
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
İSİMSİZ KAHRAMANLAR...
Pazartesi günü, bir yakınım telefonla rahatsızlandığını söyledi. Eve geldiğimde, nefes almakta güçlük çekiyordu. İlk aklıma gelen, 112 acil servis oldu. Telefon ettikten sonra 7 dakikada geldiler ve müdahale bulundular. Geçmişte de birkaç defa, 112 Acil Servisten istifade etmiştik.
Şu bir gerçek ki Eskişehir'de, sağlık sektöründe, en önemli kuruluşlardan biri,112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetleridir. İnsanın, evladı, damadı, komşusu ve dostlarından daha yakındır. Acil durumlarda, ilk akla gelen ve hastanın yardımına koşan da onlardır.
Ülkemizdeki 112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetleri, Avrupa ve ABD'deki benzerlerine hızla yetişmekte ve halkımız tarafından da vazgeçilmez bir hizmet olarak talep edilmektedir. Personel açısından da çok iyi bir seviyededir. Nitekim yakınıma müdahale eden, Dr. Gözde GÖK, güler yüzü, hareketli, donanımlı, hazırlıklı ve bilinçli tavırları ile dikkat çekti. Tanı teşhis ve tedavi de gösterdiği gayret ise her türlü takdirin üstünde idi. Aslında hekimlik, meslek olmaktan ziyade yaşam biçimidir. Gerektiğin de az eğlenmek, daha az uyumak ve daha çok çalışmak, en önemlisi de yaşanılan yoğun stres tahammül etmek gerekir. Çünkü tüm zorluk ve sıkıntılara rağmen, insanları, tekrar yaşama döndürmenin, kutsal ve faydalı bir iş olduğunu bilirler.
Ayrıca "HEKİMLİK", kutsal, onurlu ve itibarlı bir meslektir. Her doktor, bilgisini ve tıp teknolojisini, her türlü imkânsızlığa ve engele rağmen, hastalara gerçek anlamda yardımcı olabilmek için kullanır, yeni bilgilere ve tıp teknolojisine ayak uydurabilmek için de kendini sürekli geliştirmek zorundadır. Hata yapma gibi, bir lüksü de yoktur.
112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetlerinde çalışan tüm personel, birer "İSİMSİZ KAHRAMAN" dır. Bir telefonla, acil tıbbi hastalıklar, kazalar, şiddet olayları ve afetlerde, hasta ve yaralının yaşam şansını artırmak ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek, iyileştirmeyi kolaylaştırmak için, hastane öncesi, acil bakım ve yardım hizmetlerini, en kısa zamanda yerine getirmek ve gereğini de yapmak için, gece gündüz demeden 24 saat hizmet verirler. Yine, 112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetlerini telefonla gereksiz yere meşgul edenler, de katil damgası taşıyacak kadar sorumluluk altına giriyorlar. Özellikle de Ambulanslar yol vermeyen şoförler, hastaların ölümüne ve Ambulansların da kaza yapmasına neden oluyorlar. Bu nedenle de pek çok 112 acil personeli ve hasta hayatını kaybetti.
Eskişehir' de, komuta Kontrol Merkezinde bulunan ISDN telefon santraline gelen acil yardım çağrılarını, nöbetçi operatörler alır ve ihbarı değerlendirir. Vakit kaybetmeden telsiz anonsuyla bölgeye bakan ambulans ve ekibi göreve çıkarılır. Gerekli durumlarda, komuta merkezi danışman hekimi, telefonda acil yardım talebinde bulunan vatandaşa ambulans gelinceye kadar, neler yapması konusunda gerekli bilgiyi verir. Telsizle, ihbarı alan istasyon ekibi, il ortalamasına göre bir dakikada ambulansa binip hareket etmiş olur.
112 İstasyon personeli, vatandaşa acil sağlık hizmeti verirken, etkin ve hızlı ve hayat kurtarıcı olmak gerektiğinin de bilincindedir. Ayrıca telsiz ve telefon görüşmeleri, bilgisayar ses kayıt sistemine kayıt edilmektedir. Kayıtlar, hem denetimi sağlamakta, hem de 112 acil hizmetleri ile ilgili idari ve adli soruşturmalara ışık tutmaktadır.
TEGV, Eskişehir Atatürk Eğitim Parkı çocukları, "eS.O.eS " Takımı'nın, 112 Acil Servis üzerine yaptıkları projede gördük ki, örgün eğitim kurumlarında, 112 acil hizmetleri ile ilgili etkinliklerin yapılması, insanımızın, hem birimin çalışmaları, hem de insanımızın, 112 Acil Hizmetleri hakkında bilinçlenmesini sağlayacaktır. Çünkü bu alandan, kamuoyunun yeterli bilgiye sahibi olması, hayat kurtarırken, gereksiz telefonlar ve en ufak hata da insan hayatına mal olmaktadır.
112 acil ambulans sisteminin, en önemli birimi, tüm sistemin ve ambulans operasyonlarının yönetildiği Komuta Kontrol Merkezidir. Organize edilmiş bir acil yardım hizmeti ile sınırlı zamanda, etkin önlemlerle, hastaların hızlı ve düzgün yönlendirilmesi sağlanacak, binlerce hastanın da hayatı kurtarılacaktır. 7 yıl öncesine kadar ISDN santral ve basit analog ses kayıt sistemleri büyük gelişmeler olarak kabul edilirken, artık olay online görüntü aktarımından söz edilir hale gelmiştir.
Eskişehir' de, 112 acil hizmetlerinin, daha etkin ve bilinçli yürütülebilesi için, " İLERİ SİSTEME SAHİP DİJİTAL VE TEKNOLOJİK ALTYAPISI OLAN, BİR KOMUTA MERKEZ " binasına ihtiyaç vardır. Ayrıca bu binada, herhangi bir afet, ya da başka bir olağanüstü durumda, olaya anında müdahale edilebilmesi için, bir kriz yönetim merkezi ve 112 acil kriz merkezi de oluşturulmalıdır. Bu binanın yapımı ve kriz merkezlerinin hayata geçirilmesi, hem ilgililer hem de Eskişehirliler için, bir görevdir.
Sayın Dr Gözde GÖK ve ekibini Göksu ve Karatepe'yi kutluyoruz.