HARAMLAR

Kur'an'a göre haram ve yasaklar ayrı sayılmıştır. Haram edilenler, uyulmadığı takdirde, karşılığı Dünya ve /veya Ahret azaplı, yani cezası olacak davranışlar, yasaklar ise sadece vücuda zarar verebilme özellikleri nedeniyle tavsiye şeklinde ikaz edilen ve uyulmamasının ceza karşılığı olmayan durumlar demektir. Bu ayırıma dikkat edilmediğinden olsa gerek, asırlardır ikazlar da haramlaştırılmış ve insanlarda bunlara yönelik günah korkuları oluşturulmuştur.
"HAYDİ ESKİŞEHİR BELEDİYE VE STK'LAR,
SAHİPSİZ HAYVANLARI "MERKEZ VE İZLEME ALANI İLE SAHİPLENELİM"
Kur'an'ın açıkça "Haram kıldığı" davranışlar olarak başlıca şunlar sayılmıştır:
* Allah'ın haram kıldığı ilk ve en önem verdiği davranış "Allah'a şirk koşmak" ve Allah'ın rızasını değil de başka bir canlı veya cansız maddeyi ilahlaştırmak veya tek ve öncelikli hedef olarak bir hevesi koymaktır. Böylece şirk koşma, sadece Allah'a iman etmeyişten, yani Ateist olmaktan daha ağır bir suç olmaktadır. Furkan-68. Allah'a hiçbir şeyi ortak etmezler......
* İkinci önemde olan haramlaştırma "Kasden bir insanı öldürmek" olmaktadır. Çünkü kasden bir insanın öldürülmesi, Dünya Okulu projesi gereği uygun görülmüş bir yaratılışa karşı çıkmak olmaktadır ve bu nedenle de bu suçu işlemiş olan, sorgusuz sualsiz doğrudan Cehennem'e gönderilmektedir (İsra-33. Allah'ın saygıya layık gördüğü bir insanı haksız yere öldürme¬yi haram kıldık. Nisa-93. Kim de bir mümini kasten öldürürse, sorgusuz ve doğrudan karşılık olacak cezası, belirsiz sürelerle kalaca¬ğı Cehennem'dir. Allah, artık onu gözden çıkarmış, lanet etmiş ve onun için hayal edemeyeceği kadar oldukça şiddetli bir azap hazırlamıştır).
* Zina haram kılınmış ve Zinadan uzak durma ve bulunmama ikazı yapılmıştır (Furkan-68. .....Allah'ın haram ettiği gibi başkasını haksız yere öldürmezler ve yasal olmayan ilişkide /zinada bulunmazlar). Çünkü zinada hem meşru olmayan bir durum var, hem de böylesi bir cinsel birleşme Dünya'nın eğitim projesine zarar verici bir enerji oluşturucudur.
* Başkalarına herhangi bir konuda yapılan zarar verici hak gaspları da üzerinde durulan haramlardandır (A'raf- 33. Ey Peygamber! Söyle onlara: "Benim Rabbim sizlere şunları haram etmiştir: Açık veya gizli yapılan olumsuzlukları /kötülükleri, hak gaspı ile kazanımı ve başkasına zarar vermeyi /büyük günahlı olumsuzlukları (öldürme, tecavüz, saldırma vs), kibirlenip şımarmayı ve Allah'ın hiçbir ilahi yetki ve güç vermediği şeylere Allah'tan öncelik vererek Allah'a şirk koşmanızı ve hiçbir bilginizin olmadığı Allah hakkında konuşmanızı"). Dikkat edilirse Allah hakkında konuşmak da haramlar arasında sayılmıştır.
* A'raf-33 ncü ayette belirtilmiş olduğu gibi, Allah'ın verdiği nimetler ile hem Allah'a, hem de insanlara kibirlenip şımarma da haram edilen davranışlardandır.
* Gıda olarak yenmesi haram edilenlere En'am-145, Nahl-35, Maide-3 ve Bakara-173 ncü ayetlerde değinilmiştir (En'am-145......Ancak Bana vahyolunanda /Kur'an'da, Allah'ın haram olarak bildirdikleri sadece leş, akıtılmış kan, domuzun eti -ki onun eti pistir-, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilmiş hayvan etleridir. Yine de mecbur kalınca ve sınırı aşmadan bunlardan yiyebilirsiniz. Kuş¬kusuz senin Rabbin bağışlayandır ve rahmeti bol onladır.). Asırlardır olduğu gibi özellikle son yıllarda iyice istismar edilip, bunu kullanarak Din ile aldatan ve haksız kazanç elde etme yolu "Helal gıda" konusudur. Dikkat edilirse Kur'an'ın haram kılmış olduğu, eğer söylenmiş ise Allah dışında başka birinin adı söylenerek kesilmiş olan hayvanın etidir. Eğer Allah da dahil, hiç kimsenin adı söylenmemişse bu hayvanın eti helaldir demektir. Bunu haramlaştırmak, ek bir haram ekleyip menfaat sağalamaya ve insanları kandırmaya girmektedir.
* Resmi kayıtsız olması nedeniyle vergisi olmayan ve devletin belirlediği oranın çok çok üstünde borç para vererek elde edilen Riba ve tefecilik denen haksız kazanç açıkça haram kılınmıştır (Bakara-275. Ya Muhammed! Sana ribayı /tefeciliği /muhtaç olan başkasına çok fazla karşılıkla ve borç olarak verileni /başkasını üzen haksız kazancı soruyorlar. Bu işi yapanlar, şeytanın kandırıp yoldan çıkardığı kişi gibi daima şaşkındırlar. Onların bu şaşkın halleri, "tefecilik kazancı, alış veriş kazancı gibidir" deyip kendilerini kandırmalarından dolayıdır. Hâlbuki Allah alış-verişi helal, ribayı /tefecilik kazancını ise, haram /yasak etmiştir).
* Kur'an'da haram kabul edilen diğer bir konu geleceğe yönelik fal bakmadır (Maide-3. Ey iman edenler! Leş eti, kan, domuzun eti ve Allah'tan başkası adına kesilenler, boğulmuş, vurulmuş, düşmüş, boynuzlanmış ve yırtıcı bir hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar, eğer canları çıkmadan kesmemişseniz ve Allah dışında putlar adına ve başkası adına adanmış hayvanlar için belirlenmiş kesim taşlarında kesilen hayvanlar ve gelecekle ilgili fal okları atmanız /fal bakmanız size haram kılınmıştır).
* Son olarak haramlaştırılan, savaş başta olmak üzere herhangi bir olumsuzluğun yasaklandığı haram ayları önemsemeyip, başka aylarla değiştirmeleri olmuştur (Tevbe-37. Haram ayların (Zilhicce-Hicri Aralık ayı, Muharrem-Hicri Ocak ayı, Safer-Şubat ayı, Rebiül Evvel-Mart ayı) yerlerini değiştirmek veya arttırmak demek, küfürde ileri gitmek¬ demektir ve bu davranışla da küfre sapanlar daha da azmış olurlar).
Kısmetse haftaya "Ek haramlaştırmalar haram", dolayısıyla da "Helal" konusunu tartışacağım.
NOT-1: Ayrıntılı bilgiyi "SON DAVET KUR'AN" ve "İSLAM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL" de bulabilirsiniz.
NOT-2: 28 Ekim-2015 tarihinde 2 haftada bir Çarşamba günleri saat 17-30-19.00 da Özdilek Sanat Merkezinde Halka açık "DİN-BEYİN ve KUR'AN SOHBETLERİ" ne İnşallah devam edeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gazi Özdemir Arşivi