
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
İYİ PARTİ VE ŞEHİR HASTANELERİ
İYİ Parti, Eskişehir İl Başkanı, Sayın Dr. Arslan KABUKçUOĞLU, kamuoyunun yeterince aydınlatılmadığı, “Şehir Hastaneleri” konusunda, bilinmeyenleri ve milletten saklanan gerçekleri, Taşbaşı Kırmızı Koltuklu Salon’da, izleyicilerle paylaştı.
Sayın KABUKçUOĞLU, toplantının başında, temel sağlık hizmetleri verileri üzerinde durduktan sonra Şehir hastaneleri, üzerinde açıklamalarda bulundu. Doktor olması nedeniyle de konulara hakimiyeti ile de dikkat çekti.
Sayın KABUKçUOĞLU, Şehir Hastanelerinin, Birleşik Krallık’tan, ithal edilen, bir sistem olduğunu,. Sağlıkta Kamu özel Ortaklığı (KOO) olarak tanımlandığını. Sağlık Bakanlığı ile İngiliz Hazinesi Kamu özel Ortaklığı Tanıtım Birimi ile yapılan toplantılar sonrası, uygulamaya, başlandığını söyledi.
Jubilee Debt Campaign’in, son raporunda (2017) ise İngiliz Sağlık Sistemini (NHS) çökerten, Kamuyu,büyük zarara uğratan, kamu özel ortaklığı uygulamalarının, hükümetler tarafından, başka ülkelere ihraç edildiği belirtildi.
Sayın Dr. KABUKçUOĞLU, Şehir Hastaneleri ile ilgili şirketlere, KDV Muafiyeti, 31 Mart 2012 günü, kabul edilen, 6288 sayılı kanun ile, KöO ihalelerini alan şirketlere, KDV muafiyeti getirildi ve 19 Nisan 2012 tarihinde, kabul edildiğini söyledi.
Ayrıca 2 Kasım 2011’de, Sağlık Bakanlığını, yapısını tümüyle değiştiren, 663 sayılı KHK yürürlüğe girmesi ile de KöO Daire Başkanlığı, yeni kurulan Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğüne bağlı bir birime dönüştüğünü, Kararnameye, 20 Milyon TL’ye kadar olan yatırımlara, Sağlık Bakanının, bizzat karar verebileceğine ilişkin düzenlemenin de eklendiğini paylaştı.
KöO, ihaleleri, alan şirketlere, tam KDV muafiyeti getirildiğini, 19 Nisan 2012 tarihinde kabul edilen, 6292 sayılı Yasa ile de bu hastaneler ile 2/B arazileri arasındaki bağ kurulduğunu da vurguladı.
Sayın KABUKçUOĞLU, Şehir Hastaneleri için, Sağlık Bakanlığı ile şirketler arasında imzalanan sözleşme, özel hukuka tabi ve yetkinin, devlette olduğu sözleşmeler idare hukukuna tabi olmasına rağmen . Sağlık Bakanlığı, kira bedellerini,“ticari sır” diyerek açıklamıyor. Bu durum, Sayıştay denetiminden de muaftır.
Şehir Hastaneleri, ülkemizde yargı varken, uyuşmazlıklarda, Yabancı Tahkime Tabidir. çünkü 27 Mart 2015 günü, kredi kuruluşlarının talebiyle, “davanın Türkiye’de görülmesi kaydıyla” ibaresinin madde metninden çıkarıldığı ve doğacak uyuşmazlıkların yabancı tahkime, tabi olacağı, 6639 sayılı yasa TBMM’de, kabul edildi. Bu düzenlemeye karşı milletvekilleri ve muhalefet tarafından, AYM’ ye bir başvuru yapılmadı.
Şehir hastanelerine olan, borçlar, uluslararası tahkime bağlı olduğundan, devlet zorlansa da öncelikle bu borçları ödemek zorunda kalacak. Nitekim,.ilgili mevzuat hükmü, “Bedel, Bakanlığa veya bağlı kuruluşlara ait, döner sermaye bütçesinden ve/veya merkezi yönetim bütçesinden ödenir”.der
Şehir hastaneleri, bedelsiz olarak, şirketlere tahsis edilen hazine arazileri, üzerine şirketler tarafından yapılıyor. Tüm şehir Hastanelerinde de Sağlık Bakanlığı kiracıdır.
Sağlık Bakanlığı, şirketlere, en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası ödeyecektir .Kalkınma Bakanlığı'nın raporuna göre, bugünün fiyatlarıyla 18 adet şehir hastanesine, şirketler 10 Milyar ABD Doları yatırım yapıp, 25 yılda 30 Milyar ABD Doları gelir elde edecekler. Yani yatırımlarının, üç misli kar sağlayacaklar.
Bugün “ileri teknoloji ve yüksek mali kaynak gerektiren hizmetler” olarak belirsiz bir çerçeve ile ihale yapılıyor. Böylece, şirketler, görüntüleme ve laboratuar hizmetlerini yürütecek, radyasyon onkolojisi gibi, ileri teknolojili ve yüksek maliyetli çalışmaları üstlenecekler. Şirketler, bu hizmetleri Sağlık Bakanlığına, fatura edip bedelini alacaklar Şehir Hastanelerinde, Fizik tedavi rehabilitasyon, radyoloji, radyasyon onkolojisi, patoloji gibi hizmetleri şirketler verecek. .Şirketler de bu hizmetleri, Sağlık Bakanlığı'na satacak ve bedelini alacaktır.
Ayrıca, hastane içinde ve çevresinde, yapacakları ticari alanlar da -kafeterya, yemekhane, kreş, servis, otel, otopark, temizlik, diyetisyenlik, hastane bilgi yönetim sistemi dahil- şirketlerce işletilecek. . Sözleşmeye göre de hastaneyi, şirket temsilcisi yönetecektir.
Sağlıkta, Kamu özel Ortaklığı gereği, “yapılacak hastanedeki yatak sayısı kadar mevcut hastanelerden azaltılması, ya da mevcut hastanelerin kapatılması kaydıyla,” izin verilmektedir. Hülasa ülkemizde, Şehir hastaneleri yapılırken, hastaneler kapatılıyor.
ülkemizdeki Şehir Hastaneleri, ne getirip götüreceğini halkımız yaşayarak zaman içinde görülecektir Ancak İngiltere de Şehir hastanelerine, doluluk oranı verilmediği halde, Manchester İşletme Okulu’ndan Prof. Jean Shaoul, Birleşik Krallık’taki Sağlıkta Kamu özel Ortaklığının, “maliyet açısından, büyük bir finansal felaket olduğunu” belirtiyor
İyi Parti İl Başkanı, Sayın Arslan KABUKçUOĞLU, Şehir Hastaneleri ile ilgili konferansında, konuya hâkimiyeti yanında, Şehir Hastaneleri ilgili, bilgileri ayrıntılı şekilde anlatması iktidara geldiklerinde, bu uygulamadan vazgeçeceklerini vurgulaması,. İzleyicilerden alkış aldı.. özellikle de konferans sonunda, konu ile ilgili izleyicilere, söz hakkı verilerek, görüş belirtmeleri, diğer parti ve kesimlere, örnek teşkil edecek nitelikteydi.
İyi Parti İl Başkanı, Sayın Arslan KABUKçUOĞLU’ nu, kutluyoruz..