4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

eTWİNNİNG PROJELERİ

    Eskişehir, Milli Eğitim Müdürlüğünden, yapılan açıklamada, 2020-2021 başvuru döneminde 46 okulun, eTwinning Okulu olmaya hak kazandığı, Eskişehirde 2021 yılı toplam eTwinning Okulu sayısının, 79’a yükseldiği açıklandı. 2018’de 5 olan okul sayısının Eskişehir’de 2021’de büyük bir artışla 79’a yükseldiği belirtildi


              2005 yılında, Avrupa Komisyonunun, eöğrenme Programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2014 yılından, bu yana AB Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor program olan Erasmus’ , sıkı bir şekilde entegre edildikten sonra, 43 ülkeden ,2.935 okul eTwinning Okul Etiketi kazanmıştır


              Türkiye ise 43 ülke içerisinde, 1.890 okul ile eTwinning Okul Etiketlerinin yüzde 65’ini alarak 1. oldu. 


              eTwinning Projeleri Nedir?


              eTwinning, Avrupa’daki okullar için, oluşturulmuş bir topluluktur. eTwinning, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımıyla, okullar için destek, araç ve hizmetler sağlayarak Avrupa’daki okullar arası işbirliğini teşvik eder.


              Merkezi Destek Servisi, Avrupa’daki okullar, öğretmenler ve öğrenciler için, eğitimi geliştiren 34 Avrupa Eğitim Bakanlığının uluslararası işbirliğinden oluşan European Schoolnet tarafından yönetilmektedir.


              eTwinning, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımıyla okullar için destek, araç ve hizmetler sağlayarak, Avrupa’daki okullar arası işbirliğini teşvik eder. Ayrıca; eTwinning, eğitimciler için sürekli çevrimiçi Mesleki Gelişim için ücretsiz fırsatlar da sunmaktadır.


               Öğretmenlerin, eTwinning topluluğunu, tüm potansiyeliyle deneyimledikleri yerdir. Öğretmenler, diğer kayıtlı eTwinner’lar ve okullar hakkında, arama yapabilir, onlarla bağlantı kurabilir ve aktivitelerini takip edebilirler.


               Öğretmenler, eTwinner’lar tarafından oluşturulan tüm çevrimiçi ve yerinde etkinliklere erişim sağlayabilir ve kendi etkinliklerini oluşturabilirler.


                Ayrıca eTwinning Live aracılığıyla, öğretmenler farklı konularda ve farklı anahtar yetkinliklerde iki veya daha fazla öğretmen ve öğrencileriyle birlikte işbirliği yaparak aktiviteler gerçekleştirebilecekleri kendi projelerini oluşturabilirler.


                Öğretmenler, eTwinning’in, Avrupa düzeyinde sunduğu çevrimiçi mesleki gelişim fırsatlarını bulabilirler. Öğrenme Etkinlikleri; öğretmenlere bir konuyu tanıtan, fikirleri uyaran ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan kısa, yoğun ve eğlenceli kurslardır.


                Öğrenme etkinlikleri, genellikle 4-6 saat sürer. Çevrimiçi Seminerler, öğretmenlerin, çeşitli konular hakkında bilgi edinme, konuşma ve tartışma şansını yakaladıkları bir saatlik canlı çevrimiçi video oturumlarıdır.


               Öğretmenler, eTwinning Gruplarına da katılabilirler. Bu Gruplar, eTwinner’ların buluşup belirli dersler, konular ve diğer ilgi alanları hakkında tartıştıkları sanal yerlerdir. MDS tarafından koordine edilen ve deneyimli, eTwinner’lar tarafından yönetilen 14 Özel Grup bulunmaktadır.


               eTwinning mobil uygulaması, kullanıcılara mobil cihazları üzerinden, eTwinning Live servislerine ve bildirimlere erişim fırsatı sunar. eTwinner’lar; pop-up (açılır) bilidirimler sayesinde, eTwinning Live platformunda olan bitenler hakkında, güncel kalırlar ve bir iletişim isteğini kabul etme gibi, temel işlemleri gerçekleştirebilirler


                eTwinning faaliyeti, temelde Avrupa’nın farklı ülkelerinden öğretmenlerin, farklı okullardan  öğretmenlerle, deneyimlerini paylaşıp, fikir alış verişinde bulunabileceği çevrim içi, bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır.


                Öğretmenler, farklı ülkelerden iletişim kurdukları öğretmenlerle kendi eğitim süreçlerine uygun şekilde projeler yapabilirler. Projelerde, teknolojinin eğitime adaptasyonu ve eğitim süreçlerinde uygun şekilde kullanımı istenilen bir durumdur.


              eTwinning faaliyeti sayesinde öğretmenler, Farklı okullarda veya Avrupa ülkelerinde gerçekleşen eğitim uygulamaları hakkında, fikir sahibi olurlar. Yabancı dil pratiğini geliştirirler, Bilişim teknolojilerini, derslerinde etkin biçimde kullanabilirler. Derslerini öğrencilerin, daha fazla motive olmasını sağlayarak, daha eğlenceli hale getirebilirler. Mesleki açıdan da kendilarini geliştirirler.            


             eTwinning, ÖĞRENCİLER içinde, yeni öğrenme fırsatları sunmaktadır. Proje ile öğrenciler, derse daha fazla motive olurlar. Başka okullardan veya ülkelerden akranları ile iletişim kurarak, farklı kültürleri tanırlar. Yabancı dilde iletişim kurabilme yeteği kazanırlar.  Web teknolojilerinin eğitim amacıyla da kullanabileceğini fark ederler. Projede yer aldığı için, derslere daha etkin katılırlar.


            eTwinning gruplarının amacı ise uygulama örneklerini paylaşmak, eğitim ve öğretim metodolojilerini tartışmak ve mesleki gelişim için, destek bulmaktır.


            Ülkemiz, eTwinning’e, 2009 yılında dahil olmuştur. eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisi, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermektedir.


            Ülkemizde ve Eskişehir’ de,  bu platform kapsamında öğretmenlerimiz, Avrupa’daki okullar ile ortaklık kurmuştur. Bu ortaklıklar sayesinde, hem öğretmenlerin, hem de öğrencilerin vizyonları gelişmiş ve farklı kültürleri tanıma fırsatı bulmuşlardır.


              Nitekim Adalet İlkokulu’ nda, görevli olduğu yıllarda, Japonya’ dan , "KUKİZAKİ DAİNİ SHOGAKKO "ve " TAKEZONE HİGASHİ ELEMANTARY SCHOOL" adlı iki kardeş okul edinmiş, Japon eğitim sistemini de yakından takip etme ve kültürünü  de tanıma fırsatı bulmuştuk.


             Milli Eğtim Müdürü, Sayın Hakan CIRIT ve  eTwinning okulları, yönetici, öğretmen ve öğrencilerini kutluyoruz..


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi