4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÖRNEK LABORATUAR

ESOGÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Eskişehir ve bölge açısından önemli bir sağlık kuruluşudur. Ancak bazı kişi/kişiler, neden bilinmez, hastaneye olumlu bakmazlar. Elbette Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin, hangi şartlarda hizmet getirdiğini bilmeyenler için, eleştiri kolaydır. Ancak hastanenin imkân ve olanaklarını bilenler, hizmetin, nasıl fedakârlıklarla gerçekleştirildiğini çok iyi bilirler.
Ayrıca ESOGÜ, Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Eskişehir ve çevre iller için bir nimettir. Özellikle de hastalıkların, tanı, teşhis ve tedavisi için gereken, tüm tetkikler üzerinde çalışarak, kısa sürede güvenilir sonuçlar elde edebilecek, karşılaştığı sorunlara çözüm üretebilecek niteliklere ve TSE-EN-İSO -9001 belgesine sahip, bir laboratuara sahiptir. Laboratuar bilgi Sistemi sayesinde, her çeşit laboratuar testi yapılır.
Günde 1000-1500 Hasta örneği, 10.000-15.000 laboratuar test gerçekleştirilir.
Laboratuar, modern cihazlarla donatılmış, bilgisayar destekli, modern otomasyon cihazları yer alıyor. Hastane laboratuarında, başta biyokimya, mikrobiyoloji ve hormon, seroloji, parazitoloji tahlilleri yapılmaktadır. Laboratuarda kimyasal madde ve sarf malzeme dışında modern araç gereç ve teçhizatlar bulunmaktadır.
Laboratuarda hedef, modern teknoloji, sorunsuz hizmet, güvenilir sonuçtur.
Dikkat ettik. Laboratuardaki test cihazları ve araçlarının kullanım öncesi kontrolleri, sürekli yapılıyor. Tahlil edilecek, katı ve sıvı örneklerin test edilebilmesi için, gerekli kimyasal sıvıları ve karışımları ve fiziksel şartları, dikkatli bir şekilde hazırlanıyor. Laboratuar araç – gereçleri sürekli temizleniyor, bakımını yapılıyor. Laboratuar için gerekli olan bazı malzemeler, soğuk hava odasında muhafaza ediliyor. Özellikle de Laboratuar, uzmanları ve tıp adamlarının, araştırma çalışmalarına yardımcı olunuyor.
Laboratuarda çalışanlarını, uzun bir süre bir noktaya yoğunlaştırabilen, sabırlı, göz ve ellerini, eşgüdümle kullanabilen, rutin işleri, yapmaktan sıkılmayan, Sorumluluk sahibi, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, bir yapı da gördük. Ayrıca hata yapma gibi bir lüksleri olmadığını da biliyorlar. Çünkü söz konusu olan, insan hayatıdır. Ayrıca da laboratuarda, Hijyen, sanitasyon, dezenfeksiyon ve sterilizasyon uygulamalarında, her geçen gün gelişen, farklı yöntemlerden yararlanılıyor.
Elbette Laboratuardaki mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Başhekim Yardımcısı, Sayın Prof. Dr. Ömer ÇOLAK' ın, verdiği "EĞİTİM", "LİDERLİK" "YÖNLENDİRME" ve "CESARETLENDİRMENİN" de bir sonucudur. Bu özenli süreç, Japon ekonomisinde, üretim felsefesi olarak ele alınan ve sıfır stok ve sıfır hata olarak yorumlanan, "Tam Zamanında Üretim" modelini hatırlatıyor.
Sayın Prof. Dr. Ömer ÇOLAK, faktörler ne kadar değişse de değişen koşullara uyabilen, en önemlisi de ekibi ve diğer insanlarla, iyi ilişki kurabilen bir yapıda gördük. Laboratuarda işlerin verimli bir şekilde yürütülmesi için, devamlı bilgi alıp, muhtelif görevleri bilgi ve yetenek ve deneyimler göre dağıtıyor ve takip etmek suretiyle de en iyi sonucu alıyor.
Sayın Prof. Dr. Ömer ÇOLAK, bir bilim adamıdır. Ancak çok iyi bir yöneticidir de. Bir yönetici de sahip olması gereken, bilgi, deneyim, dinleme, önsezi ve takip etme, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, gibi kıstaslara da sahiptir. Özelikle de personeline bilgi aktarma, ekibini motive edebilme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi özellikleri, yanı sıra, çalışan kişi/kişilerin uzmanlık konularına yatkınlığı ve yakınlığı ile de dikkat çekiyor. Yönetici olarak, çalıştırdığı elamanların başarılarını, teşvik edici, övücü sözler yanında, cesaret verme, rehberlik etme, gibi unsurlarla, çalışanları çok iyi motive ediyor.
Şu bir gerçek ki güven ve düşünceli olabilme yetenekleri, birbirinden soyutlanmış öğeler değildir. Etkili bir şekilde koordine edildiği takdirde, güven ve iyi ilişkiler hizmetlerde, verimliliği artıracağı kesindir. Sayın Prof. Dr. Ömer ÇOLAK, bunu bilincinde olup, icraatında da başarıyla, hayata geçiriyor.
Sayın Prof. Dr. Ömer ÇOLAK, ESOGÜ Tıp Fakültesi, CITATİON INDEX yayınlarında, sürekli yer alan, bir bilim adamımızdır. 2009 yıllında, 4 adet "ARTICLE" yayını ile ödül aldı. Hala üç proje üzerinde, çalışma yapmaktadır. Özellikle de bir projesi, hastaların tanı ve teşhisine, ciddi katkıda bulunacak niteliktedir.
Sayın Prof. Dr. Ömer ÇOLAK, İyi bir bilim adamı, yönetici olduğu kadar, çok iyi bir eğiticidir de. Öğrencilerinin, ondan alacağı çok ders var. O ise yaşananlardan, pek çok ders çıkardığını, her fırsatta dile getiriyor. Düşündüklerini, projelerini, sahip olduğu bilgisini ve icraatını, arzu eden herkesle, kendine özgü bir üslupla paylaşıyor.
Sayın Prof. Dr. ÇOLAK ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi