6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

İLAHİ RAHMETİN BOLLUĞU

Yüce Rabbimizin merhameti bütün kainatı kaplamış, bununla canlılar hayat bulmuştur. Merhamet ve rahmet kelimeleri acımak, esirgemek, korumak, affetmek, bağışlamak, nimet vermek gibi anlamlarına gelen "r-h-m" kökünden türemiştir. Kur'an-ı Kerim'de daha çok "rahmet" kelimesi kullanılmış ve 114 ayeti kerimede zikredilmiştir.
Aynı kökten türeyen "erhamu'r-rahman", "rahim ve zü'r-rahmeti" kelimeleri Allah'ın(c.c) sıfatı olarak kullanılmıştır. "Besmele" de ve Fatiha Suresi'nde zikredilen "Rahim", Kur'an da 114 defa geçer, "Rahman" sıfatına/ismine göre daha özeldir.
"Rahman" sıfatı/ismi Kur'anda 57 defa zikredilir. Pek merhametli çok müşfik, çok nimet verici, esirgeyen, bağışlayan gibi anlamlara gelir. "Rahman" sıfatı/ismi Cenab-ı Hakkın, dünyada kendisine inanan, inanmayan, ibadet eden, etmeyen ve bütün canlılara merhamet eden manalarına gelir. "Rahim" sıfatı/ismi ise Ahiret'te sadece mü'minlere Müslümanlara acıyan merhamet eden, bunları Cennetiyle mükafatlandıracak anlamına gelir ki "Rahman" sıfatına/ismine göre "özel" dir.
Rasülüllah Efendimizin bu konudaki birkaç Hadis-i Şerifleri şöyledir.
"İnsanlara merhamet etmeyenlere Hz.Allah (cc) merhamet etmez" (Buhari)
"Küçüklerimize merhamet etmeyen büyüklerimizin hakkını tanımayan bizden değildir (bizim sünnetimizi terk etmiştir) (Ebu Davud Edep 66)
"Rahman (Hz.Allah) merhamet edenlere, merhamet eder. Yeryüzündekilere merhamet edin (o zaman) göktekiler de size merhamet eder (Ebu Davut Edep 66)
"Hz.Allah (c.c)" rahmeti yüz parçadır, bunun doksan dokuzunu kendi katında tutmuş, sadece bir parçasını yeryüzüne dünyaya indirmiştir. Bu bir parça rahmet sebebiyle yaratıklar birbirine merhamet ediyorlar. O kadar ki hayvanlar yavrularına zarar verir korkusuyla ayaklarını kaldırmaktadırlar. (Buhari Edep 19, Müslim tevbe 17)
Yüce Rabbimiz ahirette kullarına yüz rahmetinin doksandokuzuyla muamele edecektir. İlahi rahmetin bu şekli bizleri aldatmasın...

ŞEYTANIN EN KOLAY TUZAĞI
Şeytan, Hz.Allah'ın rahmetinin çokluğunu, gafil, şuursuz kimseler için, kolayca kandırdığı bir tuzak olarak kullanır. Bu konuda Rabbülalemin bizleri Kur'an Ayetleriyle uyarıyor:
"Ey insanlar! Allah'ın vadi (verdiği söz) gerçektir. Sakın dünya hayatının (zevki-sefası) sizi aldatmasın. Ve o aldatıcı (şeytan) Allah'ın rahmetinin çokluğuyla sizi kandırmasın. (5) Çünkü şeytan sizin düşmanınızdır. Sizde onu düşman sayın. O kendi taraflarını ancak ateş (cehennem) ehlinden olmaya çağırır." (Fatır Suresi A:5, 6 Sh: 434)
"Ey İnsanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Ne babanın evlâdı, ne evlâdın babası nâmına bir şey ödeyemeyeceği günden çekinin. Bilin ki, Allah'ın verdiği söz gerçektir. Sakın dünya hayatı sizi aldatmazsın ve şeytan, Allah'ın affına güvendirerek sizi kandırmasın." (Lokman Suresi Ayet 33, Sh:413)
Hadid Suresi'nin (sh:538) 13.-14. ayetinde Hz.Rabbimiz buyuruyor ki;
"Müminlerin nurundan, münafıklar istifade etmek için biz sizinle beraber değil miydik? diye seslenirler. Mü'minler de derler ki; Evet ama siz kendi başınızı belaya soktunuz. Fırsat beklediniz; şüpheye düştünüz. Ve kuruntular sizi aldattı. Şeytan sizi Allah hakkıda (Onun çok olan rahmetine güvendirerek) aldattı. Nihayet Allah'ın emri gelip çattı" (Hadid Suresi Ayetler:13. 14., Sh:538)
Fazla söze gerek yok. Meallerini verdiğim Ayet-i Celilelerde açıkça görülüyor. Şeytanın birçok tuzağı içinde en kolay tuzağı: İşlediğiniz kadar günah işleyin Allah'ın rahmeti, merhameti çoktur O sizi affeder, diye kandırmasıdır.
Allah'ın merhametinin çokluğuna inanır güveniriz, günahlarımız için tevbe eder af dileriz. Doğrusu budur. Tevbe etmeyi, af dilemeyi asla unutmamalıyız.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi