4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

PKK'NIN BİTİRİLMESİ ÇÖZÜM OLMAYACAK

TBMM Genel Kurulu, PKK'nın silah bırakması için Türkiye'nin yürüttüğü mekik diplomasisinde gelinen noktayı gizli oturumda konuştu. Gizli oturumda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon yapması için hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi de ele alındı. Tezkere 18'e karşı 428 oyla kabul edildi. Ancak alınan sonuç PKK sorunu bitirmeyecektir. Çünkü Türkiye' üzerindeki senaryolar, sürekli değişken bir hal aldı. ABD ve Avrupa Birliği, bir senaryoyu uygulamadan kaldırırken, Türkiye üzerinde, sürekli ve kalıcı baskı unsuru olabilecek başka bir senaryoyu, uygulamaya alıyor. PKK terörün bitirilmesi sonrası, Kuzey Irakta oluşan Kürt yönetimi sorun olacaktır.
PKK' nın biteceğini anlayan ABD, yeni bir senaryo ile tekrar gündemde. BOP ve Kuzey Afrika Projesi uygulamada iken, Irak'ın üçe bölünmesi, sonucunda Kuzey Irak'ta oluşan oluşum, baskı unsuru olarak PKK' nın yerini almak üzere.
Doğrudur, Irak'ın bölünmesi bölge, özellikle de Türkiye için ciddi sorun yaratacaktır. Ancak, ABD, gündeme getirdiği BOP ve Kuzey Afrika Projesi ile kendisine bölgede rakip olacak bir gücün oluşmasını önleyecek, diğer yandan da, askeri teknolojik gücüne dayanarak da bölgedeki petrol ve doğalgaz kaynakları üzerinde denetim kuracaktır.
ABD, Büyük ve Geniş Ortadoğu Projesini hayata geçirmek için, bölgedeki ülkeleri federal yapıya kavuşturmak istiyor. Ancak bunu örtülü olarak gerçekleştirmek veya tarafları karşısına almadan hayata geçirmek gayret ve cabası içindedir.
Bush, El Maliki'nin, ülkenin üçe bölünmesine kesinlikle karşı çıktığını ve kendisinin de, tamamen aynı görüşü paylaştığını vurguladı ama Irak filen olmasa da, bugün üçe bölünmüş durumda. Düşünülen Federalizmin, yerel yönetimle merkezi hükümet arasında bir görev bölümü niteliği taşıdığı söylenerek, Irak halkı ve bölge ülkeleri altdatılmak isteniyor
Öte yandan ABD başkanı BUSH' un, " Ancak ülkeyi bölmek ve 'üç özerk bölge olacak' demek; hem Sünniler' i, Sünni ülkeleri, Sünni radikalleri Şii radikallerle bir yarışma içine sokar, hem de Kürtler, Türkiye ve Suriye için sorun yaratır. Bu da, şimdikinden daha büyük bir karışıklığın çıkması anlamına gelir' sözlerinde samimi, zaman gösterecektir ama hedefin Irak'ın bölünmesini, tıpkı PKK' da olduğu gibi baskı unsuru olarak kullanmak istediğinin de bariz işaretidir.
Ayrıca ABD' nin, BOP ve Kuzey Afrika Projesi'ndeki esas hedef, bu bölgelerdeki, devletlerin bölünmesini veya federal bir yapıya kavuşturulmasını hedefliyor. Ancak ABD bunu aşamalı olarak gerçekleştirmek istiyor. Projenin gerçekleşmesi için, önce projeye engel olabilecek, ülkelerin önüne baskı unsuru olabilecek senaryolar koyuyor.
Maalesef, Türkiye' yi yöneten siyasi irade, tehlikenin hala farkında değildir. Başbakan R.Tayyip Erdoğan, ABD' de yaptığı basın toplantısında, Türkiye'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nde ABD ile Türkiye' nin stratejik ortak olduğunu bizzat açıkladı. İlk ziyaretin de BOP' un, merkezi olarak da, Diyarbakır' ın düşünüldüğünü de söylemişti
BOP ve Kuzey Afrika Projesi, aslında bir stratejidir. Bu strateji aşamalı olarak gerçekleştirilecektir. Bu stratejinin gerçekleşmesi için, dün PKK, Türkiye'ye karşı baskı unsuru olarak kullanıyordu, bugünden Ermeni sorunu, Irak'ın parçalanması veya "KÜRT DEVLETİ" ABD tarafından, şantaj ve baskı unsuru olarak kullanılacaktır.
Kürtler Irak işgal edildikten sonra ABD'nin en yakın müttefiki haline geldiler, el üstünde tutuldular. Kuzey Irak, kontrolden çıktı. Yıllardır başımızın belası olan PKK/KADEK militanları dağlarda beslendi. El altından her türlü lojistik, siyasi, askeri destek sağlandı. ABD ve AB ülkeleri finansörü oldu.
Barzani ve Talabani adlı aşiret reisleri "Bağımsızlık" hayalleri, ABD, İngiltere ve İsrail üçlüsünün desteği ile her geçen gün güçleniyor. Türkiye' nin ekonomik ve siyasi desteği ise bu güçlenmeyi daha da hızlandırıyor. Ab ülkeleri ABD'nin bölgedeki federatif yapılanmayı hoş karşıladığı, ses çıkarmadığı ve el altından desteklediği de bir gerçektir.
Türkiye, bölgede istikrar istiyorsa, Büyük Ortadoğu projesi'ne destek vermemelidir. Çünkü bölge ülkelerinin, BOP' la, federal bir yapıya kavuşturulması, bölgede, belirsizliği ve huzursuzluğu artırdığı gibi, ülkelerin güvenliğini de tehlikeye sokar. Türkiye' de bölünme ile karşı karşıya kalır.
Nitekim MİT eski Daire Başkanı Prof. Dr. Mahir Kaynak, "ABD çıkarları doğrultusunda Irak'ın bölünmesini istiyor. Bölünmüş bir Irak içerisinde de buraya 'Kürdistan' diyor. Bunda şaşılacak bir şey yok. Kendileri açısından bakmak gerek. Burada bizim bakmamız gereken nokta artık Türkiye'nin bölünmemesidir. Tehlike asıl buradadır" sözleri dikkate alınacak niteliktedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi