4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

NİTELİKLİ ARA ELAMAN

 


           ülkemizde, otomotiv İnşaat, enerji ve gibi, lokomotif sektörler başta olmak üzere, sağlık, turizm, medikal,  mobilya denizcilik, tekstil, gibi, pek çok sektörde,  kalifiye  ara eleman sıkıntısı,  her geçen yıl, gittikçe büyüyor. İlgililerin, yıllarca gündeme getirdikleri öneriler ise dikkate alınmıyor.


            Nitekim geçmiş yıllarda, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sayıın Sinan Aygün'ün, 350 bini "acil" olmak üzere, 1 milyon 200 bin ila 1.5 milyon arasında, kalifiye elemana ihtiyaç bulunduğunu vurgulamıştı. Bu güne kadar ihityaç olan kalifiye elaman sağlanamadığı gibi, kalifiye elaman ihiyacı daha da arttı.


            Ara eleman ihtiyacını karşılayamayan sanayicinin de Filipinler, Küba, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelere, yöneldiğini belirten, Sayın Aygün, "çin'den ara eleman ithal edecek hale geldik diye uyarmıştık. Maalesef gerçek oldu. Türk firmalarının yurtdışı projelerinde Filipinli, Kübalı, Hintli, Endonezyalı ve Pakistanlı kaynakçılar ve teknisyenler istihdam ediliyor” sözleri ile de  ilgileri uyarmıştı.


            Aradan 10 yıl geçmesine rağmen, nitelikli araelaman ve işsizliğe çözüm bulunamadığı gibi, Türkiye İstatistik Kurumu (TüİK), göre, Türkiye, genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, 2019 kasım da bir önceki yılın aynı ayına göre, 327 bin kişi artarak 4 milyon 308 bine çıktı. İşsizlik oranı 1 puan yükselerek, yüzde 13,3 oldu.


   .       ,  Yine çağımızda, artık sanal şirketler, akıllı işletmeler, öğrenen kuruluşlardan söz ediliyor.  Bu alanlara ve Global pazarlarda rekabette, en önemli silahın ise kas gücü değil, beyin gücü olduğu artık, her alanda kabul gördü.   


              Ayrıca da yetişmiş iş gücü,  ekonomik başarının temelidir.  Mesleki eğitimin kalitesi, belli standartlara ulaşmadıkça da nitelikli elaman yetiştirmek, çok zor olduğu gibi, iş dünyası da arzu ettiği verimi de alamayacaktır. Hal böyle iken ülkemizde, İmam Hatip Okullarının, sayısı artırılırken, maliye, DDY, öğretmen,TKGM gibi alanlardaki  meslek okulları kapatıldı.


              Diğer yandan mevcut sanayimiz,  ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde vasıflı iş gücüne sahip değildir.. İş gücümüz sanayimize, paralel olarak gelişme göstermiyor. ülkemizde mesleki eğitim veren kurumların, hem sayısı,  hem de kalitesi yetersiz. Bunların yanında mevcut olan bu kurumlar, gelecek endişesi taşıyan gençlerimiz, tarafından yeterince ilgi de görmüyor. Meslek yüksek okulları ve meslek liseleri, bu anlamda büyük önem teşkil ediyor.


               Elbette nitelikli tekniker ve ara eleman yetiştirilebilmesi için, meslek yüksekokulları ve iş dünyası işbirliği esastır. Milli Eğitim Bakanlığı, başta olmak üzere, konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, bu alanda ciddi gayret göstermelidir.


             Nitelikli ara eleman için, ülke ve kent bazında iş gücü planlaması şarttır.  çünkü ülkemizde ve Eskişehir de, ara eleman sıkıntısı yüzünden, bazı sektörlerde işler yürümüyor.  Sanayimiz, ağır darbe yiyor. Kalifiye eleman bulamadığı için de pek çok çok sanayici işini büyütmekten veya iş kurmaktan çekiniyor.


            İşgücü planlaması ise doğru sayıda kişiyi doğru zamanda, doğru işlerde, doğru beceri, tecrübe ve yeteneklerle işe almaya yöneliktir. Bu da hangi becerilere ihtiyaç duyulduğunu bilmemizi sağlayan analizleri gerektirir. çalışanların,  doğru becerilere sahip olduğundan ve doğru işlerde olduğundan emin olunması için, planlamaya ihtiyaç vardır.


              Ayrıca iş gücü planlaması, tek başına yeterli değildir.  İşletmelerle yapılacak işbirliği yanında, mesleki eğitim yapan okullarda, bina, atölye, laboratuarın yeterli alan, ders araç-gereç ve iç donanımlarının üst seviyede eksiksiz bir şekilde olmalıdır. öğretim elemanları da,  bilgi ve becerileri, yeterli ve ilgili meslek alanında çağın gelişimini takip edip, kendisini devamlı yenileyebilecek nitelikte olmalıdır.


.            Mesleki eğitim alanında, istihdam edilecek öğretim elemanlarının, yeterli bilgi ve pratik yönden, ilgili sektör deneyimi olmalı, mesleki konularda,  düzenlenen kongre, sempozyum,  kurs ve fuar gibi etkinliklere sürekli katılımın sağlanarak, yeniliklerin takibi ve kendilerini geliştirebilme imkanları sağlanmalıdır.


           ülkemizde, nitelik işgücü sorununu çözmede,  meslek liselerinin hayati önem taşımaktadır. Avrupa ülkelerinde, mühendisten çok ara eleman yetiştirilmesine, önem verilmektedir. ülkemizde de  mesleki okullara öğrenciler teşvik edilmeli, hatta Meslek liseler sanayi bölgelerinde kurulmalıdır.


              ülkemiz ve Eskişehir’de nitelikli ara eleman ve teknik elaman yetiştirebilmek için, kurum/kuruluşlar, özelikle de sanayi ile meslek liseleri ve üniversiteler arasında işbirliği zorunludur. Bu işbirliği gerçekleştirildiği zaman, kalifiye ara elaman ve teknik elaman yetiştirmek, daha kolay olacaktır.


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi