
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
NİTELİKLİ İŞGÜCÜ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin başkanı Ömer Cihad Vardan' ın, "Yılda 600-700 binlik genç nüfusa iş üretmeliyiz. İşin olması için önce ihtiyaç olmalı. İhtiyaç için de pazar olmalı. Pazar yeterli mi? Şu anki ve gelecek nüfus için yetiştirilemiyor. Mutlaka dışa açılım stratejisini geliştirmeliyiz. İşsizlik, bugünün ve geleceğin en önemli sorunlarından biri olarak görülüyor. Buna karşı, gençleri yetiştirmeli, eğitimine önem vermeliyiz. Ar-Ge üretmeliyiz. Türkiye'nin marka yapısını oluşturmak için, gençlerin eğitim ve öğretimine önem vermeliyiz." sözlerine katılmamak mümkün mü?
Ülkemiz genelinde ve Eskişehir'de, nitelikli ara elaman yetiştirmek zorunlu hale geldi. Çünkü çağımızda, bilgi ve teknolojiye dayalı nitelikli mal ve hizmet üretebilmesi, önem arz etmektedir. Bu da ancak nitelikli mesleki ve teknik eğitimli ara elemanların yetişmesi ile mümkün olabilecektir. Kurum/kuruluşlar, Meslek Yüksek Okulu ve Meslek Liseleri, kendi aralarında çok iyi bir işbirliği oluşturur, Okul Endüstriyel işbirliği de sağlanır, nitelikle elman yetiştirmeye yönelik müşterek stratejiler ve programlara belirlenerek, hayata geçirilirse, mesleki eğitimin kalitesi yükselecek, nitelikli ara elaman yetiştirmede ciddi aşama kaydedilecektir.
Öğrenciler, bu işbirliği ile yeteneklerine göre gerçek iş ortamında çalışacaklar, iyi iş alışkanlıkları kazanacaklar, Meslek seçmede, daha doğru ve esnek karar verebilecekler, sorumluluk duygularını ve liderlik özellikleri geliştirecekler, en önemlisi de kendi başlarına iş yapma ve grup çalışmalarına, iş yerlerine uyum yeteneklerini geliştireceklerdir.
Okul Endüstriyel işbirliği, İşletmeler ve işveren açısından da büyük yararlar sağlayacaktır. İşletmelerdeki usta öğreticiler, eğitsel ilkeleri, iş analizlerini ve iş başı uygulamalarını daha iyi öğrenirler. İşletmeler arasında işçi değişimi azalır. Geçici ve mevsimlik işgücü sağlanır. İşverenler istihdam edeceği elamanları, daha yakından tanır. İşverenin eğitim kurun/kuruluşları ile koordinasyon bilinci gelişir.
Eğitim kurum/kuruluşları da, bu işbirliğinden ile yeni teknolojileri yakından izler, danışmanlık hizmetlerini geliştirir. Programların değerlendirilmesi için, gerekli bilgileri sağlar. Uygulanan programların, çevre ile işbirliği içinde geliştirilmesi kolaylaştırır. Öğretmenler, sektörlerdeki gelişmeleri izleyerek kendilerini daha da geliştiririler.
Okul Endüstriyel işbirliği, toplumda becerikli ve nitelikli insan gücü artıracak, toplum dinamik kazandıracak, topluma ve ailelere bağımlı insan sayısı giderek azalacaktır.
Hülasa ülke genelinde ve Sivrihisar, nitelikli ara elaman yetiştirmede, çok iyi bir altyapıya sahip oldu. İlçede, " OKUL-ENDÜSTRİYEL İŞBİRLİĞİ" de, sağlandığı takdirde, hem sektörler, hem de öğrencilerimiz açısından, büyük yararlar sağlayacak.
Ancak mesleki ve teknik eğitimde, nitelikli ara eleman yetiştirilmesi, fen ve matematik temeli yüksek öğrenciler ile mümkün olabileceğinden, genellikle üniversiteyi kazanma şansı katsayı adaletsizliğinden dolayı zayıf olan öğrencilerin, bu okulları tercih etmiş olması, sanayi toplumu sürecini geliştirmeye çalışan ülkemizde, verimsizliği önceden kabul etmektir. Bu sorunu aşabilmek için de kurum/kuruluşlar, fen ve matematik temeli yüksek öğrencilere, burs vererek veya burs için sınav açarak bu sorunu pekâlâ aşabilir.
Şu bir gerçek ki son yıllarda Sivrihisar meslek liseleri açısından çok önemli bir konuma ulaştı. Halen İlçede, Kız Meslek Lisesi, Endüstri Meslek lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Anadolu Kız meslek Lisesi, Öğretmen Anadolu Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Anadolu Ticaret lisesi var. ESOGÜ' ye, bağlı Meslek Yüksek Okulu nitelikli işgücünün yetiştirilmesi açısında önemli imkândır.
Eskişehir ve Sivrihisar'da, nitelikli ara elaman yetiştirmek için, yeterli altyapı da mevcuttur. Belirlenecek geniş kapsamlı program, proje, öğrencilere sağlanacak burs ve Okul-Endüstriye işbirliği ile nitelikli ara elaman yetiştirme de, gözde ilçelerden biri olabilir. Yeter ki bu yönde, tüm kesimler, gayet ve caba göstersin. İnsanımız da önce iş bulurum, sonra kendimi yetiştiririm felsefesini terk ederek, İlk önce kendimi yetiştirir, sonra bulduğum işte kendimi geliştirim, felsefesini benimsesin...
Avrupa' daki gibi, mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin, fen ve matematik düzeylerinin yüksek olması, eğitim, ölçme, değerlendirme ve belgelendirmenin, objektif şeffaf kriterler ile standart şekilde sağlanması, sistemin başarısını da beraberinde getirecektir. Nitelikle elaman yetiştirme müfredatını, iş piyasasının beklentilerini karşılamaya yönelik şekilde tasarımlamak, istihdam sorununu çözmekle kalmayacak, mezunların, büyük bir kısmı okul bitiminde, alanlarında hemen iş bulabilecektir. Ya da burs veren kurumlar adına, yüksek öğretimde teknik alanlara devam edeceklerdir.