4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

GÖRSEL SANATLAR ZORUNLU OLMALI

 


            Görsel Sanatlar  “Resim Dersi-iş ” nin, seçmeli olması ile birlikte, bu konuda, birçok e-mail aldık. Okulları,  ziyaretlerde de konu yapıldı. özellikle de öğrenciler,  resim dersinin,  seçmeli olmasını istemezken,  ders saatinin de artırılmasını istiyorlar.


             çünkü çocuklarımızın, ilk ilgili alanı da resimdir.  Küçük yaşlarda, resim yaparak sorumluluk alır ve mutlu olurlar. Yaptıkları resimlerden de büyük haz alırlar. Yaşama daha da sıkı bağlanırlar.


              Ayrıca resim yapmak, insanımızın, bilhassa da öğrencilerin, serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirirler, zararlı akımlardan korur,  En önemlisi de İnsanımızın ruh sağlığı açısından da önemli bir uğraştır.


             öte yandan Göresel santlar (Resim-iş  Dersi), bir ifade dersidir. Türkçe dersi kadarda önemlidir. Neden bilinmez,  yıllardır bir kesim,  resim dersine ve bu alandaki sanata karşı tepkilidir. Yasaklamak veya etkinliğini azaltmak için de her fırsatı, en iyi şekilde değerlendiriyorlar.


           Adalet İlkokulu’ nda, görevli olduğum yıllarda, Japonya’ dan , "KUKİZAKİ DAİNİ SHOGAKKO "ve " TAKEZONE HİGASHİ ELEMANTARY SCHOOL" adlı iki


  kardeş okulumuz vardı. Bu okullarda “RESİM” dersi, olmazsa olmaz konumda idi.  çünkü, Japon okullarında, “RESİM” ve “YAZI” önemli bir yer tutar


            Hatta Japonya da öğretmenler, öğrencilerini tanımayı ve değerlendirmeyi yazı, yaptıkları resme ve fırça darbelerine, bakarak ruhsal gelişimini izleler. Kişinin yazısının ve fırça darbelerinin, bir ayna gibi ruh yapısını yansıttığına da inanırlar.


            Yine Resim-iş dersleri, Japonya’nın, her alanda gelişmesi ve başarılı olması açısından da önemli bir yeri vardır. Hatta resim ve yazı,  Japon ekonomisinin de motoru halindedir    


             Diğer gelişmiş tüm ülkelerde de, “RESİM “  ve ”YAZI”  dersine büyük önem verilir.


             Dünyada,  Resim-iş dersinin,  önemi ortada iken, Milli Eğitim Bakanlığı, Resim-iş Dersine, niçin yeteri kadar önem vermiyor bilinmez ama  Resim-iş Dersinin,, seçmeli olması insanımız,  özellikle de çocuklarımız, açısından, hiçte olumlu bir karar değildir.


              Aslında resim dersi de bir ifade ve beceri dersidir.  çocuklarımız gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve heyecanlarını,“RESİM” ve “FIçA DARBELERİ”  hatta “renklerle ” ile ifade ederler. Kendi kendilerini tanırlar. Gizli güç ve yeteneklerini keşfederler.


              Resim-iş dersi,  bir takım temel becerileri kazandırmakla beraber, çocuklarda düşünce ve duyguyu da geliştirir. Düş kurmalarına da yardımcı olur. Düşler ise güzellikleri yaratmanın ve proje üretmenin de  ilk adımıdır.


             Nitekim Dalai Lama,”GüZEL BİR BAHçE DüŞLENMEDEN, BAHçE SAHİBİ OLUNAMAZ” demiştir.


             Okullarda Görsel Sanatlar (Resim-İş Dersi) önemlidir.  çünkü bilgi ve beceri kazandırması veya başka derslerin, ifadesine yaraması bakımından, önemi büyük olmakla beraber, öğrencilerin kişilik oluşumunda, iş ahlakı kazanmasında, güzellik duygularının gelişmesinde ve ortaklaşa çalışmaya alışmasında da önemli rolü vardır.


             Görsel Sanatlar (  Resim-iş,) Türkçe ve Müzik gibi, bir ifade dersidir. Hatta diğer derslerde, bir kışım bilgileri derinleştirilmesi ve tamamlanması,   bazı problemlerin, ifade ve açıklanması,  Resim –iş dersleri ile mümkündür.


            Milli Eğitim Bakanlığı, bugüne kadar  zorunlu derslwe olan, not verilen ve seçmeli ders olarak da düşünülmeyen, Resim-İş, Beden Eğitimi, Müzik, Tarih, Coğrafya Psikoloji, Sosyoloji Mantık, Sanat Tarihi gibi, dersleri niçin seçmeli ders olarak uygulamaya aldı bilinmez ama, bu derslerin tamamı, insanımızın, ruh sağlığı, toplumda, birlik ve beraberlik için de ,olmazsa olmaz konumdadır.


        Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Bilimler ve Güzel sanatların, temel derslerini, seçmeli yaparak, Okullarda “EĞİTİM” olgusuna zarar vermiştir.. çünkü eğitim, sosyal etkinlik  içinde verilir. Nitekim Almanya’da ve gelişmiş diğer ülkelerde, eğitime,”HER DERS BİR SOSYAL ETKİNLİKTİR” ” felsefesi hakimdir.


               MEB Görsel Sanatlar (Resim-iş Dersi) ile ilgili kararını, bir kez daha gözden geçirmelidir. Ders saatini de artırmalıdır. çünkü çocuklar, resim yaparak, düşlerini somutlaştırırlar,  iç dünyalarında onları huzursuz eden, korkularıyla, mücadele edebilmeyi öğreniyorlar. Serbest zamanlarını da en iyi şekilde, değerlendirirler.


             Ayrıca çocukların, resme ilgisinin, yanı sıra yeteneği de varsa ileride belki de iyi bir ressam, tasarımcı,  grafiker ve sanat yönetmeni olabilir. Yeteneği olsun veya olmasın, resim yapan çocuklar, görsel anlatımları, daha kuvvetli bireyler oluyor. Böylece de çocuklarımız, daha mutlu, başarılı ve sağlıklı bireyler olarak, hayatını sürdürüyorlar.


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi