4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESO'DA, KAN DEĞİŞİMİ BAŞARIYI ARTIRIR

ESO, Eskişehir' açısından, önemli bir sivil toplum örgütüdür. ESO Başkanı ve yönetiminden görev alacak kişi/kişiler, her kesimi kucaklamalı, ayrımcılık yapmamalı, olgun davranmalı, kendine güvenmeli ve başkalarına güven vermeli. Samimi, ilişki kurma ve empati yapma yeteneğine sahip olup, ileriyi görebilmelidir. Özellikle de sanayi odasının geçmişinden örnek alarak veya dersler çıkararak, ESO' yu ulusal ve global alanda, etkin kılmalıdır.
ESO, bugüne kadar, Eskişehir' in sorunlarının çözümünde, önemli görevle üstlendi. Özellikle de ESO Başkanlarından, Rahmetli Mümtaz Zeytinoğlu, bölgecilik yerine, Türkiye merceğini esas almış, ilk "Anadolu Sanayi" deyimi de onun tarafından kullanılmıştı. Onun zamanında, Eskişehir, "Orta ve İç Anadolu' nun Ticaret Merkezi "olarak belirlenmişti.
Ayrıca Eskişehir Rahmetli Zeytinoğlu döneminde, sanayisi ve ekonomisinin daha iyi bir yere gelmesi, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olması içinde, sanayileşmenin kalkınma ile eş anlamlı sayılması, teknoloji üretim ve transferinin, üniversite- sanayi işbirliğinin, kurumsallaştırılması, tarımın sanayiye kaynak aktarır bir yapıya kavuşturulması, madenlerin, ham yerine işlenmiş olarak ihracı, hedef alınmıştı. Bu hedefler, Rahmetli Zeytinoğlu döneminden sonra, gelen ESO yönetimlerince dikkate alınmadı. .
Elbette ESO ve OSB' nin geldiği nokta ve gerçekleştirdiği çalışmalar, alığı mesafe, küçümsenemez. Ancak yeterli de değildir. Özellikle ESO, bugüne kadar kentte liderlik görevi üstlenmemiş veya kentte, özellikle de camiasında, takım ruhu oluşturamamış, AR-GE çalışmaları, teknoloji üretimi ve transferi yanında, rekabet için önemli olan "SEKTÖREL" ve "ÇATI " şirketleri ve " Proje aşamasına getirildiği halde, "BİLİM PARKI" da gerçekleştirilememiştir.
Bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi ve ESO' nun, daha başarılı ve verimli çalışmalar yapabilmesi için, kan değişimi şarttır. ESO yönetiminde görev alacak genç ve dinamik yönetim, ESO' da istenen başarıyı yakalayacaktır. Bu yönde umut verici bir gelişme var. Ticaret Oda Başkanı Cemalettin Sarar' ın, Sanayi Odası Başkanlığı için hazırlık yaptığını, özellikle de gençlerden bir ekip oluşturacağı söyleniyor.
Sayın SARAR, ESO başkanlığı için aday olur mu bekleyip göreceğiz. Ancak ESO Başkanı Sayın Sarar başkanlığında, gençlerden oluşacak bir ESO yönetimi, mutlaka başarılı olacaktır. Çünkü Sayın SARAR' ın, "Ben onlara bir dönem ağabeylik yaparım, ondan sonra Sanayi Odası, genç sanayicilerimiz olan ikinci kuşaklara emanet edilmiş olunur" sözü bu alanda umut ve teminat verdicidir. .
Diğer yandan Sayın SARAR' ın, ETO Başkanı olarak yaptığı Ankara ziyareti ve sonuçları göstermiştir ki, Eskişehir, "EKİP", "PROĞRAM" ve "PROJELERİ" ile gündemde oldukça, icraat, uygulama ve ilişkilere, "ORTAK AKIL" ve "TAKIM RUHU" yanında, "TOPLUM KATILIMI" gibi kavramlar, hâkim olduğu sürece de, Eskişehir'in, başaramayacağı iş ve çözemeyeceği sorunu da yoktur.
Ayrıca, Sayın SARAR, bu kararı ve söylemi ile gençleri motive etti. Bu tutumu ile çağımızın, yönetici anlayışına sahip olduğunu da gösterdi. Çünkü XXI. Yüzyılda, lider ve yönetici dönemi bitti. Liderin, tanımı da değişti. Karizmatik, bir kadronun temsilcisi insanların üzerine odaklanan, icraat ve uygulamalar, kurum/kuruluşlarda ve toplumda pirim yapıyor ama Lider ve yönetici ekibi düşleri, projeleri ve programı ile yönetici ve liderdir
ESO Yönetimi öncülüğünde, işletmeler arasında, hatta kentte, pekâlâ takım ruhu oluşturulabilir. ESO Başkan ve yönetim kurulu, kendine güvenmeli ve icraatları, tavır ve davranışları ile de örnek olmalıdırlar. Çünkü ESO Başkanı ve yönetim kurulunda görevli iseniz, sevseniz de sevmeseniz de her zaman sahnedesinizdir. Söylediğiniz, yaptığınız her şey, halk ve üyeleriniz tarafından gözlemlenir.
Sayın SARAR' ın, yönetimi gençlerde oluşturma isteği, Eskişehir ve ESO' nun, geleceği açısından önemli ve örnek bir adımdır. İnanıyoruz ki gençlerden oluşan yönetim, genç işadamları arasındaki iletişimi artıracak ve karşılıklı tecrübe aktarımı sayesinde de nitelikli ve başarılı işadamlarının yetişmesine de vesile olacaktır. En önemlisi de gençlerin her alandan görev almaları içinde örnek teşkil edeceklerdir. Gençlerden oluşan yönetim, Eskişehir' de takım ruhunu geliştirecek, hükümet ile yerel yönetimler arasında bir köprü görevi üstlenecek, yönetim faaliyetini bilimsel verilerle donatarak, becerilerini en üst düzeye çıkartacaklardır. Sayın SARAR ve gençler, bunu başarabilirler. Yeter ki kendilerine, bu şans tanınsın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi