
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
HAYVANLARIN HAMİSİ BELEDİYE
Hayvanları, seven insanlar, hayvan korumak ve hastalıklarını iyileştirmek için çalışırlar. Bugün, uygar ülkelerde, hayvan hastaneleri kurulmuştur. Yeterli olmasa da ülkemizde de Veterinerler, hayvan hastalıklarını belirleyip iyileştiriyorlar. Hayvan hastalıklarına karşı, önlem alıyorlar. Hayvanları hastalıklardan, korumak için aşı yapıyorlar.
Eskişehir’de de Tepebaşı Belediyemiz, havanlarla ilgili çalışmaları ve Doğal yaşam Merkezi ile dikkat çekiyor.
Belediye Başkanı, Sayın Dt. Ahmet ATAç ve Veteriner İşleri Müdürü, Sayın Yusuf SELEK ve ekibi. Hayvanları korumada, birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, doğal yaşamla ilgili, alanlarda da başarılı performans sergiliyorlar.
Veteriner İşleri Müdürlüğü, 2017 yılı sonu itibarı ile hedeflenen rakamlara ulaşmayı başararak, ülke genelinde, ilk sıralarda, yer aldı. Hatta Yıldız Teknik üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü tarafından düzenlenen, ödül töreninde, Tepebaşı Belediyesi, Veteriner İşleri Müdürlüğü, “Hayvan Sahiplendirme” dalında Türkiye birincisi seçildi.
Elbette Tepebaşı Belediyesi, bu başarıya kolay ulaşmadı. Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından, Doğal Yaşam Merkezi'nde, geçtiğimiz yıl boyunca, 1488 adet sokak hayvanı, 1256 adet kedi ve köpek sahiplendirilirken, 2314 adet kuduz aşısı yapıldı ve 864 adet de kedi ve köpek de tedavi edildi ve kısırlaştırıldı.
Ayrıca yürütülen çalışmalar kapsamında, güvercin, leylek, tavşan, yılan, büyükbaş ve küçükbaş hayvan, köpek-kedi, ilaçlama gibi, konularda vatandaşlardan gelen toplam 5979 şikâyet, Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından, değerlendirilerek müdahale edildi.
2017 yılı boyunca, Doğal Yaşam Merkezi'ni ziyaret eden vatandaş sayısı ise 29345 olurken, okullardan da toplam, 11648 öğrenci, merkezi ziyaret etti. Ziyaretlerinde, öğrencilere barınak ve hayvanlar hakkında bilgiler verildi.
Ata binmeyen çocuk kalmasın projesi kapsamında, 1810 çocuk, çocuklarla atla tanıştırma etkinliğinde. 1048, Adaptif Binicilik ile 102 kişi binicilik deneyimi, yaşama fırsatı buldu. Eğitimlere katılarak, sertifika almaya hak kazanan, 60 kişiyle, birlikte 2017 yılı boyunca toplam, 3020 çocuk bu binicilik imkânlarından faydalandı.
Eskişehir'de, faaliyet gösteren 53 okula gidilerek, toplam, 6611 öğrenciye sokak hayvanları ile ilgili eğitim verildi. Bu eğitimlerde, Atatürk'ün yazmış olduğu Nutuk kitabı, boyama kitabı ve katılım sertifikaları da öğrencilere takdim edildi.
Ayrıca sokak hayvanları hakkında, düzenlenen eğitim çalışması için, şehir dışından gelen istekler de değerlendirilerek; Ankara, Kayseri, Nevşehir, İzmir, İzmit, Afyon ve Haymana gibi il ve ilçelerdeki okullara gidildi ve toplam, 1160 çocuğa sokak hayvanları ile ilgili eğitim verildi.
Tepebaşı belediye sınırları içindeki, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar, toplanıyor, kısırlaştırılıyor,, aşılanıyor,, gerekli tıbbî bakımlarının yapılıyor ve işaretleniyor, alındığı ortama geri bırakılıyor, sahiplendirilenleri kayıt altına alınıyor.
Tepebaşı Belediyesi, 2009 - 2017 yılları arasında barınakta ve okullarda verilen eğitimlere katılan toplam okul sayısı 265 olurken, ekiplerin okullarda düzenlediği eğitimlere katılan öğrenci sayısı ise toplam 20 bin 727 oldu.
Söz konusu yıllar arasında, Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’ni ziyaret eden öğrenci sayısı da 9 yılda 45 bin 751’e ulaştı. öğrenciler ile birlikte vatandaşların da uğrak noktası haline gelen merkez, toplam 111 bin 526 kişi tarafından ziyaret edildi.
Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğüne göre, hayvanların saygı görme hakkı var. Tüm hayvanlar da eşit doğar ve eşit yaşama hakkına sahiptirler. Eğitim amacıyla bile olsa, vahşi ve sokak hayvanlar özgürlüklerinden mahrum bırakılamaz. Evcil hayvanlar da uyumlu bir biçimde, yaşama hakkına sahiptirler.
Tepebaşı Belediyesi, İngiltere'de 1822 yılında gündeme gelen,. hayvanları korumak, insanların hayvanlara, iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını, tüm belediyeler, örnek teşkil edecek şekilde, gündeme tutması, eğitimini de yapması, gelecekteki bu tür çalışmalar açısından umut vericidir.
Tepebaşı belediyesi, Doğal Yaşam Merkezinde, çocuklara, hayvan sevgisine yönelik çalışmalar, ziyaret eden öğrenci ve vatandaşların yanı sıra, gelen talepler doğrultusunda, okullara ulaşarak da öğrencilere, sokak hayvanları konusunda bilgilendirme çalışmaları, tüm belediyeler ve diğer kurum ve kuruluşlara örnek teşkil edecek niteliktedir.
Dünya ve ülkemizde, hayvanlara, eziyet ve nesillerini yok edilirken, açlık ve susuzluktan, hayvanlar ölürken, Tepebaşı Belediyesi’ nin, halkın, hayvan hakları konusunda, daha duyarlı olmalarını sağlaması ve hayvanlara muameleyle ilgili, yasal yükümlülüklerini hatırlatması, havyalara, sevgi ve hoşgörü yaklaşımlarını, arttırmaya yönelik, etkinlikler oluşturmasını, Doğal Yaşam Merkezi’ni, ne kadar takdir etsek azdır.
Kutluyoruz