4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

HENÜZ VAKİT VARKEN

                                                   


            Eskişehir, Alpu ilçesine yapılması planlanan ve daha önce 6 kez ertelenen kömürlü termik santral ihalesi, 7'nci kez yapılmak istendi. Yapılan,  itirazları dikkate alan Hazine ve Maliye Bakanlığı özelleştirme İdaresi Başkanlığı, ihale şartnamesini iptal etti.


           Alpu Termik sanrali ihalesi , 6 kez ertelendikten sonra ihale iiptal dildi. Aslında. ihale iptali yetmez. Projeden tamamen vazgeçilmeli, özelleştirme kapsamından da çıkarılmalıdır. çünkü Eskişehir ve bölge halkı, termik santral istemiyor.


           Dünya da, Türkiye’ deki, termik santral müştekidir. Nitekim HEAL Direktör Yardımcısı Anne Stauffer, HEAL' “ödenmeyen Sağlık Faturası Türkiye'de Kömürlü Termik Santraller Bizi Nasıl Hasta Ediyor" başlıklı raporunda.”Türkiye’de, fosil yakıt kullanılarak, elektrik üreten santrallerin, oluşturduğu hava kirliliği, hâlihazırda çok sayıda erken ölüme, kronik akciğer ve kalp hastalıklarında, ciddi miktarda artışa yol açıyor. Termik Santrallerden vazgeçilmesi, halinde, halk sağlığında, çok önemli iyileşmelere katkı sağlayacaktır.” İfadeleri yer almıştır.


            Ayrıca Ekim 2011’de tıp birlikleri, tıbbi araştırma enstitüleri ve halk sağlığı kurumları da bulunan 500’ün üzerinde akademisyen ve uzmandan oluşan  büyük bir grup, hükümetlere,  kömürlü termik santrallerin kurulmasına, izin vermemelerini ve sağlık üzerine en zararlı etkileri olduğu bilinen linyitle çalışanlar,  başta olmak üzere aşamalı olarak kömürlü termik santrallerden, vaz geçmeleri çağrısında bulunmuştur.


            çünkü kömürlü termik sanrallerden,  ABD,  her yıl yaklaşık 24.000 erken ölüm.  Avrupa Birliği’de,  her yıl 18.200 erken ölüm,  8.500 yeni kronik bronşit olgusu,  28 milyonun üzerinde alt solunum yolu hastalığı belirtisi gösteren olgu  ve  4 milyonun üzerinde kayıp iş günü meydana gelmektedir.


             Alpu Termik Santralıdır.  Şayet gerçekleşirse,   51 bin hektar Alpu Ovasına, 100-150 km yarıçapında, yani Eskişehir merkez ve tüm ilçelerindeki tarım alanlarına, doğaya ve insan sağlığına zarar verecektir. 


           Alpu Termik Santrali, Türkiye’ nin, en büyük santralidir. çevreye vereceği zara da çok büyük olurken, harcayacağı su ise 200.000 insanın, su ihtiyacı ile eşdeğer olacaktır.


             Santralin kurulacağı bölgede olan, Danişment, Kızılcaören, Yakakayı, Gündüzler, Bahçecik, Karakamış ve Beyazaltın Mahalleleri olmak üzere, toplam 7 adet yer altı suyu sulama kooperatiflerine ait yatırımlar, termik projesi nedeniyle zarar görecektir. Derin su kuyuları ve bu sulara bağlı, tarımsal faaliyetler etkilenecektir.


              Termik Santrel ilgili serüven ve mücadelede, hatta Beyazaltın köyü  muhtarı olan, GİRGİN, ” 2016’nın son aylarında, sondajlar bitti, projeler hazırlandı. Büyük bir ihtimalle de önümüzdeki yıl projelendirilip çalışmaya başlayacaklar. Yatırım olursa, bizim o bölgeye, büyük bir göç geleceğini, tahmin ediyorum" dedi. Oysa Alpu Termik santrali, bölge için, büyük bir felakettir.


              Ayrıca Uzmanlara göre de, termik santralden, çernobil kazasının yaklaşık 2,5 katı kadar radyoaktif madde yayılmaktadır… bu gerçeğe ve tespitlere rağmen,  Termik Santrallerde, hiçbir somut adım atılamamıştır. 


             çünkü bölgeye, göç gelmeyi bırakın, Eskişehir’ den, başka illere göç hızlanacak, ili ekonomisi, turizmi ve sanayisi, ciddi zarar görecektir.  çünkü Alpu’ ya,  kurulması düşünülen, termik santralin, 100- 150 Km yarı çapında,  hava, su ve toprak kirliliği yanında, canlılar üzerinde, etkiler yapacak, tarım alanlarını ve bitki örtüsünü ve  İnsan sağlığına da büyük zarar verecek, bu alanlarda da erken ölümler olacaktır.
           Nitekim Greenpeace Akdeniz’in, “Kömürü ES Geç” kampanyası kapsamında hazırladığı hava modellemesi raporuna göre, Alpu Termik Sanralinin kurulması 3200 kişinin erken ölümüne neden olacaktır.
               Yine Greenpeace, Alpu kömür santralinin, hava kalitesini ve insan sağlığını nasıl etkileyeceğine dair detaylı bir analiz sunulmuştur. Etkiler, Türkiye’nin ve çevre ülkelerin bir kısmını kapsayan 1500 km x 1500 km’lik bir alan üzerinde modellenmiştir.


            Eskişehir^in  kültür mirası olan ve Dünya’da, sadece Eskişehir’de bulunan,  lütetaşı ocaklarının, Alpu  termik Santalin kül depolama alanlarının altında kalacak,  bu kültür mirası da yok olacaktır.


              Ayrıca Sağlık Bakanlığı, Kanserle Savaş Dairesi Başkanının belirttiğine göre de  termik santral bölgesinde, 10 yıl içinde toplu ölümlerin olabileceği uyarısında bulunmuştu. Bu bölgeye, yağan karın rengini bile griye çeviren, kirlilik sebebiyle, çevrede yaşayanlarda görülen kanser vakaları, Türkiye ortalamasının, 15 katı artmıştır


            Alpu Termik Santrali iptal edilmeldir.  çünkü Eskişehir’deki tarım alanları, sular, tüm canlılar, doğa,  Eskişehir ekonomisi, turizmi, zarar görecek, kentte göç hızlanacak,  yatırımlar da azalacaktır. O nedenle de Eskişehir’ deki tüm kesimler, hukuk içinde,  henüz vakit varken, Alpu Termik Santrali’nin, iptali  için, mücadele etmelidir.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi