
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
LİDER OLMAK KOLAY DEĞİL
Dünya ve ülkemizde, Lider kavramı, sürekli tartışma konusu oldu. İnsanlık tarihiyle eş zamanlı olarak ortaya çıkmasına rağmen, üzerindeki sır perdesi, tam olarak kaldırılamadı. Her kişi ve kesime göre de lider kavramı değişti.
Nitekim bir okuyucumuz, “ ülkemizdeki, liderleri, kendi perspektifinizden, kamuoyu ile paylaşıyorsunuz ama günümüzde, Arap ülkeleri arasında yapılan bir ankette, Arap gençlerinin, dünya liderleri arasında, en olumlu ve güvenilir bulduğu kişinin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğun da hemfikirdir ama hiç bahsetmiyorsunuz. “ diyerek, Cumhurbaşkanı, Sayın Erdoğan, hakkında, olumlu ifadeler kullandı.
Elbette herkesin, düşüdüğü ve beğendiği, bir lider vardır. Bu doğaldır. ülkemizde, dünyanın da saygı duyduğu, liderlerin, yer alması, Türk milletinin de orta arzusudur. Ancak ülkemiz insanına, örnek olarak gösterebileceğimiz, dünyanını da kabul ettiği, tek bir lider var. O da Türkiye Cumhuriyetinin, kurucusu olan, Rahmetli Mustafa Kemal ATATüRK’ dür.
Nitekim Rhode Island'daki Brown üniversitesi'nde, "Emeritus Professor-Onursal Profesör Arnold Ludwig’ in, 18 yıl süren, "Liderliğin Doğası" çalışmasında, 1900-2000 yılları arasında yaşayan, 200 farklı ülkeden, 1941 lideri araştırmış. Ludwig bu amaçla "Politik Büyüklük ölçeği" adını verdiği, puanlamaya dayalı bir ölçek geliştirmiş. Ayrıntılı bilgiye ulaşabildiği Roosevelt'ten, Churchill'e, Mao'dan Fidel Castro'ya, uzayan listedeki 377 lider arasında, en yüksek puanı, büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATüRK almıştır.
Atatürk’ü, 20. Yüzyılın, en önemli dünya lideri olarak ilan eden, liderleri sıralama araştırması, dünya çapında, bugüne kadar yapılmış, en kapsamlı çalışmadır.Ne yazık ki kendi değerlerimize, tam olarak sahip çıkamıyoruz ama Atatürk gibi değerlerimizin, büyüklüğünü ortaya koymak ve dünyaya tanıtmak da yabancılara düşüyor.
Kim ne düşünürse düşünsün, dâhi lider Mustafa Kemal Atatürk'ün, değeri zamanla azalmıyor; bilakis, kendi çağını aşan, siyasî vizyonu, günümüz politikasına, ışık tutmaya devam ediyor. Az zamanda, çok ve büyük işler başaran Atatürk, hakkında, dünyada, yüzlerce makale ve onlarca kitap yazıldı.
Ayrıca Atatürk, gerçeğin adamıdır. Nerde ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yapmış, en hayırlısına da karar vermiştir. İlkeleri de, birden bire ortaya çıkmadı. Bu ilkeler, tarihsel bir gelişim izledi ve Atatürk ideolojisi de zamanla oluştu.
Atatürk, milliyetçi bir insandı. Ancak, O’nun milliyetçi düşüncesinde, ırkçı, ümmetçi, kafatasçı, gibi kavramlara yer yoktu. Bilakis, O’nun düşüncelerinde, Türk halkını birleştirici, bütünleştirici, bilimsel, akılcı ve gerçekçi kavramlara yer vardı.
Atatürk, ilim ve bilimi hep önermiş ve “ Dünyada, her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en gerçek yol göstericisi ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak, gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır.” demiştir.
Diğer taraftan, Atatürk, askerlikte, siyasette, inkılâpçılıkta ve fikri mücadelede, emsali nadir bir dehadır. Tarihin, büyük tanıdığı şahsiyetlerle mukayese yapıldığıda bariz üstünlükleri göze çarpmaktadır. çünkü o, hem fikir, hem de hareket adamıdır.
Atatürk, bir dahidir. Nitekim İngiltere Başbakanı, Lloyd George,” Arkadaşlar, yüzyıllar, nadir olarak, dahi yetiştirir. Şu talihsizliğe bakın ki o büyük dahi çağımızda, Türk Milleti’ne nasip oldu. Mustafa Kemal’in, dehasına karşı elden ne gelirdi?”demiştir.
Şu bir gerçek ki liderlerin, işleri doğru yapıyor olması,, yeterli değildir.”Aynı zamanda doğru işler yapıyor olması da gerekir, Liderin tanınmasının güç olur ama icraatı görüldükten sonra daha iyi tanınır. Ayrıca Lider olma, insan olma sürecidir
Elbette lider olmak için, ortamı tanımak ve özgürlüğü ilan etmek ve bir vizyona sahip olmak gerekir. Ayrıca da kendini ifade edebilmeli, içindeki sese kulak vermeli, doğru insanların tavsiyelerini dikkate almalı, en önemlisi de kendini vizyonunun, rehberliğine bırakmaktır. Lider yönetirken, yenilik yapar, meydan okur ve insanların üzerine eğilir.
Lider, uzun vadeli düşünür, kendine güvenir, çevresine de güven verir, İcraatın da Ne? ve Niçin? sorularını gündemden düşürmez. Yani, her yaptığı işi, önceden sorgular. İcat eder, kendine özgü bir kişiliği vardır.
İyi bir lider, kendini tanır. Bunun içinde, kendinin öğretmenidir. Sorumluluk alır. Başkalarından çalmaz. İlgi duyduğu, her şeyi de öğrenir. Başarılı olduğu en iyi icraatı ise,kendi tecrübe ve deneyimleridir. İyi bir lider, kendini tanıma yanında, çevresini ve yaşadığı dünyayı da tanıması gerekir.
Aslında XXI. Yüzyılda, lider dönemi bitti. Liderin, tanımı da değişti. Karizmatik ,bir kadronun temsilcisi insanların, üzerine odaklanan, icraat ve uygulamalar, partilerde, toplumda pirim yapıyor ama, çağımızda, lider ekibi, düşleri, projeleri ve programı ile liderdir.