
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESO'DA SEÇİM BİR FIRSATTIR.
Eskişehir sanayisinde, çözüm bekleyen ciddi sorunları mevcuttur. üretim, kalifiye eleman, mesleki eğitim, altyapı, ürünlerin teknolojik katma değeri, verimlilik, ihraç ürünlerdeki rekabetçilik, Ar-GE, teknoloji, üniversite-sanayi işbirliği, Lojistik ve yatırım imkânlarının ve küme faaliyetlerinin yetersizliği gibi, ciddi sorunları vardır.
Eskişehir sanayisinin, yerli ve yabancı yatırımcıya rehber olacak, bir Mastır Plana özellikle de lojistik sektörünün, rekabet gücünü artırmak ve ihracat hedefine ulaşmak için Lojistik Mastır Plana da ivedilikle de ihtiyaç vardır.
Eskişehir sanayisinin, "Makro ekonomik kararlar", " Yatırım felsefesindeki yanlışlıklar", " Ortaklık yapısındaki uyumsuzluk" ," Yönetim felsefesindeki boşluklar" ve “ nitelikli ara eleman ”gibi, alanlarda da sorunları vardır.
Eskişehir, dünyadaki ekonomi ve sanayi alanlardaki gelişim ve değişimleri,
bünyesine taşıma yanında, teknoloji üretmek ve transfer etmek zorundadır. Hatta bu gelişmeleri kurumlaştırmak, en önemlisi de işletmelerdeki yapısal sorunları, ivedilikle çözmesi zorundadır.
çünkü, Eskişehir, ekonomi ve sanayisinin, ulusal ve global pazarlarda rekabet şansı, bu sorunların çözümüne bağlıdır. öncelikle mevcut işletmeler arasında, "sektörel" veya "çatı" şirketleri oluşturulmalı, "AR-Ge" çalışmaları ivme kazandırmalı, sanayi-üniversite işbirliği, mutlaka sağlanmalı bu aldaki çalışmalar da kurumlaştırılmalıdır.
Ayrıca ESO Başkanlarımızda, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞULU döneminde, madenlerin, ham yerine işlenmiş olarak ihracatı, hedef olarak belirlenmişti. Ancak Rahmetli ZEYTİNOĞLU’ ndan sonra gelen ESO yönetimleri, bu hedefe sahip çıkmadı.
4. Nisan 2018 tarihinde, yapılacak olan ESO seçimleri ile göreve gelecek yönetimin MADENLER” ve TARIM” ı, sanayiye kazandırılması, ESO’ nun, öncelikli görevi olmalıdır. Seçimde de, bu alanda, projesi olan aday ve ekipleri, tercih edilmeldir.. çünkü maden ve tarım alanında, Eskişehir, ciddi imkânlara sahiptir.
Eskişehir sanayisi, markalaşma, teknoloji kullanımı, üretimi ve ihracatını, ön planda tutmalıdır. çünkü doğru markalaşma, hem katma değeri, hem de karlılığı artırabilir. Ancak Eskişehir sanayisinin, katma değeri yüksek ürün üretmek ve ihracat yapabilmesi de Ar-Ge çalışması ile de orantılıdır.
Eskişehir sanayisinin, ulusal ve global pazarlara, söz sahibi olması için de nitelikli işgücüne ihtiyacı vardır. OSB, içinde, meslek okulları açılmalı, diğer mesleki okullar ve üniversitelerle de işbirliği yapılmalıdır. çünkü içinde bulunduğumuz, teknoloji ve bilgi çağında nitelikli iş gücü, fiziksel sermayenin önüne geçmiştir. Ancak mesleki eğitimin kalitesi, belli standartlara ulaşmadıkça da nitelikli elaman yetiştirmek, çok zor olduğu gibi, iş dünyası da arzu ettiği verimi de alamayacaktır.
Eskişehir sanayisi, ihracata da önem vermek zorundadır. çünkü İhracat yapmak demek, üretimin de doğrudan artması demektir. üretim artarsa, çalışan işçi sayısı da artar. İhracatçı firmalar dünyadaki rekabete, söz sahibi olurlar.
Beş yıl önce kurduğu Lava’yı, 110 ülkede satılır hale getiren, ESO Başkan Adayı ve Lava Metal Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ, “ Bu modeli Eskişehir sanayisi için de kullanmak istiyoruz”. Sözleri ihracat açısından umut vericidir.
Ayrıca Eskişehir sanayisi, her alanda başarılı olmak istiyorsa, OSB’ deki tüm şirketler ekip ruhu içinde çalışması şattır. Nitekim ülkemizde, bazı kentler, yıllardır, birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, her alanda çıtayı yükselttiler. Bu illerin, konumu, geçmişte Eskişehir’den daha iyi olmamasına rağmen, her alanda, büyük aşama kaydettiler.
İşte Kayseri! Yıllardır birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, her alanda çıtayı yükselttiler. Geçmişte Eskişehir’den daha iyi olmamasına rağmen, sanayide ve her alanda büyük aşama kaydettiler
Eskişehir Sanayi Odası Başkan Adayı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ’ ın, “Mobilya, madencilik, raylı sistemler, havacılık ve savunma sektörleri ile birlikte bir çok “KüME” şirket halinde çalışır hale getireceğiz” sözleri ve “Birlikte Biz Kazanacağız.” Sloganı, Eskişehir sanayisinde, ekip ruhu oluşturulacağının da sinyalidir.
Geçmiş yıllarda, Ekonomi Bakanı Sayın çağlayan’ ın, "Eskişehir'in, Türkiye ihracatından aldığı payı, Eskişehir'e yakıştıramıyorum, " sözleri ve "Eskişehir'de, şu anda 2 bin ihracatçı olabilir" tespiti, ESO’ da, değişimi zorunlu hale getirmiştir..
ESO, ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olmak istiyorsa, ESO’ da "DEĞİŞİM" şart olup, yeni ve genç liyakat sahibi, bir kadroya, ihtiyaç vardır. çünkü söz konusu olan, " “istihdam” , "İHRACAT", ‘Eskişehir’ ve ‘ Türkiye’dir.
Eskişehir, konumu, doğal zenginlikleri, yetişmiş işgücü, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları, iki üniversitesi, doğal kaynakları, sanayideki altyapısı ve bilgi birikimi ile ihracatta söz sahibi olabilir. Yeter ki ESO seçimlerinde, liyakat sahibi, her alanda makro düşünen, birlikte düşünüp, birlikte karar verilebilecek, başkan ve ekibi, iş başına getirilsin.