
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
GİRİŞİMCİ GENÇLER ÜLKENİN TEMİNATIDIR
Gençlerle ilgili, "Girişimcilik Eğitimi", dünyada giderek artan bir ilgi görmektedir. Bu ilginin nedeni ise iş olarak geliştirilebilecek bir fikre sahip gençlerin, kendi yaratacakları özgür çalışma ortamının çekiciliğine kapılmış olmaları ve hayallerini gerçekleştirmede kendilerine aracı olacak, eğitimi almak istemeleridir.
Aslında girişimcilik olmak kolay bir iş değildir. Risk alacak, araştırma, planlama, örgütlenme, koordinasyon çalışmaları yapacak, gerekli bilgi-beceri, işyeri, eleman, donanım gibi girdileri ile finansman kaynaklarını, bir araya getirerek, başladığı işi ve yatırımı daha da geliştirecektir. Bunları yapmadan önce veya yaparken de iyi bir eğitim alacaktır.
Türkiye'nin en önemli sorunu, girişimci sayısının azlığıdır. Ülkemizdeki her ailede, bir işsiz var. Her yıl 700 bin genç de istihdam piyasasına katılıyor. Bunlara iş bulabilmek, girişimci sayısını artırmaya bağlı. Türkiye girişimci sayısını artırmazsa, işsizlere ve yeni iş gücüne katılacaklara iş bulamaz
Eskişehir' deki, gençlerimizde, dünyadaki girişimcilikle ilgili gelişmelerden nasibini alıyor. ESO' dan gelen e-mail' den öğrendiğimiz göre, Eskişehir "Genç Girişimciler Kurulu" tarafından, kendi işini kurmak isteyen genç girişimcilere yönelik, "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" toplantıları yapılıyor.
Eskişehir' de, Genç Girişimciler Kurulunun ve Eskişehir ABİGEM işbirliğinde Türkiye İş Kurumu Eskişehir İl Müdürlüğü ve KOSGEB arasında yapılan protokol kapsamında düzenlenen "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" konusunun masaya yatırıldı. Etkinlikte Eskişehir' de ikamet eden, hâlihazırda her hangi bir işte çalışmayan ve İŞKUR' a kayıtlı girişimci adaylarının katıldığı program hayata geçirildi.
İki aşamada ve tamamen ücretsiz olan eğitimlerin, ilk aşamasında 25 kişi ve yıl sonuna kadarda 300 kişi eğitim alacak. Bunlar arasında başarılı olan iş fikirleri, KOSGEB tarafından desteklenecek. Düzenlenecek eğitimlerde kursiyerlere, girişimcilik, iş fikri geliştirme, iş planı hazırlama, pazarlama, üretim planı, yönetim planı, finansal planlama gibi alanlarda teorik eğitim verilecektir.
Elbette teorik bilgiler önemlidir. Ancak Kursiyerlere, teorik eğitim yanında, uygulamalı eğitimde verilmesi, en azından başarılı işyerlerine ziyaretlerde bulunulması, hatta başarılı girişimcilerin etkinliklere davet edilerek deneyim ve tecrübelerinde yararlanmalarının sağlanması, kursları daha da verimli hale getirirken genç girişimcileri de başarılı kılacaktır.
Türkiye ve Eskişehir' in, geleceği, gençlerin geleceğine bağlıdır. Geleceğin tek anahtarının da girişimciliktir. Bugün Türkiye'nin yüzde 4,6'lık oranla uluslararası girişimcilik endeksinde 29'uncu sıradadır. Tüm ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de girişimciliğin önündeki temel sorunları, finansmana erişimle, piyasada yeterli tecrübeye sahip olmama ilk sıralardadır. İnanıyoruz ki Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu, düzenlediği eğitimlerle bu sorunları aşmada genç girişimlere yardımcı olacaktır. Ancak girişimci gençler, Eskişehir' de, yatırımcılığın geçmişi ve sorunları üzerinde de bilgi sahibi de yapılmalıdır. Çünkü Eskişehir' in dün olduğu gibi bugün de, girişimcilikte önemli sorunları var.
Eskişehir' de ki girişimcileri en çok etkileyen unsurlardan biri, hükümetlerin almış oldukları makro ekonomik kararlardır. Çünkü girişimciler, yatırım yaparken de hükümetin uygulamış olduğu ekonomik politikaları veri olarak alır. Ancak ekonomi-politika kararları uygulamadaki ekonomik verileri bir anda değiştirebiliyor. Özellikle de 1980'li yıllarda yürütülen ekonomik politikalar, Eskişehirli yatırımcıları, çok zor durumda bıraktı.
Eskişehir'deki yatırımlarda en önemli sorunlardan biri de yatırım felsefesindeki yanlışlıklar olmuştur. Eskişehir' de ekonomik ve yapısal özellikler göz önüne alınmadan, ticaret mantığı ile çok düşük öz kaynakla işe girişmek, başarısızlığı başnda kabul etmek oldu. Oysa Kente, öz kaynak /kredi dengesini kuran, kaynak yaratan kuruluşlar sürekli başarılı olmuş, özellikle de, imalatın gerektirdiği kaynak dengelerini kuran, rekabet imkânı yaratacak verimlilik ve kalite anlayışına sahip işletmeler, her türlü krizden etkilenmedi.
Girişimciler ile ilgili diğer önemli bir sorunda, ortaklı yapısındaki uyumsuzluktur. Ülkemizin, tüm bölgeleri için geçerli olan bu sorun, ister çok ortaklı olsun, isterse aile şirketi, ortaklar arasına uyumsuzlukların yarattığı aşınma ve iflaslar oldukça önemli boyutlardadır.
Şu bir gerçek ki, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabetin artması, her alanda değişimi zorunlu kılıyor. Artık küresel dünyada kural kesin, "KENDİNİ YENİLEMEYEN DEĞİŞTİRİLİR" Bu gerçeği bilen, "Genç Girişimciler Kurulu", Eskişehir' de, girişimci gençlerin önünü açıyor. Hiç şüphesi ki istedikleri koşulları arayan ve bulamadıkları taktirde onları yaratanlar, girişimcilikte daha başarılı olacaklardır. Gençlerimiz bunu başarabilecek yapı, kabiliyet, bilgi ve beceriye sahiptir. Yeter ki genç girişimcilere güvenelim, destek olup, teşvik edelim. Eğitimlerini de sürekli ve kalıcı kılalım.