
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
KONFEDERASYON!
Açılım süreci, halkımızı kaygılandırıyor. Nedeni ise ülke bölünecek, kaygı ve kuşkularıdır. Bu kaygı gerçekleşir mi zamanla gösterecektir ama Diyarbakır da, çözüm süreci' ile birlikte bazı işyerlerinde, 'Kürdistan' yazan tişörtler, satılmaya başlandı. Tişörtlerde, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından kullanılan yeşil, kırmızı, beyaz renkli ve ortasında Güneş bulunan Kürt bayrağı yer alması, hiçte hayra alamet değildir
Ayrıca Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) başkanlığı seçimlerine İmralı süreci damgasını vurdu. Seçim için yarışan, üç grup, ilk kez gazetelere tam sayfa ilanlar verip kentteki bilboardlara afişler astırırken, afişlerde geçmişte suç konusu sayılıp davalar açılmasına neden olan, "Kürdistan" yazılarının da kullanıldığı görüldü.
Ayrıca BDP Genel Başkanı, Demirtaş, "Almanya'nın, yeni bir Kürt politikasına ihtiyacı var. Kürt halkı kimseye düşmanlık yapmadan, kendi özgürlüğünü ve özgünlüğünü elde etmek istiyor. Bütün büyük devletlerin de bu yüzyılda, Kürt ve Kürdistan ile nasıl bir stratejiyle ilişkilerinin olacağını, şimdiden belirlemeli." sözleri, dikkat çekti.
Öte yandan CHP Genel Başkanlarından Sayın Deniz Baykal, açılımın, ABD Projesi olduğunu savunduktan sonra, kanıt olarak Phillips'in 2007 ve 2009'da yazdığı 2 raporu göstermiştir. Şimdi New York'taki Columbia Üniversitesi'nde İnsan Hakları Çalışma Enstitüsü'nün Barış Oluşturma ve Haklar Programı Direktörü olan Phillips, raporunda, "Türkiye ve Irak Kürdistanı konfederasyon olacak" demişti.
Konfederasyon, gerçekleşir mi zaman gösterecektir. Ancak İnsan Hakları Çalışma Enstitüsü'nün Barış Oluşturma ve Haklar Programı Direktörü. Phillips, Türkiye-Ermenistan arasındaki uzlaşma projesinin de mimarları arasındaydı. Hatta bunun için kurulan bir komisyona başkanlık etmişti. David Phillips geçmişte, Türkiye'de tartışma konusu olan iki makalesinde ise PKK ile müzakere önermiş, PKK'lıların silahsızlandırılması, dağıtılması ve topluma yeniden entegrasyonu için, af dahil, bir dizi öneri getirmişti.
Ayrıca David Phillips, Ak Parti iktidarı tarafından başlatılan süreci olumlu bir gelişme olarak gördü. Ancak Ona göre çekilme sadece bir başlangıçtır. Daha kapsamlı bir barış anlaşması için, yüz yüze müzakereye başlanması gerektir. PKK'yı, 'Silahsızlandırma, Dağıtma ve Yeniden Entegrasyonu'nun (SDYE) hem de af düzenlemesinin detaylarını içermeli. Af düzenlemesi, hem PKK savaşçılarını, hem de diğerlerini içermek zorundadır.
David Phillips göre, son yıllarda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Türkiye yakın bir işbirliği oluşturdu. IKBY, PKK ile görüşmelerde çok yapıcı bir rol üstlendi. Eğer Türkiye ve IKBY bu yönde çalışırsa, ABD sonuç ne olursa olsun destekleyecektir. Ayrıca Türkiye ve KBH arasındaki yakınlık istikrâr ve bölgesel refah için olumlu. Bu ABD'nin çıkarına olan bir durumdur. Ayrıca bu ilişki, Bağdat ile ortaklığı dışlayıcı değil. ABD Irak'ın şimdiki sınırlarıyla yaşayacağını, hiçbir zaman düşünmedi. Irak Kürdistanı'nın bağımsız olacağına inandı.
Yine David Phillips göre, Türkiye egemen bir ülke. Akil insanlar uluslararası deneyimleri inceleyip, hükümete öneriler sunabilirler. Columbia Üniversitesi de bu sürece yardım etmeye hazır. Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun bilgileri sağlamak için, âkil insanlarla işbirliği içinde çalışıyorum" sözleri dikkat çekici olduğu kadar düşündürücüdür de
Phillips'in söylediği gibi, "Türkiye ve Irak Kürdistanı konfederasyon" olacak mı bekleyip göreceğiz. Ancak konfederasyon gerçekleşirse, bu gelişme bağımsız Kürdistan' ın, altyapısı olacaktır. Çünkü Konfederasyon devlet topluluğu, bir antlaşma ile meydana geldiği için, üye devletler istedikleri zaman, konfederal devletten ayrılabilirler.
Aslında Konfederasyon ile ilgili olarak Rahmetli Adnan Kahveci, Türkiye'de işsizliğin azalması, milli gelirin artmasıyla, zenginleşmeden pay alacak Kürtlerin, Türkiye'nin ulusal birliğinin çimentosu haline gelebileceği kanısındaydı. Irak sorunu gündeme geldiğinde, geleceğin Kuzey Irak'ı, hatta Suriye'yi içine alan bir konfederasyonun, kaçınılmaz hale getirebileceğinin de düşünülmesi gerektiği kanısındaydı.
Körfez Savaşında, Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Özal, " Türkiye'ye söz verildi: "Bir koyup, üç alacağız. Bu işten çok karlı çıkacağız. 21. Asır Türk Asrı' olacak." demişti. Hatta Federasyon' söylentileri de kamuoyu gündemine gelmişti.
Bugünkü, AKP, açılım süreci ile Rahmetli Kahveci gibi Kuzey Irak'ı, hatta Suriye'yi, içine alan bir konfederasyonu düşünüyor veya hedefliyor mu bilinmez ANCAK PKK ve BDP de yaşanalar, öneriyi destekler niteliktedir.
Ayrıca David Phillips' in, " Türkiye'nin, ihtiyaçlarına uygun bilgileri sağlamak için âkil insanlarla işbirliği içinde çalışıyorum. Bu konuda, Türk dostlarımla yıllardır temas halindeyim. 2007'de yazdığım raporda, tartışılan maddeler, bugün tartışılıyor. Bu maddeleri
Türklerle aktif bir biçimde görüşmeyi yıllardır sürdürüyorum" sözleri, doğru ise bugün Türkiye üzerinde yazılan senaryoların, yıllar önce tasalandığının da tescilidir.