
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KAYMAZ SİYANÜR ATIK GÖLETİ
TMSF'ye, bağlı kayyum yönetimindeki, Koza Altın İşletmeleri, Kaymaz ve Karakaya köyleri arasına, ikinci siyanürlü atık göleti projesine, itiraz eden, bölge halkı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve çevre Derneği'nin, yazılı itirazlarına rağmen, çevre Bakanlığı, çED raporunu onayladı.
Bu gelişme nedeniyle, Eskişeihr İYİ Parti İl ve ilçe başkanlarının, katılımı ile 02.06.2020 tarihinde, kaymaz mahallesinde, yapılacak olan, açık siyanürlü, atık göletinin, yapılmaması için, Kaymaz Mahallesinde düzelenen, basın açıklamasında, Sivrihisar ilçe Başkanı, Sayın Recep TOPTAŞ, Siyanür Atık Depolama Göleti ile çevrede oluşacak sorunlar üzerinde, önemli ve dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
İyi Parti teşkilatına, göre, yaşam hakkı kutsaldır. Hiçbir kar ve kazanç, yaşamın önünde değildir. Ancak verilen CED raporuyla, Kaymaz’da, yaşayan insanların ve diğer canlıların, yaşam hakları, hiçe sayılmış, doğa ve yaşam düşünülmeden, Altın İşletmecisi şirketin, çıkarları korunmuştur.
-Altın madeni işlenirken, siyanür ile birlikte, kurşun, kadmiyum, çinko, bakır ve cıva gibi zehirli ağır metaller, toprağa karışacak ve geri dönüşü olmayan çevre felaketleri doğacaktır.
-Siyanür atık depolama göleti ile 40 hektar mera alanı yok olacaktır. Bölgenin geçim kaynaklarından olan hayvancılık, büyük zarar görecektir. İçme ve kullanma suları kaynakları ve rezervleri tehlikeye girecek, Bölgede meşhur olan Kaymaz fasulyesi atık maddelerden dolayı, özelliğini kaybederek yok olacaktır.
-Toprağa karışan siyanür, tarımsal alanlara ve bölgede yetişen tüm bitkilere yayılarak zehirli gıda üremesine ve dolaylı olarak insanlara geçerek ciddi boyutta kanserli ölümlere neden olacaktır. Birinci derecede arkeolojik ve doğal sit alanı Karakaya Tırmanış Bahçesi’ne, yakın olan, bu proje, doğa tahribatını artıracak ve turizmi de etkileyecektir.
-Bu bölgede, kayalık alanlarda, yaşamını sürdüren ötücü kuşlardan, kaya serçesi, kaya güvercini, kuzgun, ardıç, tarla kuşu, saka, keklik, florya; yırtıcı kuşlardan şahin, gökdoğan, kerknez, akbaba türlerinin zehirlenerek yok olmasına sebep olacaktır.
-Kaymaz mahallemizden, diri fay hattı geçtiği için, olası bir depremde, bu barajlarda taşma, çökme ve yarılma ihtimali, çok yüksek olduğundan, böyle bir durumda çevre felaketlerine sebep olacaktır.
Yine İyi Pati teşkilatı, basın açıklamasında,” maden kurulduğu günden beri, bölgedeki meyve ağaçları kurumakta, hayvanlar zehirlenip ölmekte ve son zamanlarda, kanser kaynaklı insan ölümleri artmaktadır. Bölgenin, geçim kaynağı olan tahıl ürünleri de bu madenden etkilenmekte ve rekolte günden güne düşmekte, bu durum bölge çiftçisini derinden etkilemektedir.” Görüşlerine de yer verdi.
İyi Parti, Eskişehir il ve ilçe teşkilatlarının, tespit ve önerileri, İlgiler tarafından, dikkate alıır mı bilinmez ama Kaymaz’ da, gerçekleştirilecek olan, 40 hektar alan içinde, 1 milyon 750 bin metreküp kapasiteli, Siyanür atık depolama göleti, gerçekleşirse, çevre ve insanlar açısından felaket olacaktır.
O nedenle de, TMSF, Kaymaz halkının ve İyi Parti Eskişehir, İl ve ilçe teşkilatları itirazını dikkate almalıdır. çünkü Dünyanın, en güvenli sayılan siyanürlü altın işletmelerinde bile, çevre felaketleri gözleniyor.
Ayrıca siyanürün zararını, tabiat kendi kedine yok edemez.
Kaymaz Maden Yatağı’ nda, gerçekleştirilecek olan Siyanür atık depolama göleti, bölgedeki yer altı suları için de çok büyük tehlikedir. çünkü Who(Dünya Sağlık örgütü)’ ne göre, siyanürle ayrışacak olan ağır metaller, yeraltı sularına geçmeleri halinde, 50 km kadar gitmektedirler. Bilinmelidir ki 300 miligram siyanürlü su, insanı 30 saniyede öldürür.
Greenpeace’ in de madenlerle ilgili, “Madencilik için, uluslararası kuralların uygulanması, maden şirketleri, insanlar ve çevre için, bütün risklere yönelik güvence vermeli. özel koruma bölgelerinde ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde, madencilik yasak olmalı. Madencilik operasyonları için, belli standartlar belirlenmelidir.”önerilerilerini, ülkemizde de dikkate alınmalıdır.
Kaymaz’daki siyanür Atık. Göleti, TMSF tarafından yapılmaktadır, Yani devlet yapıyor. Devletin yönettiği bir işletme. Bu kadar itiraza, yüzlerce toplanan dilekçeye rağmen, bakanlık, çED raporunu onaylaması ise dikkat çekicidir.
İyi Parti İl ve İlçelerin başkanlarının, Kaymaz’da gerçekleştirilecek, 40 hektar alan içinde, 1 milyon 750 bin metreküp kapasiteli, Siyanür atık depolama göleti’ne, Kaymaz’ da ekip ruhu içinde, tepki göstermesi, tüm kesimlere, özelliklede Eskişehir’ deki, diğer siyasi, il ve ilçe başkanların. örnek teşkil etmelidir.
Bu konuya duyarlı insanlar,(yöre halkları, aydınlar, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları, bilim adamları) gibi, Eskişehir, iyi Parti il ve İlçe teşkilatları da Kaymaz’da Siyanür atık depolama göletinin gerçekleştirilmesine tepki göstererek, bölgedeki “ insanlara, diğer canlılara, toprak, su, hava”gibi değerlere de sahip çıkmışlardır.
Ayrıca İyi Parti, Eskişehir İl ve İlçe teşkilatları, Kaymaz’daki, basın açıklaması ile kimsenin, doğayı, tarım alanlarını, dağları, nehirleri, vadileri, ovaları, soluduğumuz havayı, içtiğimiz suları, kirletmeye, hakkı ve hukuku olmadığını da vurgularken, çocuk ve torunlarımızın, emanetlerine de sahip çıktılar.
Kutluyoruz.
.