
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
İŞBİRLİĞİ AĞI OLUŞUYOR
Eskişehir Kent Konseyi KÜLTÜR SANAT ÇALIŞMA GRUBU, Çarşamba günü Sivrihisar Dernek ve Vakıf ve başkan ve yöneticileri ile bir tanışma toplantısında, bir araya geldiler. "KÜLTÜR VE SANAT" la ilgili, pek çok konu konuşuldu. Birlikte neler yapabiliriz sorusuna da cevap arandı.
Aslında sivil toplum örgülerinin birlikte, Eskişehir' in, kültür ver sanat alanındaki hem sorunları, hem de geleceğe yönelik stratejilerini birlikte ele alması, kentin geleceği açısından önemli bir gelişmedir. Çünkü halka rağmen, her alanda veya bir alanda, başarılı olmak mümkün değildir. Eskişehir Kent Konseyi KÜLTÜR SANAT ÇALIŞMA GRUBU ve Sivrihisar Dernek ve Vakfı bunun bilincinde.
Tanışma toplantısında, Sivrihisar' ın, tarihi ve kültürel değerleri de gündeme geldi. Grup, dernek ve vakıf ilçenin kentsel kimlik, süreklilik, doku ve tarihsel izler gibi mimarlığın ve şehirciliğin özünü oluşturan kavramların, dikkate alınması, bir yapılanma içerisinde irdelenmesi gerektiği hususunda hemfikir oldular. Mevcut dokunun korunması gerektiğini vurguladılar.
Öte yandan Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Yasası'nın çıkarılması ile başlayan ve günümüze kadar gelen bu sürecin, en temel özelliği, "koruma" yı yasalarla sağlamaya çalışan bir yapılanmanın var olmasıdır. Bu anlamda, kurumsal, teknik ve ekonomik açıdan edinilen deneyimlere karşın, korumaya yönelik çabaların hala, ilçenin planlama süresince başarılı bir biçimde entegre edilmemesi, yine korumaya yönelik tartışmaların, sınırları ve "koruma alanı" ile belirlenen bölgelerin dışına çıkmaması, büyük ölçüde, çözümü "yasal düzenlemelerde arayan yaklaşım"ın bir sonucudur. Ancak Çarşamba günü gördük ki ilçe deki eski eseler ve kültür değerleri, Kent Konseyi KÜLTÜR SANAT ÇALIŞMA GRUBU, Sivrihisar Dernek ve Vakıf gibi, örgütlenmelerin rehberliğinde, halkında koruyabileceğini de gösterdi.
Tanışma toplantısında, "KENT BELLEĞİ" çalışmaları da ele alındı. Toplantıda, bu alandaki yapılan çalışmalar ve öneriler umut vericidir. Ancak kent belleğinde yapılan düzenlemeler sırasında elde edilen bilgiler, dosyalar haline getirilip, gözden ırak bir yerlere yerleştirilir veya muhafaza edilirse, kent geçmişinden, o kadar çok kopar ve uzaklaşır. Ayrıca kentin belleğine, günü kurtarma anlayışıyla, tarih bilincinden yoksun, bilgisizce yapılan işlem ve yatırımlar da kentte ciddi bellek yitimlerine yol açar.
Ayrıca geçmiş bilgilerin üzerini örten, yeni üretilmiş bilgiler, doğruyla yanlışın, gerçekle sahtenin, değerliyle değersizin, birbirine karıştırılması; geçmişi yok sayma, görmezden gelme, tavırları, kentin belleğine yapılan, küçük ama etkili müdahalelerdir. O nedenle de bu alanda yapılacak çalışmalar, dikkatli ve özenli yapılmalı, kent insanı da bilinçlendirilmelidir. Elbette bu hataların yapılmaması için de Kent Konseyi KÜLTÜR SANAT ÇALIŞMA GRUBU, Sivrihisar Dernek ve Vâkıfı gibi, sivil toplum örgütlerimize, önemli görevler düşüyor.
Toplantıda, "SANAT" etkinlikleri ve çalışmaları üzerinde de duruldu. Bu alandaki öneri ve stratejiler umut verdi. Çünkü bir milleti ve kenti meydana getiren unsurların başında, dil, tarih ve kültür birliği gelmektedir. Bu unsurlar içerisinde en önemli yeri kültür tutmaktadır. Kültür bir milletin ve kentin, geçmişi ile geleceği arasında köprü olan, geçmişten getirdiği birikimleri geleceğe aktaran bir unsur olması bakımından da ayrıca önemlidir. Her şeyin içerisinde sanat ilk sıralarda yer alır.
Kent Konseyi KÜLTÜR SANAT ÇALIŞMA GRUBU, Sivrihisar Dernek ve Vâkıfının "KÜLTÜR ve SANAT alanında işbirliği yapma ve Eskişehir ve Sivrihisarlı sanatçıların tanıtımı için, birlikte etkinlikler düzenleme istekleri, diğer sivil toplum örgütlerine örnek teşkil edecek niteliktedir.
Kent Konseyi KÜLTÜR SANAT ÇALIŞMA GRUBU' nun, Gar binası ve çevresinin müze yapılması, çevre gezileri, Eskişehir' de Kentler Buluşması Festivali, Kent Belleği Müzesi ve Frig vadisinin ve Sivrihisar'ın, turizme kazandırılması gibi önerileri, Sivrihisar Vakıf ve Derneği tarafından da benimsendi.
Kent Konseyi KÜLTÜR SANAT ÇALIŞMA GRUBU' nda, kadın üyeler çoğunlukta idi. Hepsi de ele alınan konularda, oldukça donanımlı gördük. Toplantının verimli geçmesine de önemli katkıları oldu. Bu tablo, kent ve kadınlar açısında önemli bir gelişmedir.
Hülasa Eskişehir' de, tüm sorunları çözümü sivil toplum örgütleri arasında oluşacak işbirliği ile mümkündür. Bu işbirliği ile çözülen tüm sorunlar sürekli ve kalıcı olacaktır. Bu tür ilişki ve etkinliklerde, "TOPLUM KATILIMI" "TAKIM RUHU" ," BEYİN FIRTINASI" ve ORTAK PAYDA" gibi kavramların dikkate alınması, her kesime, özellikle de siyasi partilere, aynı duyarlılıkla yaklaşılması, kentin sorunlarının çözümünü hızlandıracak, işbirliğini daha da güçlendirecektir.