4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KOBİ'LER EKONOMİNİN CAN DAMARI

KOBİ' lerle, ilgili yazımızdan sonra, bir işadamımızın "... Ülkemizde, gelirler vergisi yüzde 55' e, fon payı ile birlikte yüzde 60' ı geçiyor. Peşin vergi ile birlikte vergi yükü daha da artıyor. Elbette bu tablo karşısında, fabrikalar kapanır. İşadamları da iflas eder. " sözleri dikkat çekti.
İşadamımızın, vergi ile ilgili oranları, doğru veya eksik bunun hakkında yorum yapmayacağız ama Prof Dr. Şükrü KIZILOK' un, " Enflasyon muhasebesi de olmayan Türkiye' de, vergi yasalarına uygun bir şekilde ödeyen her işletme, en az beş yılda batmaya mahkûmdur" tespiti, işadamımızı doğrular niteliktedir.
Yine Eskişehir' deki KOBİ' lerin, atıl kalmasında ve iş adamlarımızın iflas etmesinde, en önemli sebeplerden birisi, vergi yüküdür. KOBİ' lerden elde edilen kazancın büyük bir kısmı vergi olarak verilmektedir. Bu denli vergi yükü olan sanayi kuruluşlarımız, elbette atıl kalır veya büyümesi ve ulusal ve global pazarlarda rekabet etmesi hayal olur.
Şu bir gerçek ki yıllardır, ülkemiz ve Eskişehir' de, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, en çok yakındıkları konuların başında vergi sistemindeki adaletsizlik geliyor. Vergisini veren iş adamlarımız cezalandırılırken, vergi kaçıran veya kayıt dışı kalan işadamları ve esnaf mükâfatlandırılıyor. Vergi afları ise mükâfatın tuzu biberi oldu. Ayrıca ülkemizdeki kayıt dışı ekonominin boyutları, OECD ülkelerinden çok yüksektir. Ülkemizde kayıt dışı ekonominin azaltılması için, bugüne kadar çeşitli tedbirler alındı ama bu tedbirler yetersiz kaldı.
ETO ve ESO' nun, vergi mevzuatı ile ilgili bir girişimi var mı bilinmez ama gelir vergisi oranları gözden geçirilerek, siyasi iktidar bazında mücadele verilmelidir. KOBİ' lerin karşılaştıkları vergi sayısının azaltılması, vergi beyannamelerinde ve ödemelerde, kolaylık sağlaması içinde girişimler, her platformda sürdürülmelidir. Hatta iflas eden veya atıl kalan işletmeler, beli bir süre vergiden muaf tutulmalıdır.
Ayrıca KOBİ' lere, özel indirimlerden yaralandırılmalı, işletmelerin işgücü istihdamına göre vergi oluşturulmalıdır. Yatırım yapacak küçük işletmelerin, vergi yükü hafifletilmelidir. Gerçekleştirilecek sabit sermaye yatırımlar için, teşvik şartı aranmaksızın bu işletmelerin vergi indiriminden yaralanmaları sağlanmalıdır. İhracata ve istihdama yönelmiş KOBİ' lere de, vergi kolaylıkları gösterilmelidir.
Türkiye ve Eskişehir' deki Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerin, önemli bir sorunlarından biri de Finansal sorunlardır. Günümüzde Bankalar, Küçük sermayeli işletmeler yerine, az sayıda büyük işletmelerle çalışmaktadır. Bankalar, KOBİ' leri çok riskli görmektedir. Ancak ağır teminatlar altında kredi vermektedir. Genellikle de gayrimenkul teminatlar tercih edilmektedir. O nedenle de KOBİ' lerin, ihtiyacını karşılayacak şekle kredi usulleri değiştirilmeli, maliyetleri de azaltılmalıdır.
Ayrıca KOBİ' lere, çeşitli yollarla finansman kaynağı sağlanarak, kısa ve uzun vadeli krediler verilmelidir. Destek kredileri de artırılarak yatırımlar özendirilmelidir. Halk Bankası tarafından verilen işletme kredilerinin, miktarı artırılmalıdır. Esnaf ve sanatkârlar, kefalet kooperatifleri, KOSGEP ve Halk Bankası işbirliği ile finansal danışmanlık ve teknik rehberliği kurumsallaştırılmalıdır.
Eskişehir'deki KOBİ' lerin, ulusal ve global pazarlarda, rekabet edebilir seviyeye ulaşması için, her türlü fedakarlık yapılırken, teknik verimlilik yanında, finansman ve piyasa konusunda yeterli hale getirilmelidir. İşletme- piyasa rekabetine, uyum kazandırılarak işlerlik kazandırılmalıdır. Bunun içinde işletmelerin uyum özelliği artırılmalı, yeniliklere açık olmaları sağlanmalı, verimlilik ön plana çıkartılmalı, standart ve kaliteye önem verilmelidir. Ayrıca Pazar yaratılmak için gerekli organizasyonlar kurulmalı, işletmeler pazar politikaları hakkında bilgilendirilmelidir.
KOBİ' lerin, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilmesi, Ar-Ge çalışmaları ile eşdeğerdir. Ancak, Ar-Ge çalışmaları, çok pahalı olduğundan, KOBİ' ler kendi aralarında, "SEKTÖREL" veya ÇATI" şirketleri oluşturarak, bu sorunu pekâlâ aşabilirler. Oluşturulacak bu şirketlerin, Üniversitelerle işbirliğini, teknoloji transferi ve üretimini kurumsallaştırması ise bu alandaki performansı sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde gündemde tutacaktır.
Hülasa Eskişehir' de, Küçük ve Orta İşletmelerin, ulusal ve global pazarlarda etkin hale gelebilmesi için, altyapı, yönetim, enformasyon, teknoloji, mevzuat, araştırma ve geliştirme imkanları sağlayabilecek, ayrıca eğitim, istihdam, pazar- rekabet, vergi ve finansman sorunlarına çözüm getirebilecek, bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç vardır. Bu alanda, ESO, ETO, Üniversitelere, ildeki tüm kurum/kuruluşların, yanında siyasi parti İl teşkilatlarına, özellikle de Ak Parti İl yönetimine ciddi görevler düşmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi