4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

MEZUNLARIN ÖRNEK BULUŞMASI

İnsan ömrü, aslında çok kısadır. Ancak insan, isterse, o kısacık ömürde, çok şeyler yapar, İnsanlar, tanıdıkları ile nice güzellikleri paylaşır ve pek çok olaya ve gelişmeye de tanık olur. Zaman için de bunları, bir vesile hatırlar, büyük haz alırken, yaşamın ve yaşananların, ne kadar güzel olduğunun da farkına varırlar.
TCDD Meslek Okulu mezunlarının, Cumartesi günü,  Eskişehir TCDD Meslek Okulu’ nda 60, defa buluşmasında, bu tabloya tanık olduk.  ülkemizin, değişik kentlerinden gelen mezunların buluşmasında, duygulu anlar yaşanırken, mezun oldukları, okulun bahçesinde, adete nostalji de yaşadılar.
Bu yılki buluşmada, geniş bir katılım vardı. Meslek hayatlarında ve sonrası yaşadıkları gelişmeleri ve anılarını, bir kez daha hatırlyarak,  arkadaş, dost olabilmenin ve kalabilmenin, hazını birlikte yaşandılar..
 TCDD Meslek Lisesi’nden, mezun olduktan sonra, dünya, telaşı ve kargaşası derken, birbirlerinden, haber alamaz oldular. Ancak emekli olduktan sonra, 60 yıldır, her mesleğe de örnek olacak ve geleneksel hal de alan, toplantıları ile de her yıl, Eskişehir ve Akcay’ da, beraber oluyor, hasret gideriyorlar.
Elbette dost olmak, özellikle de dost kalabilmek, hiçte kolay değildir. çünkü dost demek, kardeş demek, zor günlerinde de yanında, olan, madden uzakta olsa bile, manen, hep yakınında olan demektir.
  Ayrıca en samimi dostluklar, hakiki sevgi ve saygı üzerine bina edilir. Bu da ancak gönüllerimizdeki ilâhî aşk’tan nasip almakla mümkündür. Zira arzu edilen böylesi güzel dostluklar, kalplerimizde yer etmiş, güzellikler neticesinde, ortaya çıkar. Sağlam bir zemine inşa edilir.
  TCDD Meslek Lisesi mezunları, okurken ve görevde yaparken arkadaş ve dost olmanın hazzını, yaşadılar. Emekli olduktan sonra da her yıl Eskişehir ve Akçay’da, bu güzellikleri yaşıyorlar ve yaşatıyorlar. Diğer mesleklere de örnek teşkil ediyorlar.
 TCDD Meslek Lisesi, mezunları arasındaki dostluklar, müspet birlikteliklerden kaynaklanıyor. Bu birliktelik, aralarındaki,” kardeşlik müessesesi”, gerçekleştirmiştir. Onların eşi benzeri yaşanmamış hadiselerle, insanlara ve mesleklere, numune teşkil etmiştir.
Bu güzelliklerin, yaşanmasına vesile olan,  Demiryolu Meslek Okulu, 1942 yılında Umum Müdür Cemal Hidayet Bey tarafından, Ankara’da açılmıştır. Hızla gelişen Demiryolu İşletmeciliğinin gerektirdiği nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan, TCDD Meslek Okulu 1949 yılına kadar yol, muamelat ve hareket bölümlerinde, lise düzeyinde eğitim vermiştir.
 1946 yılında, okulun kapatılması düşünüldüğünden mevcut öğrencilerin mezuniyetinden sonra, 1949 yılında Okul kapatılmıştır. Yedi yıllık, bu ilk faaliyet döneminde yaklaşık 500 öğrenci mezun olmuştur.
1955 yılı ekim ayında, Eskişehir’de yeniden yol, hareket ve muamelat bölümleriyle faaliyete geçen Okul, 1957 yılında, Ankara’ya nakledilmiştir. 1963 yılında alınan müdürler kurulu kararı ile Okul 1 Temmuz 1964 tarihinden itibaren kapatılmıştır.
1964 yılından itibaren, on yıllık bir süre Demiryolu İşletmeciliğinin ihtiyaç duyduğu orta kilit görevler için eleman yetiştirilmemesi sonucu personel istihdamında ortaya çıkan darboğazların ortadan kaldırılması amacıyla, 1974 yılında Eskişehir’de TCDD Meslek Lisesi adı altında yol, cer, genel idari hizmetler, işletme ve tesisler bölümleriyle Okul tekrar öğretime açılmıştır.
1974 yılından, 1998 yılına kadar, Eskişehir’de eğitim veren, TCDD Meslek Lisesi, 1995 yılı Bütçe Kanununun 50/c maddesi ile 25.07.1996 tarihinde yürürlüğe konulan 4160 sayılı Kanunun ek 35. maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda ülkemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarının mecburi hizmet karşılığı, öğrenci okutma imkanının ortadan kaldırılması nedeniyle kapatılma aşamasına gelmiş, 1996- 1997 öğretim yılından itibaren Okula öğrenci alınmamış ve TCDD Yönetim Kurulunun, 13.08.1998 tarih ve 25/350 sayılı kararıyla faaliyetine son verilmiştir.
TCDD Meslek Lisesi, geleneksel buluşmasında gördük ki, Gelenekler ve mesleki yaşam, toplumsal yaşamı, bir arada tutan canlı ve döngüsel bir mekanizmadır. Nitekim bu buluşmalar,  zaman içinde sağlam bir yapı haline gelmiştir.
öte yandan meslekler, gelip geçicidir ama dostluklar kalıcıdır. Bunun, ne kadar doğru olduğunun, TCDD Meslek Lisesi mezunlarının, geleneksel buluşmmasında tanık olduk. çünkü  onların yaptığı görev, müthiş bir iman, cesaret, şecaat, vefa ve fedakârlık ister. Onlar bunu başarmanın huzuru içinde, hem geçmişi, hem de bugünü yaşarken, diğer mesleklerin mezunlarına da örnek oluyorlar.
Kutluyoruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi