4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU

Kentin geçmişine ve kültürel değerlerine sahip çıkan belediyeler, daima başarılı olmuş, halkın da güvenini kazanmışlardır. Özellikle de yönetsel ve siyasal birliğin gelişmesine, kentte sunulan, eğitim, kültür, sanat ve ticaret olanaklarıyla, insanların yaşam merkezleri olarak dikkat çektiler.
Kendi kültürünü koruyamayan ve yaşatamayan toplumlar, özelikle de kentler, her türlü gelişmenin gerisinde kalırlar ve geleceğe güvenle bakamazlar. Kentlerin, tarihsel ve kültürel dokularının korunarak, geleceğe taşınması, bu yönden büyük önem taşımaktadır.
Kentlerin, ülke ve dünya tarihine de ışık tutabilecek zenginlikteki tarihsel ve kültürel birikiminin korunması ve gelecek kuşaklara, en iyi biçimde aktarılması, kent insanına olduğu kadar, insanlığa karşı da önemli bir sorumluluktur.
Kendi kültürünü koruyamayan ve yaşatamayan toplumlar, çağın gerisinde kalırlar ve geleceğe güvenle bakamazlar. Kentlerin tarihsel ve kültürel dokularının korunarak geleceğe taşınması, bu yönden büyük önem taşımaktadır.
Ülkemizde, kentlerin geçmişindeki gelişmeleri hatırlatmakla kalmayarak hayata geçiren, pek çok belediyemiz var. Bu belediyelerde biri de Tepebaşı Belediyesidir. TOPRAK SEMPOZYUMU ile Cumhuriyet tarihimizin ilk yıllarındaki," TOPRAK SANAYİMİZİ" gündeme getiriyor. Bir bakıma da toprak sanayimizin dününü ve bugününü sorgulatıyor. Bu alandaki çalışmalara da ciddi katkıda bulunuyor.
Şu bir gerçek ki Cumhuriyetin ilk yıllarında, Eskişehir'de sanayi, tarımsal ve doğal kaynaklarına dayalı bir biçimde gelişmiştir. Önemli bir tahıl bölgesi olan Eskişehir'de o döneme göre oldukça büyük sayılabilecek un fabrikaları kurulmuştur. Buna ek olarak Eskişehir'in önemli ham maddelerinden biri olan kil, ilde toprağa dayalı, "TOPRAK SANAYİ" yatırımlarının, gelişmesine neden olmuştur.
Eskişehir'de, taş-toprak sanayilerinin varlığı çok eski çağlara dayanıyor. O nedenle de Tüm çağlar boyunca Eskişehir, taş ve toprağa dayalı sanayi açısından da önemli bir bölge olmuştur. Tuğla ve kiremit üretimi yapan fabrikaların önemli bir bölümü, Eskişehir'in yükseldiği, 1923-1950 döneminde kurulmuştur.
Fabrikalar Bölgesi olarak isimlendirilen 70 hektarlık alanda, 1927 yılına kadar Marsilya tipi kiremit yurt dışından ithal edilmekteydi. Kurt Kiremit, Çift Kurt Kiremit, Aslan Kiremit, Fil Kiremit, Kartal Kiremit, Güneş Kiremit, Doğan Kiremit, Kılıçoğlu Tuğla ve Kiremit fabrikalarının üretime başlamaları ile Eskişehir "TOPRAK SANAYİ", sektöründe, ülkemizin en önemli bölgesi olmuştu.
ULUSLARARASI ESKİŞEHİR PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU, Seramik sanayisine de ciddi katkıda sağlıyor. Çünkü Bozüyük ve Kütahya, kil toprağının çamurundan yapılan çeşitli eşyaların, yüksek sıcaklıkta pişirilmesiyle oluşan seramik sanayinin, önemli merkezlerdir.
Ayrıca ULUSLARARASI ESKİŞEHİR PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU, seramik sanatçılarını onura ederken, seramik sanatının gelişmesine de ciddi katkıda bulunuyor. Çünkü İnsanlık tarihinde, topraktan yapılma çanak-çömlek gibi buluntular, büyük önem taşıyor. Ellerin toprakla olan bu yoğurma-biçimlendirme serüveni, Anadolu'da, Cilalı Taş Dönemi'nde başlıyor. İnsanoğlu, sulu malzemesini koyabileceği çömleği, kap kacağı yaratıyor. Yaşam kaynağı topraktan yapılma çanak çömleğin içine, bir başka yaşam kaynağı, besinler konuluyor. Ve sonradan su sızdırmaz, küpler, tabaklar erimiş kumla kaplanıyor, yani sırlanıyordu.
Tepebaşı Belediyesi' nin, her yıl gerçekleştirdiği, ULUSLARARASI ESKİŞEHİR PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU", hem kentin, geçmişteki toprak sanayi serüvenini hatırlatırken, hem de bu sanayinin ve toprağa dayalı sanatın, gelişmesine de katkıda bulunuyor.
Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenecek olan, bu yılki 6'ncı Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, 10- 23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu etkinlikle, pişmiş toprağın dünü, bugünü ve geleceği gündeme gelecektir.
10 Eylül saat 18.30'da eski Kurt Kiremit Fabrikası alanında, açılışı yapılacak olan sempozyum zengin bir programa sahiptir, Sempozyum alanındaki açılışta, TSM sanatçısı ve koro şef İnci Çayırlı yönetimindeki Tepebaşı Belediyesi TSM Korosu bir konser verecek.
Geçmiş yıllarda, Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'na katılan sanatçılar, bu yıl da, Eskişehirlileri, farklı eserlerle buluşturacak. Yurtdışından 6, Türkiye'den 5 olmak üzere, on bir sanatçı pişmiş topraktan eserler yapacak.
Ülke ve Eskişehir açısından, önemli olan etkinliğe, vesile olan Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. ATAÇ ve ekibini kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi