
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kentin 11 farklı bölgesinde, yaklaşık 2,5 milyon metrekare alanı kapsayan Kentsel Dönüşüm Projelerini uygulamak için, harekete geçmiş ve karar meclisten çıkartılmıştı. Son günlerde, Eskişehir' de kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili tartışmalar kaygı ile izleniyor. Projelerin önünde, AKP meclis üyelerinin ve Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın SAKALLI' nın, engel olduğu söyleniyor.
Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili, oylamaya, AKP Belediye Meclis üyeleri katılmamakla kalmamışlar, İdari yargıya, kararın iptali için başvuruda bulunmuşlardır. Bu tavırları ile de yargı sürecinden yaralanarak, "Kentsel Dönüşüm Projelerinin" geciktirilmesini amaçladıkları ve siyasi çıkar elde etme gibi bir görünüm sergiledikleri söyleniyor. Bu gelişmeler üzerine, Anakent Belediye Meclisi tekrar toplanarak, ilk meclis kararını iptal etti. Bu gelişme, Eskişehir'in sorunları karşısında, birlikte hareket edilemediğinin de işareti oldu.
Hatırlıyorum da Kayseri' de, ilin bir sorunun görüşüldüğü toplantıya, dinleyici olarak katılmıştık. Toplantıda tüm siyasi partiler, meslek odaları ve diğer örgütler den temsilciler vardı. Dikkat ettik toplantı boyunca, hiç aykırı ses çıkmadığı gibi, getirilen önerile kabul edildi, ya da diğer katılımcılar tarafında daha geliştirildi.
Toplantı sonrası, şahsımı toplantıya götüren arkadaşımıza, "...Dikkat ettik toplantıda, her partiden temsilci bulunmasına rağmen, aykırı ses çıkmadı. " dediğimde, " ...Kayseri de partiler seçimlerde, kıyasıya mücadele ederler ama Kayseri' nin, menfaati olan her yerde, tek bir parti vardır; o da "KAYSERİ PARTİSİ" dir" dedi. Bu tablonun, bugün Kayseri' yi, her alanda getirdiği yer ortadadır.
Eskişehir' de, aynı şeyleri söylemek biraz çok zor. Çünkü Eskişehir' de, kurum/kuruluşlar, özellikle de siyasiler arasında, bir" TAKIM RUHU" ve yeteri kadar "DİYALOG" yok. Eskişehir' de, düşünülen proje/projelere, sahip çıkılmıyor. Kente öngörülen veya gündeme gelen, proje/projeler, ya atıl kalıyor, ya da başka illere kaydırılıyor.
Aslında Kentsel Dönüşüm Projeleri, hayata geçirilirken tarafların, fikrinin alınması gerekirdi. Bu yapılmadığı için, taraflar arasında anlaşmazlıklar ve çeşitli sıkıntılar meydan geldi. Nitekim ETO Başkanı Sayın KARACAN, "...Ne yazıktır ki Kentsel Dönüşüm Projesi kararını alanlar, projelerin yapılacağı bazı bölgelerde yoğun olarak oda üyelerimizin faaliyet göstermesine rağmen, konunun taraflarını sürecin dışında bırakmışlardır. 'Üyelerinin hakkını, her platformda savunmakla yükümlü olan ETO' nun, içinde olmadığı dönüşüm projelerinin başarılı olamayacağı açıktır." Sözlerine, katılmamak mümkün mü?
Neden bilinmez Eskişehir'de, halkı ilgilendiren karalarda, "ORTAK AKIL ", "TAKIM RUHU" , "ORTAK PAYDA" ve BEYİN FIRTINASI" gibi kavramlar yanında, özellikle de "HALK" hep göz ardı edilir. Oysa halka rağmen, belediyelerin ve kentte hayata geçirilmesi düşünülen proje/projelerin, başarılı olması mümkün değildir.
Öte yandan KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ" hayata geçirilmeden önce, bu bölgelerde çok iyi bir fizibilite çalışması yapılması gerekirdi. Maalesef altyapı düşünülmeden alınan karalar, Eskişehir' i gelecekte ciddi problemlerle karşı karşıya bırakacaktır. Çünkü kentin altyapısı, bu yapılaşmaya kâfi gelmeyecektir.
Şeker İlkokulu'nda görevli olduğum yıllarda, Şeker İlkokulu' nu, kanalizasyona bağlatmıştık. O yıllarda altyapıyı gerçekleştiren şirket Genel Müdürüne, bu alt yapının ömrünün sormuştum. O da "OTUZ YIL" demişti. Otuz yıl sonra ne olacağını sorduğum da "ESKİŞEHİR TEKRAR KAZILACAK" demişti. 30 yıl çoktan geçti, kanalizasyonlar, tıkanmaya başladı.
Peki; belediye başkanları ve meclis üyleri bu gerçeği bilmiyorlar mı?
Şu bir gerçek ki Eskişehir belediyelerinde, hiçbir proje, geleceğe göre gerçekleştirilmiyor. Gün veya dönem, kurtarılmaya çalışılıyor. Nitekim Eskişehir belediyelerinde, projeler, halk ve gelecek nesiller düşünülerek gerçekleştirilmiş olmuş olsa idi; çocuklarımızın ve torunlarımızın emaneti olan," ESKİŞEHİR OVASI" beton yığınına dönüştürülür, "TARIM ALANLARI" yok edilir miydi?
Öte yandan gelişmiş tüm ülkelerdeki kentlerde, halkı ve kamuyu ilgilendiren her proje, "şehrin ortak aklı seferber " edilerek ve gelecek düşünülerek, gerçekleştiriliyor. Bizde ise kararlar ve projeler günlük düşünülürken, hayata geçmesinde, "ELİT" ve POLİTİK" güçler etkilidir. Üstelik de halkın, ne istediği dikkate alınmaz.
Kentsel Dönüşüm Projeleri, hayata geçirilecekse, mutlaka "KENTİN ORTAK AKLI SEFERBER" edilerek gerçekleştirilmeli, hatta kamuoyunda tartışmaya açılmalı, çok iyi fizibilite çalışması yapılmalı, altyapının yeterli olup olmadığı sorgulanmalı, çağdaş, katılımcı, açık ve şeffaf bir süreç sonrası, projeler, hayata geçirilmelidir. Çünkü yapılan hatların, geri dönüşü olmadığı gibi, faturası da ağır oluyor.