4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EVRENSEL OLABİLMEK...

Geçmişte, milletlerin zenginliğinin en önemli göstergesi, doğal kaynaklardı. Zamanla, para, makine, fabrika gibi sermaye malları, üstün konuma geçti. Bugün ise üretimin ve zenginliğin, en önemli faktörü, "BİLGİ", "TEKNOLOJİ" BEYİN GÜCÜ" ve İNSAN KAYNAĞI" dır... Yine dünyamızda, "Sanayi Çağı" yerini "Enformasyon Çağı"na bıraktı. "SANAL ŞİRKETLER", "AKILLI İŞLETMELER" , "ÖĞRENEN KURULUŞLAR" dan söz ediliyor. Global pazarlarda var olmanın koşulu olan rekabette, en önemli silah kasa gücü değil" BEYİN GÜCÜ" olduğu keşfedildi.
Elbette bu değişimden, sayıları çok azda olsa, Türk yöneticilerde, payına düşeni aldı. Türkiye, bugün çok uluslu, küresel profesyonellerini yaratıyor. Tepe görevlerde olmasa da uluslararası dev şirketlerin, çeşitli pozisyonlarında, görev yapan Türk profesyonellerin olduğu biliniyor. Türkiye' de, olanlarda, başarılı performans sergiliyorlar. Bu yöneticilerimizden biri de, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Sayın Hayri AVCI' dır.
Kendisini, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü olduktan sonra tanıdık. Yıllardır da çalışmalarını, yakında izliyor, kamuoyu ile de sürekli paylaşıyoruz. Dikkat ettik. Yatırımcı, girişimci, dinamik, risk alan, işine bağlı, karalı ve esnek gibi olumlu kıstaslarından, asla taviz vermedi. Her ziyaretimizde de düşünce, hedef ve stratejilerini, kendine özgü bir üslupla bizimle paylaştı.
Sayın AVCI, TÜLOMSAŞ' ın, geçmişinden dersler çıkararak, geleceği ve sistemi daha da büyütüp, etkin kılacak şekilde kontrol edebilen, bir meziyete de sahiptir, Duygusal olgunluk içinde, açık sözlü, etkili konuşup, doğru, bilgili, inisiyatif sahibi, kararlı ve dürüsttür. Verimliliğin, kalkınmanın itici gücü olduğunu, ancak artan verimlilik, çağdaş ve akılcı bir ekiple kalkınmayı, daha da hızlandırdığını bilmekle kalmaz, icraatına da hakim kılar. Çağımızın gelişmiş, yönetim sistemleri ile üretim modelleri uygulayarak, daha akılcı çalışır. Hedefleri, makro ve evrenseldir.
Sayın AVCI, sürekli değişimden yana olmakla kalmaz, bizzat uygular. Çünkü ulusal ve uluslararası, düzeyde rekabetin artması, şirketler için "DEĞİŞİM" i, zorunlu kılıyor. Artık global dünyada kural kesin, " KENDİNİ YENİLEMEYEN DEĞİŞTİRİLİR". Ayrıca TÜLOMSAŞ' ın, rakipleri karşısında, geri kalmamak ve hedeflerini büyütmek için, çağımızda uygulanan "YENİ YÖNETİM VE KALİTE SİSTEMLERİ" ni, devreye sokar. İcraatında, "Etkin Organizasyon" var. Fabrika bünyesinde, işin akması, zaman kaybı, menfaat çeşitlendirmesi sakıncaları, göz önünde tutar ve hiyerarşik kademelerin minumuna indirilmesi konusunda, gerekli çalışmaları sürekli, kalıcı ve sonuç alıcıdır.
Sayın AVCI'NIN, çalışmalarını değerlendirirken, Japon ekonomisinde, üretim felsefesi olarak ele alınan ve sıfır stok ve sıfır hata olarak yorumlanan, "Tam Zamanında Üretim" modelini hatırlarız. Onun döneminde, TÜLOMSAŞ, birimlerde, sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip, hayata geçiren bir ortam sahip oldu. En önemlisi de TÜLOMSAŞ' ı, yaşamaya değer, anlamlı bir şirket haline getirdi.
TÜLOMSAŞ, Sayın Avcı ile birlikte müşteri odaklılık, bir çalışma başlattı. Hedef, müşteri beklentilerinin üstüne çıkmaktır. Bu nedenle şirket, tüm bileşkeleri ile müşteri isteklerini yerine getirmeye yöneldi. Özellikle de şirket içi, hedeflerin müşteri beklentileri ve bağlantılarına göre şekil alması, verimi ve üretimi daha da artırdı. Sonuçta Almanya Çin ve Rusya Lokomotif firmalarını geri de bıraktı.
Sayın AVCI ve TÜLOMSAŞ personeli, şirket stratejisinin geliştirilmesine aktif olarak katılmakta, kurumsal hedeflerini de kişisel hedef olarak benimsemektedirler. En önemlisi de Personel, şirketle ilgili kararların alınmasına ve süreçlerin iyileştirilmesine ciddi katkıda bulunmaktadır.
Sayın Avcı ile ilgili bir görüşmemizde " gelişme durursa, rekabet şansımız azalır" demişti. Gerçekten de, rekabet ve kalite dinamik kavramlardır. Kurumda, ürün ve sistemlerin süreksel iyileştirilmesi, personel tarafından, en önemli amaç olarak benimseniyor. Bu felsefe, TÜLOMSAŞ' da, "İŞGÜCÜ-EMEK " , "SERMAYE " ve "ENERJİ" verimliliği gibi alanlarda da ciddi mesafeler aldırdı. Kişi başına düşen katma değerde de ciddi bir artış oldu. İşgücü maliyetinin, rasyonel çizgiler içinde tutulması içinde caba gösterildi.
Sayın AVCI döneminde, TÜLOMSAŞ, strateji, yapı, sistem ve çalışmaların, tümü müşterilerin değerlerine, hatta müşteri isteklerini aşar, ölçüde bir toplan kalite hedeflendi. Ürün ve Pazar eğilimlerinde, müşteri tercihleri dikkate alındı.
Hülasa Sayın AVCI, TÜLOMSAŞ' a, damgasını vurmuş bir isimdir. Onun icraatından alınacak çok ders vardır. O ise TÜLOMSAŞ' ın, geçmişinden, çok ders çıkardığını her fırsatta dile getirir. Düşünce ve stratejilerini kendine özgü bir üslupla paylaşmakla kalmaz, ekibi ile birlikte hayata geçirir.
Kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi