6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Hicri 1438 Muharrem ayı

Yeni Hicri yılımız Muharrem ayı ile başladı. Dünya tarihinin en önemli olayları bu mübarek ayın 10.günü meydana gelmiştir. Hz.Adem (a.s) bu ayda yaratılmıştır. Hz.Musa (a.s) firavunun zulmünden kurtulmuş, Hz.Nuh'un (a.s) tufanı da bu ayda son bulmuştur. Hz.Süleyman'a (a.s) bu ayda saltanat verildi. Hz.Yunus Peygamber balığın karnından, Hz.Eyüp (a.s) hastalıktan bu ayda kurtuldu. İslam dünyasında kapanmayan bir yaranın açılmasına sebep olan Hz.Hüseyin Kerbela'da şehit oluşuda Muharrem ayının 10. günü meydana gelmiştir.
Hz.Hüseyin, Hz.Peygamberimizin (a.s) torunu, Hz.Ali'nin (r.a) oğludur. Onun şehadeti bütün müslümanların yüreğini dağlamıştır. Bu olay son ümmetin büyük bir imtihanıdır. Bu imtihan sebebiyle ümmet arasında görüş ayrılıkları meydana geldi. Ayrılıkların, dargınlık ve kırgınlığa sebep olmamasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ederim.
Muharrem ayı ibadet açısından da büyük fazilet taşır. Hz. Peygamberimiz (a.s) "Ramazan ayından sonra en faziletli oruç Muharrem ayında tutulan oruçtur" buyururlar. (Müslim, Riyadüsalihin C.5, Sh:521)
Hz.Rasulüllah Efendimiz Mekke'de iken Muharremin 10.günü oruç tutarlardı. Aynı gün Kabe'nin örtüsü yenilenirdi. Medine'ye hicret ettiklerinde orada Yahudilerinde Muharremin 10.günü oruç tuttuklarını görmüşlerdi. Biz ümmetine, Efendimiz Yahudilere benzememek için Aşure günü (10.gün) oruç tutmayıp Muharremin 9. ve 11. günü oruç tutmamızı tenbih eyledi. Görülüyor ki Rasülü Ekrem, ibadette bile Yahudilere benzememizi yasaklamışlardır. Çünkü Yahudiler İslamın en büyük düşmanıdırlar. Günümüzde de Müslümanlara düşmanlıkları hala devam ediyor. Çevremizi savaş alanına çevirenler Yahudilerdir. Haçlı zihniyetlidir. İslam birliğinin en büyük düşmanı siyonistlerdir.
Muharrem ayının 10.günü pişirilip dağıtılan aşure tatlısı Hz.Nuh peygamberin sona eren tufanında gemide kalan on çeşit yiyeceklerden karıştırılarak yapılan bir tatlıdır. 10 Muharrem Aşure günü evine erzak alanların bir yıl hanelerine bereket nasip olur.
Kur'an-ı Kerim'in Tevbe Suresi'nin 36.Ayetinde Hz.Rabbimiz şöyle buyurur: "Hz.Allah (c.c) katında ayların adedi on ikidir. Göklerin ve yerlerin yaratıldığı günden beri on iki olan aylardan dördü "Haram aylardır" (Bunlar: Muharrem, Recep, Zilkade ve Zilhicce aylarıdır) Bu aylarda Arapların birbirleriyle savaşmaları yasak edilmiştir. Hatta bir adam, bu aylarda babasının düşmanını görse ona saldırmazdı. Savaşmayı seven Araplar ayların yerini değiştirip savaş ve vurgunculuk yapmak isterlerdi. Cenab-ı Hak onlara Tevbe Suresi'nin 36.ayetiyle ayların yerlerini değiştirmeyi yasaklayarak "günah işleyerek nefsinize zulmetmeyiniz" buyurdu.
Hicri yeni 1438 yılını ülkemiz için, İslam dünyası için bütün insanlığın hayrına, savaşsız, barışa sebep bir yıl olmasını Yüce Rabbimden niyaz ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi