
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESYO ÖRGÜTLENMENİN YÜZAKI
Eskişehir Sivil Yerel Oluşum, 2007, 2008 ve 2009 yıllarında, Eskişehir'de faaliyet gösteren, sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirilen ESYO STK Festivali, 28-29 Mayıs 2010 tarihlerinde, Eskişehir'de gerçekleştirildi. İl dışında olduğumuz için, festivali izleyemedik. Pazartesi günü, Proje Koordinatörü, Banu GÜLTEKİN KOCAMAN'la yaptığımız görüşmede, Festivali konuştuk. 2007 yılında, 26 olan katılımcı sayısı 2008 yılında 59'a, 2009 yılında 76'ya çıkmış, 2010' da ise bu sayı, 93' e ulaşmıştır.
Festival kapsamında, katılımcı olacak örgütlerden ücret, katılım payı gibi ödemeler talep edilmemesi, katkıların isteklilik, gönüllülük ve yapabilirlik kapsamında değerlendirilmesi ve zorunluluk olarak görülmemesi, katılımı artırdığı gibi, yerel ve ulusal alanda, örnek teşkil edecek niteliktedir.
ESYO, iletişimde de örnek teşkil edecek sivil toplum örgütüdür. Eskişehir'deki her türlü etkinlikleri, ESYO grubu olan 2000 kişi ile günlük olarak paylaşır. Halan ESYO' nun bünyesinde, 219 dernek var. İsteriz ki Eskişehir'deki diğer kurum/kuruluşlarda, etkinlik ve faaliyetlerini ESYO gibi, günlük olarak kamuoyu ile paylaşsın.
ESYO 2006 yılında, Odunpazarı Belediyesi' nin, öncülüğü ve desteği ile Eskişehir, ili sınırları içindeki sivil toplum kuruluşları ile birlikte, ortak çalışmalar yapmak üzere, hayata geçirildi. ESYO, kısa sürede etkili ve verimli çalışması ile dikkat çekti. Eskişehirlilik bilincinin gelişmesine, önemli katkıda bulundu. STK' lar, yerel yönetimler ve diğer sivil aktörler arasında iletişim ağı kurmak için, ciddi gayret gösterdi. En önemlisi de, kentin, sosyal ve ekonomik sorunlarına çözümler üretiyor, araştırma yapıyor, yapılan araştırmaları destekliyor ve elde edilen bilgileri de kamuoyu ile paylaşıyor. Etkinlik ve çalışmalarında, "ORTAK PAYDA" , "ORTAK AKIL" , "TAKIM RUHU" ve "TOPLUM KATILIMI" gibi kavramları, sürekli ve kalıcı bir şekilde ön planda tutuyor. Ayrıca takım olmanın, birlikte hareket etmenin en önemli nedenlerinden biri sinerji yaratabilmektir.
ESYO' nun, başarılı etkinlik ve çalışmalarındaki en önemli unsur olan HALKLA OLAN İLİŞKİLER", kurum/kuruluşların, işletmelerin ve sivil toplum örgütlerinin dışa açılan pencereleri durumundadır. Hedef kitlelerle kurulacak olan her iletişim faaliyeti, belli bir kültürel, fiziksel ve ilişkisel çevrede meydana gelir. Burada önemli olan, konunun ve etkinliğin, hedef kitleye başarılı bir şekilde iletilebilmesidir.
İlişkilerde, hedef kitleleri etkileyebilmek için, planlı ve inandırıcı bir çalışma yapmak gerekir. Bu çalışma, ya kurumsal bir bütünlük içinde, ya da etkinliğe yönelik olarak sürdürebilir. Ancak bu görüldüğü kadar kolay bir işte değildir. Emek, çaba, gayret, fedakârlık yanında planlı çalışma gerektirir. Çünkü Kurum/kuruluşlar, işletmeler, hizmet verdiği kitle ile daha etkili iletişimde bulunmak üzere, başvurduğu bu yöntemle, iç ve dış âleme bağlantılı olduğu kişilere, kurum/kuruluşları sevdirir ve saydırır, belirli bir tutumu benimsetir. Halkı da ikna eder.
Halkla İlişkileri sağlayacak insanların, mutlaka iyi bir eğitim alması, katılımcı, vizyon sahibi, prezantabl, yenilikçi, sosyal, medeni cesareti yüksek, sempatik, tebessümü bol ve insanı rahatlatan, yaratıcı, organizatör, dengeleyici, çok iyi dinleyici olması da şarttır. Ayrıca ikna kabiliyeti yüksek, etkili konuşma ve yazma becerileri olan, analitik düşünceye sahip, sabırlı, dikkatli, detaycı, kıvrak zekâlı, pratik, insanı ve doğayı seven, sportif, sağlıklı, şık ve düzenli, evrensel değerlere sahip ve entelektüel, sosyal ve kültürel faaliyetleri yakinen takip eden, bir kişi olması başarı ile eşdeğerdir.
Elbette Eskişehir' de, bu meziyetleri taşıyan ve alanında çok başarılı performans sergileyen kadın yöneticilerimiz de var. Bu insanlarımızda biri de, Eskişehir Sivil Yerel Oluşumu' nun, Proje Koordinatörü, Banu GÜLTEKİN KOCAMAN' dır. Kendisini ESYO' nun, etkinliklerinde tanımıştık. Özellikle de bölge halkından medyaya kadar, geniş bir yelpazede bilgilendirici, birleştirici ve sevgi ile koordinasyonu sağlayan kişi olarak gördük. Bu sayede ESYO' nun, etkinlik ve diğer faaliyetlerinde halkın güven ve desteğini sağlamak, öncelikli amaçları arasındadır. Kuruluşu ve izlene politika ve stratejileri, halka benimsetmedeki mahareti ile katılımcıların ve kişilerin işlerini kolaylaştırır. Toplum Katılımı kavramına da önem verir.
Sayın Banu GÜLTEKİN KOCAMAN' la, ESYO' nun, her türlü etkinliklerinde konuşma fırsatı buluruz. Sürekli "BİZ" kelimesini kullanır. Başarı ve başarısızlıkları katılımcılarla paylaşır. İşbirliği yaptığı kişi/kişilerin uzmanlık konularına yakınlığı ve yatkınlığı ile de dikkat çeker. ESYO Kolaylaştırıcılar Kurulu Üyesi Sevim Şahin'le birlikte yaptıkları çalışmalar ise her türlü takdirin üstündedir.
Kutluyoruz.