4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU

Eskişehir' de, kentin geleceği açısından çok önemli etkinlikler ve projeler gündeme geliyor. Ancak bu proje ve etkinlikler, her yönetim değişikliklerinde, ya askıya alınıyor, ya da uygulamadan kaldırılıyor. Oysa gelecek, söz ve vaatlerle olmaz. Proje üretmek gerekir. Bugün toplumların ve kurum/kuruluşların zenginliği ve gelişmişliği, bünyelerindeki projelerle eşdeğerdir. Ne var ki çağımızın, bu gerçeğini hala kavramayan, yönetici/yöneticiler mevcuttur.
Ayrıca ülke ve Eskişehir' de, öyle yöneticilerde var ki, birer çelişki yumağıdır. Halka ve kendilerine eziyet etmekten hoşlanırlar. Başka yöneticilerin gündeme getirdiği, hatta uygulamaya aldıkları etkinlik ve projelere sahip çıkmamayı veya uygulamadan kaldırmayı kendilerine maharet sayarlar. Sonuçta da hem kendilerine, hem de hizmet verdikleri kentlere, kurum/kuruluşlara zarar verirler. Ancak ülkemiz ve Eskişehir' de, etkinlik ve projelere inanan, pek çok yöneticimizde var. Bu yöneticilerimiz sayesinde projeler ve etkinlikler sürekli gündemde kalıyor sonuçta alınıyor.
Bu yöneticilerimizden biri de Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. ATAÇ' tır. Belediye başkanlığı yaptığı dönemde, pek çok projeyi kentin gündemine getirdi. Başarılı sonuçlarda aldı. Özellikle de Dünya Sağlık Örgütü' nün projelerinden olan, "SAĞLIKLI KENTLER" Projesi, şehircilik açısından kente çok şey kazandırdı.
Tepebaşı Belediyesi 23. Ağustos 2000 yılında Dünya sağlık Örgütü' ne adaylık için başvuru da bulunmuş, bu başvuru, Sağlık Balkanlığı tarafından kabul edilerek, 27-28 Ekim 2000 tarihinde, Bursa' da yapılan toplantıya davet edilmişti. Proje ile ilgili olarak da ulusal ve uluslar arası platformda çok başarılı çalışmaları ile övgüde almıştı.
Sayın Ataç döneminde, "ULUSLARARASI ESKİŞEHİR PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU" da, hayata geçirilmişti. Kentin tanınması, ekonomik, kültürel ve sanatsal gelişiminin sürdürülmesini amaçlayan sempozyum, Sayın SARIOĞLU tarafından kaldırılmıştı.
Oysa geçmiş yıllarda yapılan sempozyumlarda, İngiltere, Japonya, İsveç, Güney Afrika ve Litvanya' dan sanatçılar gelmiş,.30' un üstünde bilim adamı bildiri sunmuş, halkın, geniş katılımı da sağlanmıştı. Sempozyum da temel amaç, Eskişehir' deki seramik, özellikle de tuğla- kiremit sektörünün, ulusal ve global alanda tanıtımı yanında, bilimsel ve teknolojik alanda da gelişimini sağlamaktı.
Sayın Dt. ATAÇ' ın, Belediye Başkanı olmasından sonra sempozyum tekrar hayata geçirildi. 14-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 4. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, bu yıl uçak kazasında yaşamını yitiren Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Rahmetli Ceren NECİPOĞLU anısına düzenlendi.
Sempozyum nedeniyle, 10 Haziran 2010 tarihinde düzenlenen basın toplantısına davetli olduğumuz halde katılamadık. Basın toplantısında, neler konuşuldu bilinmez ama Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'na, Avusturya, Mısır ve Kırgızistan'dan birer, İngiltere'den iki olmak üzere toplam 5 yabancı sanatçı ve ülkemizden de 5 sanatçı katılacaktır. Sanatçıların pişmiş topraktan yapacakları heykeller, daha önceki yıllarda olduğu gibi kent merkezindeki uygun alanlara yerleştirilecektir. Sempozyum kapsamında yapılacak bilimsel toplantılarda 67 bildiri sunulacaktır. Bildirilerde, pişmiş toprak, mühendislik, arkeolojik ve sanatsal yönleriyle ele alınacaktır.
Ayrıca sempozyum süresince, halk konserleri, seramik sergileri, Sorkun ve Kınık gibi bölgelerde, geleneksel üretim yapan üreticilerin sergileri ile tuğla, kiremit sektörüne ait ürün sergileri, kent toprak sanayisinin tanıtımına olanak tanınacaktır.
Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu taslak programda, yine ulusal ve uluslararası katılan 10 sanatçısı, 90 adet bilimsel bildirisi, sergileri, tiyatroları, konserleri, yarışmaları ve Yazılıkaya etkinlikleri ile 15 gün kentlinin, birebir katılacağı bir kültür hareketleri yere almaktadır.
Sempozyumda, pişmiş toprak hammaddeleri ve hazırlanması. Üretim süreci ve makineler. Kalite ve Pazar problemleri, Arkeolojik buluntu olarak pişmiş toprak eserler. Pişmiş Toprağın sanatsal ve endüstriyel tasarımdaki yeri, Pişmiş Toprağın farklı malzemelerle sanat ve tasarımdaki kullanımı, Pişmiş Toprak ve Ekoloji, Pişmiş Toprak ve Geleneksel çömlekçilik. Pişmiş Toprak ve mimari, Pişmiş Toprak ve bahçe düzenlemeleri ve Pişmiş Toprak ve çevre ilişkisi konuları işlenecektir.
Eskişehir, geçmiş yıllarda toprak sanayi de ülkemizin önde gelen kentlerinden biri idi. İlgisizlik, erozyona uğrattı. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu ile tekrar geçmişteki konumuna gelecek, sektör daha da gelişecektir.Yeter ki sempozyuma halk sahip çıksın ve kent gündeminde kalıcı olsun.
Sayın Dt. ATAÇ ve ekibini kutluyoruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi