4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

İLKLERİN KENTİ SİVRİHİSAR...

Sayın Fahri Keskin, milletvekilliği yaptığı dönemde tek kuruşuna dokunmadan biriktirdiği maaşlarının yer aldığı 22 adet banka defterini Okul yapılması için Milli Eğitim Bakan Çelik'e sunmuştu. Bu durumun, bir ilk olduğunu söyleyen Çelik' de, Sayın Keskin'in, davranışının örnek alınması gerektiğini de vurgulamıştı.
Sayın Keskin, hem ülke hem de Sivrihisar bazında, Bankanın söylediği gibi, bu davranışı ile bir ilkle ve yaptığı eserle, hep hatırlanacaktır.
Aslında Sivrihisar ilklerin kentidir. Nitekim İstiklal savaşında, ilk kıvılcımı yakan mülazım Hamdi Efendi Sivrihisarlıdır. İlk Bakanlar Kurulu Sivrihisar da toplandı. İstiklal Savaşı' nda halk olarak, orduya ilk uçağı Sivrihisarlılar aldı. İstanbul' un, İlk belediye Başkanı olan Hızır Bey Sivrihisarlıdır. Dün açılışı yapılan, Fahri Keskin Öğretmen Anadolu Lisesi' de İlk defa bir Sivrihisarlı milletvekilinin, maaşı ile yapılan okul olarak tarihteki yerini alacak, Sivrihisar da ilklerin İlçesi olamaya devam edecektir.
Geçen hafta, okulun açılış töreni yapıldı. Bakan düzeyinde katılım olması, vilayet ve halktan da küçümsenmeyecek bir katılımla açılışın gerçekleştirilmesi memnuniyet verici idi. Ancak bu güzel tabloyu, Sivrihisar' da, Türkiye Cumhuriyeti, İlk Bakanlar Kurulu toplantısının, yıl dönümü ve ilçede gerçekleştirilen Hızır Bey anıtının, açılış törenlerinde de görmek isterdik. Başbakan ve bazı bakanlar, kutlama mesajı gönderirken, vilayetten, hiç katılan olmaması aklıselim insanlarımızı üzdü. Neden katılmadılar bilmiyoruz ama son yıllarda, toplum olarak milli değerlerimize karşı, gereken değeri göstermiyoruz. Oysa bugün, sahip olduğumuz tüm imkânlar, onları fedakârlığı sonucu elde edilmiştir.
Ayrıca toplumların, kuruluş ve bağımsızlık süreçlerinde oluşan değerler bir ulusun inşasında vazgeçilmez öneme sahiptir. Bu önem o toplumu, bir ulus haline getiren, değerler tarih boyunca korunur ve sahip çıkılır. Bu değerler, aynı zamanda Türk ulusunun bağımsız ve özgür olma sürecinin tanımıdır.
24 Mart 1922 yılında Sivrihisar' da, "ZAİMOĞLU KONAĞI" ında toplanan İlk Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Toplantısı ve sonrası yaşanlar, Türkiye Cumhuriyeti' nin, temelini oluşturdu. Büyük taarruzun ilk kıvılcımları bu toplantıda atıldı. Böyle önemli bir toplantının, 88.ci yıldönümü törenine ve İlk İstanbul Belediye Başkanı olan HIZIR BEY' in, anıtının açılışına, Vilayetten ve halktan yeterli katılımın olmayışı, dikkat çekti.
Ayrıca tarih, bir milletin, en önemli hazinesi ve değerleridir. Tarihini unutan milletler kendilerini de unuturlar. Tarihini unutmuş veya tarihinden ders çıkarmamış, bir millet ve devlet adamları, hata yapmaya mahkûmdur.
SİVRİHİSAR yalnız ilklerle değil uygarlıklarla da dikkat çekti Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Hülasa tarihin her döneminde ilkleri yer aldığı önemli bir yerleşim alanı olmuştur.
SİVRİHİSAR, Halkı, Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşında da önemli görevler üstlenmiş ve hizmetler gerçekleştirmiştir. Balkan ve Çanakkale savaşlarında onlarca şehit vermiştir. Çanakkale Savaşlarında, Sivrihisar botunun kahramanlıklar hala hafızalarda.
Kurtuluş Savaşı'nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316-1900 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)" in bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa' nın, anılarında da görmek mümkündür.
Yine Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa'nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI' NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır. .
Öte yandan Sivrihisar halkı, yalnız Türkiye Cumhuriyeti' nin, ilk Bakanlar Kurulu ve devlet büyüklerine ev sahipliği yapmakla kalmamış, tüm mal varlığını bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için 4 bin lira bağışladı. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi.
Yıllarca Sivrihisar insanı, çalışkan, akılı, hatırlı olarak tanındı. Bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey, Selman-ı Farisi, Sinan Paşa, Aziz Mahmut Hüdai, gibi pek çok insan yetiştirdi. Bu insanla, Türk toplumuna önemli hizmetlerde bulundular.
Hülasa Sivrihisar, konumu, tarihi misyon ve vizyonu, kültürel altyapısı ile bir deneyimler boyutu. "ÖVÜNMEK GİBİ OLMASIN SİVRİHİSARLIYIM" söylencesiyle de bir gizemler yorumudur. Ayrıca Sivrihisar, AHİ EVRAN' ın mekânı, çıkralık eğitiminin ve çalışma anlayışının da ilk tanımıdır. Başbakan yardımcısı Sayın ARINÇ' ın söylediği gibi, "Keşke! herkes Sivrihisarlı olabilse...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi