
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
MARATON BAŞLIYOR
2011 YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) yarın gerçekleştirilecek. 2011 YGS 'nin ardından, Haziran ayında LYS(Lisan Yerleştirme Sınavı) yapılacaktır. YGS ve LYS sınavları sonucu, bir kısım gençlerimiz sevinirken, diğer kısımda üzülecektir.
YGS, Türkiye' de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC' nin başkenti Lefkoşa'da yapılacak.1 milyon 692 bin adayın gireceği sınav, saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda 160 dakika sürecek. Sınav merkezlerinde toplam, 234 bin 94 kişi görev yapacak.
Her bir aday için, YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere 6 ayrı puan türü oluşturulacak. Sınavda, 140-180 arası puan alanlar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edecek. YGS puanlarının, en az biri 180 olanlar, LYS' ye girmeye hak kazanacak. 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ve açıköğretimi hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.
Elbette sınavlar sonucu, tablo nasıl oluşacak bilinmez ama bu sınavlarla, gençlerimiz hayatının, en zor günlerini yaşıyor. Türk halkı, bu tablo ve başarısızlık karşısında, eğitim sitemini sorgulamak ve üzerine düşeni de yapmak zorundadır. Başarısızlıklar karşısında, "devlet, ya okulları, ya da dershaneleri kapatsın" demekle de sorun bitmiyor. Çünkü eğitim, bir kazanç ve siyasi çıkar kapsı olarak düşünüldüğü sürece, gençlerimizin, YGS ve LYS de veya hayata başarılı olması veya sorunlarına çözün bulması da mümkün değildir.
Kazanan gençler için de, tablo hiç parlak gözükmüyor. Çünkü eğitimlerini başarı ile sürdürebilecekleri, ne yeteri kadar bina ve öğretim görevlisi, ne de imkân var. Son yıllardaki siyasi otoritenin tutumu ise, üniversitelerin ve gençlerimizin işini daha da zorlaştırdı. Üniversitelerde AR- Ge çalışmaları da bitme noktasına geldi. Oysa Üniversiteler, bilgi öğretmekten çok bilgi, teknoloji üreten ülke sorunlarına da çözüm bulan, eğitim kurum ve kuruluşlarıdır.
Eskişehir, bu yıl YGS ve YLS' de nasıl bir derece alacak bilinmez ama geçen yıl, YGS ve YLS' de, arzu edilen başarıyı yakalayamadı. Oysa Eskişehir eğitimde altyapısı ve iki üniversitesi ile YGS ve LYS' de başarılı olmak zorundadır. .Ancak son yıllarda, aldığı neticeler ortada.
Ayrıca yıllardır köşemizde, her yıl ÖSS, YGS ve YLS sonuçlarını değerlendirmesi için, ilgili tarafların katıldığı geniş kapsamlı bir toplantını yapılmasını, gerekçeleri ile birlikte sürekli önerdik. Hatta Eskişehir'de görev alan, her Milli Eğitim Müdürüne de, bizzat ilettik ama nedendir bilinmez, bir türlü bu toplantı gerçekleştirilemedi.
Eskişehir, YGS ve LYS' de istenen başarıyı yakalamak istiyorsa, ÖSS ile ilgili yapılan tüm çalışmalar, tarafların katıldığı, geniş kapsamlı bir toplantıda, değerlendirmek ve sorgulamak ve gerekli tedbirleri de almak zorundadır. Aksi halde, ÖSS, hazırlıklarında yapılan hatalar devam edecek, fatura da her zaman olduğu gibi, gençlerimize kesilecektir
YGS ve YLS sınavları öncesi, dikkat çeken bir gelişme de, "Türbelere" ziyaret edilerek başarı beklenmesi idi. Bu bir şirk olup, eğitimde, niçin başarısız olduğumuzun da en bariz göstergesidir.
Oysa Allahu Teala ," ALLAH'I BIRAKIP DA DUA ETTİKLERİNİZ, SİZE YARDIM ETMEYE MUKTEDİR OLAMAZLAR. ONLAR KENDİLERİNE BİLE YARDIM EDEMEZLER." buyurmuştur.
Yine Allah Resulü, " ... İSTEDİĞİN ZAMAN ALLAH'TAN İSTE, YARDIM DİLEDİĞİNDE, ONDAN DİLE" demiştir.
Adaylar türbeler gitmeyerek, "HACET NAMAZI" kılmalıdır. İnsan, ihtiyaçlarını çalışarak karşılar. Bununla birlikte, dünyevî ve uhrevî bir ihtiyacını elde edebilmek için, Allah'tan yardım ister, dua eder. Hacet namazı da bu tür bir ihtiyacı için kılınır.
Hacetler, içten geçirerek, "dileğimin, kabulü için niyet ettim hacet namazı kılmaya "diyerek başlamak ve birinci rekatta fatihadan sonra 3 Ayet-el Kürsi, ikinci rekatta ise fatihadan sonra sırasıyla birer adet İhlas,Felak ve Nas okunur... Bu sureleri bilinmiyorsa, her kısa sure ile kılınabilir ama biliniyorsa da en çok tavsiye edilen şekli budur...
Türkiye, gençlerimizi, bu çilen kurtarmak zorundadır. Çünkü Avrupa' da, genel anlamda öğrencilerin, üniversitelere sınavsız olarak kabul edildiklerini görüyoruz. İngiltere'de ise örnek alınabilecek ve iyi işlediği öngörülen bir sistem işlemektedir. Öğrenci lisede, kendi eğilimlerine ve ilgi alanlarına göre ders seçimleri yapmakta ve liseden sonra üniversite öğretimine de bu alanda devam etmektedir. Darısı gençlerimizin başına
Gençlerimize, YGS de başarılar dileriz...