4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KÖY ŞENLİĞİ!

Pazartesi günü akşam, Osman Gazi Üniversitesi Spor Salonun da, ESOGÜ ve Eskişehir Sivil Yerel Oluşum birlikte, "Dağlarına Bahar Gelmiş Memleketim" adlı "KÖY ŞENLİĞİ" etkinliği yaptı. İçerik ve amaç çok güzel ama böyle güzel bir etkinliğin 3 saat gibi kısa süreye sığdırılması, akşam yapılması, hem halkımız ve katılımcılar, hem de etkinlik açısından verimli olmadı. Ayrıca etkinliğe, muhalefet milletvekilleri katırken, iktidar milletvekillerinin ve belediye başkanlarının katılmaması da dikkat çekti.
Etkinliği başlarken, niçin saygı duruşu yapılmadı ve İstiklal Marşı okunmadı bilmiyoruz ama isterdik ki bir Eğitim Kurumu bünyesinde yapılan etkinlikte, Büyük Önder Atatürk, Aziz Şehitlerimiz ve Sivil toplum örgütlerine hizmet etikten sonra, ebediyete intikal etmiş, insanlarımız için, saygı duruşu yapılsın, İstiklal Marşımız da okunsun... .
Etkinlikte, dikkat çeken faaliyetlerde oldu. Özellikle de Seyitgazi İlçesi "GÖKNEBİ" Köylüleri Yardımlaşma Dayanışma ve Sosyal Kültür Derneğini' nin bıkmadan, usanmadan sabırla etkinliğe katılanlara ve protokole "yazma" ve "kına" dağıtması görülmeye değerdi. Özelikle de yazma ve kına dağıtımını yapan, Marife ÖKSÜZ' ün, tavırlarında ve giysisinde, Anadolu kadınının, tüm doğallığı vardı. Bu tablo ile de Büyük Önder Atatürk ' ün, " TÜRKİYE' NİN, GERÇEK SAHİBİ VE EFENDİSİ HAKİKİ ÜRETİCİ OLAN KÖYLÜDÜR. HERKESTEN DAHA ÇOK REFAH, MUTLULUK VE SERVETE, HAK KAZANMIŞ VE LAYIK OLAN KÖYLÜDÜR" sözünü hatırlattılar.
Diğer dikkat çeken bir gösteride, Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği' nin, folklor ekibi idi. Kuzey Kafkasya'da halk dansları da gerek ritim, gerek müzik, gerek figür olarak, farklı etnik grupların karakterlerini, geçmişlerini ve sosyal dinamiklerini yansıtması açısından, her zaman övgü almıştır. Kafkasya'da dans, hem duyguların, hem beşeri ilişkilerin ifadesi olarak gerek neşede, gerek hüzünde, gerek barışta, gerek savaşta, Kafkas insanının yaşam karşısındaki duruşunun önemli bir ifadesidir. İzlerken Kafkas kültürünü bir kez daha anımsadık.
ESYO ve ESOGÜ işbirliği, elbette takdirle karşılanır. Ancak etkinliğin içeriği ve amacı açısından etkinliğin, spor salonun da değil de halka açık ve birkaç günü de kapsayan bir zaman dilimi içinde kent merkezinde yapılmasında, büyük yarar vardı.
Spor Salonuna kurulan stantlar, özenle kurulmadıkları gibi, birkaçı hariç, yeteri kadar tanıtıcı doküman da yoktu. Oysa "KÖY ŞENLİĞ" Odunpazarın' da kurulmuş olsa idi Bu bölge için düşünülen Kültür Projesine katkıda bulunacak, daha da anlam kazanacak, daha çok kişinin ziyaret etmesi de sağlanacaktı. Özellikle de stantlarda, köylere yönelik el işleri ve ürünleri sergilenmesi ve satışa sunulması, şenliğe daha anlamlı hale getirirken, Halkımızın ilgisi artacak, en önemlisi de kalıcı hale gelmesine de katkıda bulunacaktır.
Önümüzdeki yıllarda, arzu edilen ve bir haftayı da kapsayan, özellikle de festival havasında geçen, bir köy şenliği yapılır mı bilinmez ama böyle bir etkinliğin, sivil örgütlenmeye, derneklere, özellikle de Eskişehir' e, çok şey kazandırırken, derneklerimizin bütçelerine ve el sanatlarının daha da gelişmesine, ciddi katkıda bulunacaktır.
Elbette son yıllarda, bu tür etkinliklerin, Eskişehir' in gündemine gelmesinde en büyük Pay ESYO' nundur. ESYO un kurulduğu günden itibaren, yerel bazdaki, bireysel ve toplumsal sorunların çözümünün örgütlü bir mücadele olacağı fikrini, sürekli ve kalıcı hale getirdi. Yine örgütlü insan topluluklarının, ne yapabileceğini etkinlikleri ile gösterdi. Örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve yerel temeldeki, hatta bireysel sorunların, çözümüne de ciddi katkıda bulundu.
ESYO' nun, Eskişehir'de, hayata geçirilmesi bile başlı başına bir başarıdır. Bu başarı da Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Sakallı ve STGM ve ESYO Kurucular Kurulu ve bünyesindeki sivil toplum örgütleri, yönetim ve üyelerinin payı büyüktür. ESYO ve diğer sivil toplum örgütleriyle, daha sağlıklı bir görünüme kavuştu. Çoğulcu ve katılımcı toplumun oluşmasına da ciddi katkıda bulundu. Eskişehir' i, günlük aktivite ve yaşam alanı olarak, tartışma ortamı haline getirdi. Kente, bireysel ve hak ve özgürlüklerin konuşulduğu bir ortam yarattı. En önemlisi de etkinlikleri ve icraatı ile de İnsanların, birlikte aktif olarak hareket etmeleri ve sorumluluk almaları gerektiği bilinci yarattı.
Her türlü olumsuzluğa rağmen, böyle bir şenliğin düşünülmesi bile, başlı başına başarıdır. Ancak bu tür etkinliklerde, yapılan her faaliyet bir eğitimdir. Bugünkü nesillere örnek, gelecek nesillere de mirastır. O nedenle de her faaliyetin, özenle ve dikkatle yapılması gerekir. Ayrıca her kültür faaliyetinin, kendine özgü bir anlamı da vardır. Bunların kamuoyuna doğru ve aslına uygun yansıtılması, gelenek, görenek, en önemlisi de kültür değerlerimizin, kalıcı olması ve gelecek nesillere bırakılması açısından, bir zorunluluktur.
ESYO ve etkinliğe katılan Dernek ve Vakıf yöneticilerini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi