
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
HIZLI TREN İMALATI
Cumhurbaşkanı, Sayın ERDOĞAN, başbakan iken," Eskişehir, artık ulaştırma kenti hızlı tren şehri konumuna geldi. TüLOMSAŞ, ilk lokomotifi Karakurt’u imal etmişti. Şimdi de bu fabrika, hızlı trenleri imal etmeye başlayacak. " sözleri ile de beklenen müjdeyi vermişti. Ancak daha sonra, hızlı tren ihalesi iptal edildi.
Bu geişmeden sonra bir yazımda,” Hızlı tren ihalesi, iptal edildi ama Eskişehir Raylı Sistemler Kümelenmesi,(RSK) 2020 yılına kadar, yerli ve milli, yüksek hızlı tren, üretimine hedefine, odaklandı. 2020 Vizyon Stratejisi adı altında, bir yol haritasını gündemine alan, TüLOMSAŞ ve Raylı Sistemler Kümesi (RSK), aynı zamanda, yan sanayi kültürünü de kente kazandıracak.” görüşümüzü, paylaşmıştık
Yine aynı yazım da “TüLOMSAŞ, bugün sahip olduğu imkân, olanak, bilgi birikimi, asırlık tecrübesi, en önemlisi de yetişmiş insan gücü ile her türlü vasıtayı yapabilecek güce sahiptir. Yeter ki öZERK hale getirilsin.” demiştik.
Ve nihayet!
TüLOMSAŞ’ ı, ziyaret eden, Ulaştırma Bakanı Mehmet Sayın Cahit TURAN, Milli Hızlı Tren üretimi ile ilgili, çalışmaların başlatıldığını belirterek, Eskişehir’deki (TüLOMSAŞ) , Ar-Ge merkezimizde, 100’ün üzerinde mühendis çalışıyor. Bu mühendislerimizin yaptıkları çalışmalar, vereceği projeler ve bunların imalata dönüşmesiyle yollarımızda insanımızı taşıyacak olan, Mili Yüksek Hızlı Treni burada inşa etmiş olacağız” dedi.
Eskişehir, İyi Parti İl yönetiminin,, “Bizce içi boş ve hedef saptırılan açıklamalardır” sözü gerçek mi olacak, bekleyip göreceğiz. Ancak Eskişehir’de, TüLOMSAŞ, URAYSİM ve RSK, birlikte Lokomotif setleri ve “Hızlı Tren” imalatını, Eskişehir’de, hassas mekanikteki altyapısı ile,nice ağır sanayiye, hizmet veren, kendi hinterlandında 10.larca firma ile ekip ruhu içinde hızlı Tren, İmalatını gerçekleştirebilir.
Elbette gelinen bu aşamada, TüLOMSAŞ’ ın, payı büyüktür. özellikle de TüLOMSAŞ’ ın, bilgi birikimi ve tecrübesi, Genel Müdür Hayri AVCI ile başlayan, yeniden yapılanma çalışmaları, küresel rekabet için, gerekli ön koşul olan altyapısı ve özel kesimle, etkin işbirliği, kentin hassa mekanikteki altyapısı, “Hızlı Tren”in imalatında, bir teminatır.
TüLOMSAŞ’ ın, üreteceği hızlı tren sürecinde, paydaşlardan biri de Sayın AVCI’ nın, başkanı olduğu, Eskişehir Raylı Sistemler Kümesi olacaktır. Bununla birlikte Anadolu üniversitesi, tarafından, hayata geçirilecek ve kurulum süreci devam eden, "Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi" (URAYSİM) ise raylı sistemler konusunda Türkiye’de önemli merkez olacak. URAYSİM, Avrupa’da, üretilen yüksek hızlı trenlerin, testlerine de imkân sağlayacaktır.
Türkiye’nin, raylı sistemlerde, bugün sahip olduğu konumda, en büyük pay, TüLOMSAŞ’ ındır. Şirket, 7 Fabrika, 10 Daire Başkanlığı ile 500.000 m2 lik bir alanda, 1800 çalışanı ile ulusal ve global pazarlarda, söz sahibidir. Yıl içinde, 100 çeşitten fazla üretim ve onarım faaliyeti gerçekleştirmektedir.
TüLOMSAŞ’ daki bu mükemmel performans, tesadüfen elde edilmedi. En önemli unsur, Genel Müdür Sayın AVCI ve ekibinin, verdiği eğitim, yönlendirme, ,liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, kurumdaki ürün ve hizmetlerde kaliteyi hedefliyor.
TüLOMSAŞ ’da, “Bekleyelim, imkân sağlandıktan sonra, AR-GE yaparız” yaklaşımı, rafa kaldırılmıştır. çünkü TüLOMSAŞ,, ekonomik istikrara giden yolu ve ulusal ve global pazalardaki rekabeti AR-GE’ de, görmektedir
Dünya, lokomotif devi olarak bilinen bazı firmalar, TüLOMSAŞ’ ın, ürettiği lokomotifleri, kendi pazarlarına sunabilmektedir. Şirket, bu pazarlara, hitap eden ürün yelpazesini de sürekli artırmaktadır.
TüLOMSAŞ, satış ve pazarlama faaliyetlerinde öncelikle güvenilir bir partner ve çözüm ortağı temalarına önem vermektedir. önümüzdeki yıllarda, Avrupa, Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya’ nın, lokomotif ve vagon üretim merkezi yapacak gelişmeler de kurumun gündemindedir.
TüLOMSAŞ, önümüzdeki yıllardaki makro hedefleri ile ülke ve Eskişehir, ekonomisine ve istihdamına ciddi katkıda bulunacaktır. AR-GE, başarılı ve verimli çalışmaları ile demiryolu gereçlerinin, dünya pazarlarındaki, 69.9 milyar Euro civarındaki paydan, hak ettiği payı da mutlaka alacak ve her yıl da bu payı artıracaktır.
Dikkat ettik, Sayın AVCI, her sohbet süresince, sürekli, kurum olarak "Neredeyiz?", "Dünya klasmanındaki yerimiz neresi?" sorusuna cevap aradı. Farklı pazarlardan pay almayı ve ürün çeşitliliğine sahip olmayı hedef olarak seçmiştir. ürün farklılaştırmasının da ulusal ve global pazarlarda, TüLOMSAŞ’ a, rekabet avantajı sağlayacağını da çok iyi biliyor.
özellikle, TüLOMSAŞ’ ın, Yabancı ve yerli şirketlerle işbirliği ve ortaklık için, esnek bir strateji izlenmesi, dış pazarlarda kalıcı olmasını sağlayacaktır. üniversitelerle işbirliği ve eğitim çalışmalarına, hız verilmesi ise, bu durumu daha da perçinleyecektir.
TüLOMSAŞ’ da, düzen, disiplin, denetim ve hiyerarşi, cesaret, takım ruhu, yenilenme isteği, güven duygusu ve AR-GE çalışmalarının, öncelikli tutulması, kurumun ulusal ve global pazarlardaki rekabet gücünü daha da artıracaktır.
Yeter ki TüLOMSAŞ, özerk bir yapıya kavuşturulsun.