda, şehre artı değerler katılacağını ve öğrencilerin, iş hayatını tanıma fırsatı bulacağını ifade etti,
Yine Sayın Prof. Dr. ERDAL” “3+1 Eğitim Modeli İşyeri Eğitimi Uygulamasına” dâhil olan öğrencilerimizin, sigortaları üniversite tarafından yapılacak, öğrencilerin, yemek ve yol masraflarını ise firmalar üstlenecek. Program salgının, seyrine göre revize edilebilecek” dedi.
ESO ve Anadolu üniversitesi, arasındaki bu işbirliği, Eskişehir sanayisi ve Anadolu üniversite çalışmalarına, ciiddi katkıda bulunurken, üniversitelerdeki, eğitimin kalitesini, en önemlisi de mezunlarının, istihdam edilebilirliğini artıracaktır.
ESO ve Anadolu üniversitesi, yalnız eğitimde değil, .üniversite-sanayi ortak araştırma merkezleri oluşturmalı, .Bilginin yaratıcı gücü ile üretimin yaratıcı gücünü bütünleştirecek, ortak proje ekipleri oluşturmalıdır.
Bu işbirliği Anadolu üniversitesinde, üretilen bilgiyi, teknoloji geliştirme çerçevesinde, yönlendirmeli, Eskişehir’ de, KOSGEB, Sanayi Odası ve Eskişehir’deki diğer iki üniversitelerle, işbirliği ile birlikte teknopark projelerini hayat geçirmelidir.
Yine işbirliğinde, öğrencilerin, müfredat içeriğini güncelleştirirken,, teknoloji kullanımına imkan verecek şekilde geliştirilmeli, ortak danışmanlık merkezleri kurarak ,sanayiye güç katacak şekilde, yapılandırmalı ve.yönlendirilmelidir.
Eskişehir ve ülkemizde, üniversite-sanayi işbirliğinin, yeterince tesis edilemediği ve işletilemediği de bir gerçektir. Bunun temelinde, tarafların birbirlerini yeterince tanımaması, üniversite, eğitim-öğretim programlarının, sanayiye dönük olmaması, mali kaynak ve işbirliğini, düzenleyecek, bir organizasyonun olmaması, mevzuatların üniversite-sanayi işbirliğini, teşvik edecek nitelikte olmaması vardır.
Elbette üniversite-sanayi işbirliğinin, iyi işleyebilmesi için, üniversitelerin, mali özerkliği sağlanmış olmalı, üniversitelerin, devlet tarafından sağlanan bütçelerinin, bir kısmının, sanayiye yapılacak projelerden sağlanması veye harcanması için, gerekli kanun ve yönetmeliklerin çıkarılması gerekiyor.
üniversite-sanayi işbirliğini, şirketlerle de yapılabilir. Geçmiş yıllarda, ESOGü ile TüLOMSAŞ arasında işbirliği vardı. Devam ediliyor mu bilmiyoruz ama ESOGü ve TüLOMSAŞ işbirliği, en çok öğrencilerin, bireysel gelişimleri, açısından fayda sağlamış, teorik bilgilerini, pratiğe aktarmışlar, tecrübe ve deneyim de kazanmışlar, gerçeğe çok yakın bir İş tecrübesi elde etmişlerdi.
Ayrıca ESOGü ve TüLOMSAŞ işbirliğinde, demiryolu üretiminde, lokomotif, vagon, tramvay gibi sektörlerde, ihtiyaçları olan, bilgi desteğinin sağlamanın, yanı sıra, inovasyon ve AR-GE desteği almak açısından da önemliydi.
ESO Başkanı, Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, Eskişehir’ de, üniversite - Sanayi iş birliğinin, öneminin bilincindedir. üniversiteler ile ortak projeler geliştirmekte, yüksek katma değerli ürün üretmekte, Ar-Ge’ye, dayalı ileri teknoloji ürünlerin üretilmesine, uygun, altyapı, üstyapı gibi, hizmetlerin, gerçekleştirilmesinde kararlıdır.
Kutluyoruz…