4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

HEKİMLİK FEDAKÂRLIK İSTER

Tıp adına, yapılması gereken, daha pek çok hizmet ve sağlık sektörüne kazandırılması gereken, tıp teknolojisi var. Ancak sağlık sektöründe, rekabet ortamı, hizmet ve teknoloji alanındaki gelişmeleri, sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde gündemde tutacaktır. Çünkü Sağlık sektöründe, rekabet şansını kaybeden ve tıp teknolojisindeki gelişmeleri, bünyesine taşımayan, iyi bir ekibe sahip olmayan, sağlık kuruluşlarının, sektörde başarı şansı yoktur.
Her görevde, yetki, sorumluluk, kusur, zarar ve müeyyide kavramları, bir birini izleyen kavramlardır. Bir yerde, yetki var ise bu yetkiyi kullanacak, kişi/kişilerde vardır. Yetkiyi kullanacak kişi, gerek davranışlarını ve gerekse de işini yasaların belirlediği şartlar ve sınırlar içinde, yerine getirmek zorundadır. Sağlık sektöründe, bu daha da önemlidir.
Mevcut yasalarımızda, hekim, teşhis ve tedavi işlemi sırasında, yasaların belirlediği, davranış kalıpları içinde, davranma ve kabul edilmiş, teşhis tedavi işlemlerini, yasaların belirlediği şartlara göre ,yürütmek zorundadır.. Ancak tıp alanında, hekimin yetki ve sorumluluğu, her meslekten daha da önemlidir. Çünkü söz konusu olan, insan hayatıdır.
Aynı zamanda hekimlik, bir vicdan meselesidir. Çünkü vicdan, insanı, iyilik ve görevini en iyi şekilde yapmasını, kötülükten kaçınması için, durmadan uyarır, Bu tanrı tarafından, insan yüreğine kazınmış, bir yasadır. Vicdan insanın, en gizli ve en mahrem ve Allah' la, insanın tek başına kaldığı kutsal yerdir.
Öte yandan vicdan sahibi, her hekim, zaten kendini, hastasının yerine koyacak ve ona empatiyle yaklaşacaktır. Hekim, hasta ilişkilerinde, en önemli konu hekimin, hastasına karşı vicdanlı olmasıdır. Çünkü en iyi yol gösterici, en iyi pusuladır. Kısaca vicdan, neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bildiren, gerçek ve tek ahlâk hocasıdır
Öte yandan sağlıkta, hizmet kalitesinin, tanımlanması, zor olduğu kadar, ölçülmesi de çok güçtür. Ancak hasta perspektifi, özellikle de memnuniyeti, personelin, güler yüzlü olması, sağlıkta hizmet kalitesinin, en önemli belirleyicisidir.
Hekim olmak, meşakkat gerektirir, özveri gerektirir, fedakârlık gerektirir. Bu yüzden kutsal bir meslektir Ayrıca doktor olmanın, zorluklarını ve özveri isteyen, bir meslek olduğunu herkes bilir. Ama çoğunlukla, hem kadın, hem doktor olmanın zorlukları bilinmez. Bu süreçte verilen mücadele ve özveri sessizce sürüp gider.
Nitekim bir bayan doktorumuz," Günde, yüz hastaya, güler yüz göstermek, hepsini muayene etmek, bir yandan sağlık eğitimi yapmak. Akşam eve dönünce, çocuğuna da aynı sabrı ve şefkati göstermek, yemeği ile bizzat ilgilenmek, sonra da evin kadını rolünü üstlenmek, misafir ağırlamak, düzenli yemek yapmak, evin temiz tutulmasını sağlamak zorundaydım ve bunlar, hiç de kolay değildir" demiştir.
Kadın doktorlar, başka bir zorluğu da yaşıyor. Çünkü ülkemizde, hem çalışan, hem de anne, ev hanımı ve eş olan, kadın doktorların, diğer bayanlar gibi, evine, eşine ve çocuklarına karşı da sorumlulukları var.
Elbette doktor olmanın, Türkiye'de o kadar da kolay olmadığı gibi, başarılı kadın doktor olmakta, hiç kolay değildir. Türk kadınları, yaşadıkları, onca ağır soruna, erkek egemen dünyaya rağmen, yaşamın, her alanında olduğu gibi, sağlık sektöründe de başarılı performans sergiliyor.
Bu kadın doktorlarımızdan biri de Yunus Emre Devlet Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları doktoru, Sayın uzman Dr. Sayın Nevil AYKIN' dır. Hasta ve hasta yakınlarının, Sayın AYKIN, hakkında, övgü dolu sözlerine tanık olduk..
Nitekim hasta yakını, Sayın Dilek SANCI," ... Annemin tedavisini yapan doktorların, özelliklede Enfeksiyon Hastalıkları, doktoru, Sayın uzman Dr. Nevil AYKIN' ın, olağan üstü gayretleri, tanı, teşhis ve tedavisinde, gösterdiği çabası ve fedakârlığı, her türlü takdirin üstündedir. " sözleri karşısında, ne denebilir ki?
Sayın Uzman Dr. Nevil AYKIN' ı, bir yakınımın rahatsızlığı dolayısıyla tanıdık. İşinin ehli bir doktordur. Hastalara karşı davranışı, güler yüzü, hasta ve yakınları ile olan iletişimi, örnek teşkil edecek niteliktedir. Hastalarını, her yönden, en iyi şekilde değerlendiriyor, tanı teşhis ve tedavi de gerekli özeni de gösteriyor.
Sayın AYKIN, işini, daha bir özenle yapıyor. Çünkü. Enfeksiyonlar vücudumuzun, her bölgesinde, meydana gelebilen, bakteriler, virüsler veya parazitler tarafından oluşturulan ve bir kısmı da bulaşıcı olabilen hastalıklardır. O nedenle de hastalarını, tedavide, her türlü tıbbi teknolojiden yararlanıyor. Risk ve tehlikelerini, hasta ve yakınlarına özenle anlatıyor.
Sayın AYKIN, hastaya ve hasta yakınlarına, hastalığın, ne olduğunu, nasıl tedavi edileceğini, tedavi sırasında ve sonrasında neler yaşanabileceğini, iyileşmesi için, yaşantısında nelere dikkat etmesi gerektiğini, ayrıntılı ve kişinin anlayabileceği, bir dille anlatmaktadır. Umutsuz hasta da olsa güven içindedir.
Sayın Nevil AYKIN' ı kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi