Neden 1 Nisan'da şaka yapılır!

SENARYO 1: Roma İmparatoru Sezar M.ö. 46 yılında takvimin başlangıcını Ocak ayı olarak ilan ettiyse de, çok uzun bir süre daha, 16. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa'da yeni yıl geleneksel olarak, bahar aylarının başlangıç tarihi olarak da kabul edilen Mart ayının 25'inde başlardı.
1564'de Fransa Kralı IX. Charles, takvimi değiştirerek yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe almıştır. O zamanın iletişim koşullarında bazı insanların bu gelişmeden haberi olmamıştır. Bu çerçevede 1 Nisan'da partiler düzenlemeye, birbirlerine hediyeler vermeye devam etmişlerdir. Yeni takvimden haberdar olup onu kabul edip uygulayan diğerleri ise bunları '1 Nisan aptalları' olarak nitelendirip bu güne 'Bütün Aptalların Günü' adını vermişlerdir.
1 Nisan’da gerçek olmayan haber ve olaylar anlatıldı. Sonrasında bu gelenekler İngiltere ve Amerika’ya yayıldı.. Ayrıca Mart ayının sonunda Güneşin Balık Burcunu terk etmesi nedeniyle de Nisan Balığı yakıştırması da yapıldı.
SENARYO 2: 15.yüzyılın sonunda Haçlı ordusu Müslümanların son kalesini almak niyetiyle kuşatır. Komutan değişik taktikler düşünür. 31 Mart gecesi kalenin önüne giderek bir elinde Kur’an diğerinde İncil “Şu iki kitap üzerine and içerim ki teslim olur iseniz bu akşam size bişey yapmayacağım” der.
Ertesi sabah yani 1 Nisan’da Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verdi. Müslümanlar “Yemin edip söz vermiştiniz” hatırlatmasını yapar. Komutan, “Benim sözüm size dün akşam geçerliydi, bugün bir sözüm yoktur” der.
Bu sebepten dolayı 1 Nisan o günden bu yana Hıristiyanlar arasında HİLE GüNü diye kutlanır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
AKTÜEL Arşivi