
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
MADENLER SANAYİNİN LOKOMOTİFİ
Kaymaz Alrtın Maden Yatağı mücaledemizde, TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş. ve 2005 tarihinden itibaren de devralana, Koza Altın İşletmeleri A.Ş’ nin, çalışmalarını yakından izledik. Yıllardır da madenlerimizle ilgili gelişmeleri, yakından takip ediyor, maden
sektörü ile lgili gelişmleri de okuyucularla da paylaşıyoruz.
Ülkemiz, yeraltı kaynakları yönünden, dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında, toplam üretim değeri itibariyle 28. maden çeşitliliği itibariyle 10. sırada yer almaktadır. Dünya Bor rezervinin, yüzde 72’si, metal maden rezervlerinin yüzde 0.4’ü, endüstriyel hammadde rezervlerinin, yüzde 2.5’i, jeotermal potansiyelin, yüzde 0.8’i ülkemizde bulunmaktadır.
Eskişehir, dünya standardındaki, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı(Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlera sahiptir,
Ancak madenlerimiz, yabancı şirketler tarafından çıkartılmaktadır.
NitekimTürkiye Jeoloji Mühendisleri Odası yetkilileri, AKP Hükümeti tarafından, 5 Haziran 2004 tarihinde, TBMM’den geçirilen 5177 sayılı değişiklik ve 5213 sayılı Maden Kanunu’na dikkat çekerek, bu yasalarla yabancı sermaye maden işletme ruhsatı alma konusunda büyük kolaylıklar sağlandığını ifade ettiler.
Yasayla birlikte, Türkiye’nin, birçok maden sahasında yabancı şirketlerin, maden arama ve işletme konusunda, önünün açıldığını vurgulayan yetkililer, özellikle Karadeniz bölgesinde altın, gümüş, bakır, çinko madenlerinin, yabancı tekeller tarafından işletildiğine dikkat çektiler.
Bugün de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sayın Fatih Dönmez, CHP’li Sayın Fethi Gürer’in, soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye’de, 118 yabancı firmaya ait 593 maden ruhsatı bulunduğunu söyledi.
Oysa sanayinin, gelişmesinde lokomotif bir sektör olan madencili sektörü, ülkelerin kalkınmasında sürükleyici bir rol oynar. Madencilik, sanayinin itici gücü, katma değeri en yüksek olan ve kaynak yaratan, önemli bir sektördür.
Ayrıca madencilik sektörü, istihdam ağırlıklı bir sanayi dalıdır. Bu yönden kısmen de olsa, işsizliği giderme özelliğine de sahiptir. Nitekim ATO Başkanlarından, Sayın AYGÜN, madenlerin istihdam konusuna, çare olduğunu belirterek, yalnız altın madeni, Türkiye’de, işlendiği takdirde, 25000 kişiye iş sağlayacağını söylemişti.
ESO Başkanı, Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, özellikle de ülkemizin, ilk ve tek Madencilik Kümelenmesi’nin, madencilikle ilgili girişimleri, madenlerimiz ve sanayimiz açısından önemli bir gelişmedir.
Eskişehir Sanayi Odası ve ülkemizin, ilk ve tek madencilik kümelenmesi tarafından hazırlanan 38 maddelik raporda yer alan “Madencilik sektöründe, yaşanan problemler ve çözüm önerileri” madencilik sektörümüz açısından önemli tespitlerdir.
Madencilik kümelemesinin, Cumhurbaşkanlığı, ilgili bakanlıklar ve iş dünyasının çatı kuruluşu, TOBB’a, iletilen raporun da maden üreticileri yapılan görüşmeler ve istişareler sonrası hazırlanması mdencilik sektörü açısından umut vericidir..
Milli Madencilik Politikası kapsamında, atılacak adımlarla, ilerleme kaydedilmesi ve sektörün, ithalata bağımlılığının azaltılmasının hayati önem taşıması, sektörün gelişimini engelleyen ve raporda, yer alan sorunların, çözülmesi ile mümküdür.
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ “Odamız üyesi sanayicilerimizin yaptığı geniş istişare ve durum tespiti çalışmaları sonrası, madencilik sektörümüzün adeta bir röntgenini çektik. Madencilik sektörümüz üretmeli ki birçok sektör devamlılığını sürdürebilsin. Diğer yandan 2 milyon kişiye istihdam sağlayan bir sektörün talepleri mutlaka dikkate almaya değerdir. Sektör desteklenirse, 4 milyar dolar, ihracatımız iki katına çıkma potansiyeline sahip” dedi
Madencilik Kümesi Başkanı, Sayın Ekrem Bulur ise Madencilik sektörünün büyük sermaye gerektiren, yatırılan sermayenin geri dönüşü açısından, büyük riskler taşıyan bir sektör olduğunu ifade etti.
Ayrıca Madencilik Kümelemesi, Başkanı, Sayın Ekrem Bulur, sektörün ülke kalkınmasındaki kritik öneminin, sadece fazla miktarlarda üretilip, yurt dışına satılarak döviz elde edilmesinde değil, yerli sanayiye, düşük maliyette ve kaliteli girdi sağlamasında olduğunun altını çizdi.
Madencilik sektöründe, faaliyet gösteren işletmelerin, birçok sorunu bulunduğunu söyleyen Sayın Bulur, “Sektörde, aktif olarak çalışan firmalarımızla, yapılan görüşmeler neticesinde sorunları ve daha da önemlisi bunlara ilişkin çözüm önerilerini 38 maddede bir araya getirdik. Bürokratik sıkıntılardan, maden sahalarına, ruhsatlardan, yeni maden yasasına kadar ülkemizde madenciliğin, sistematik çalışmalarla yapılması zorunluğuna da dikkat çektik” dedi.
Eskişehir’ de, MADENCİLİK KÜMELEMESİ ”nin, kurulması ve ülkemizde bir ilk olması, sektörünün sorunlarına sahip çıkılması, çzözümü için de gayret gösterilmesi, en önemlisi de yerli sanayiye, düşük maliyette ve kaliteli girdi sağlamasınn, hedef alınması, madenlerimizin millileştirilmesi açısından da umut vericidir.
Ayrıca ESO Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ ve ekibi, tarafından, gündeme getirilen “Bor ve Madencilik OSB/Endüstri Bölgesi” zaman içinde gerçekleşir mi -bekleyip göreceğiz. Ancak düşünülmesi bile bir başarıdır.
Eskişehir Maden Kümelemesinin, hazırladığı rapordaki madencilikle ilgili 38 çözüm önerilerini öğrenmek içi, ESO yetkilisi, iş geliştirme uzmanı, Sayın Abdülkadir TÜZÜN’ le, yaptığımız görüşme sonucun da elde etiğimiz, “Madencilik Sektöründe, Yaşanan Problemler ve Çözüm Önerileri” madencilik sektörünün, geleceği açısından, önemli tespitlerdir.
Kutluyoruz.