
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
Raylı Sistemlerde Hedefler Makro
Raylı sistemlerde, dışa bağımlılığı, ortadan kaldırmak, üzere olan TüLOMSAŞ, havacılık, denizcilik ve savunma sanayi alanında da yer almak istiyor.. Ciddi bilgi birikimine, yetişmiş insan gücüne sahip TüLOMSAŞ’ ın, gündeminde, milli yüksek hızlı trenden, tank motoruna, marin motordan THY Teknik ile işbirliğine kadar, pek çok proje var..
Eskişehir Raylı Sistemler Kümelenmesi,(RSK) 2020 yılına kadar yerli ve milli, yüksek hızlı tren, üretimine hedefine, odaklandı. 2020 Vizyon Stratejisi adı altında bir yol haritasını gündemine alan TüLOMSAŞ ve Raylı Sistemler Kümesi (RSK), aynı zamanda, yan sanayi kültürünü de kente kazandırdılar.
ESO Başkanı olan, Sayın Celalettin KESİKBAŞ ve ekibinin, vaatlerinden, RAYLI SİSTEMLER öZEL ENDüSTRİ PARKI” gerçekleştirilirse, TüLOMSAŞ, URAYSİM ve RSK birlikte Lokomotif setleri ve tank motoru üreten ve nice ağır sanayiye hizmet veren, kendi hinterlandında 10.larca firma ile tedarikçi olarak çalışan, firmalarla, birlikte, raylı sistemlerde, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olacaklar.
Elbette Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş(TüLOMSAŞ), bu seviyeye kolay gelmedi. 1894’ten, bu yana ülkemizin, üretim ve kalkınmasında, ciddi katkıda bulunurken, ilklere de imza attı. Son yıllarda, hızlı bir değişim ve yapılanma süreci yaşamaktadır.
Nitekim Genel Müdürü, Sayın Hayri AVCI’ nın, göreve gelmesi ile gündeme gelen, TüLOMSAŞ, Kurumsal Kaynak Planlaması(ERP) ile birlikte maliyetlerde ve bakım masraflarında azalma, müşteri hizmet seviyesinde ve işgücü veriminde, artış oldu. üretim planlamasında ve kaynak yönetiminde ise kurum/kuruluşlara, örnek teşkil edecek niteliktedir.
TüLOMSAŞ, sektördeki gelişmeleri, sürekli takip etti. Kalite ve hizmetleri ile müşterisinin, güvenini kazandı. Müşteri oryantasyonlu net bir politika oluşturdu. Şirkette yapılması gerekenlere, her zaman açık ve nettir. Kurulduğu değer duygularına ve kurumsal kültürüne, her zaman bağlıdır.
Şirket olarak, birimlerde, sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip, hayata geçiren, en önemlisi de şirketi yaşamaya, değer, anlamlı, bir ortam haline getirmek ve işgücünün de sonsuz yeteneklerinden, yararlanmak için, her türlü fedakârlığı yapıyor.
TüLOMSAŞ, Sayın AVCI ile birlikte Ar-Ge ve müşteri odaklılık, bir çalışma başlattı. Hedef, müşteri beklentilerinin üstüne çıkmaktır. Bu nedenle şirket, tüm bileşenleri ile müşteri isteklerini yerine getirmeye yöneldi. özellikle de şirket içi, hedeflerin müşteri beklentileri ve bağlantılarına göre şekil alması, verimi ve üretimi, daha da artırdı. Sonuçta Lokomotif sektöründe ,söz sahibi oldu.
TüLOMSAŞ’ da, “İŞGüCü-EMEK “ , “SERMAYE “ ve “ENERJİ” verimliliği gibi alanlarda da ciddi mesafeler alındı. Kişi başına düşen katma değerde de ciddi bir artış oldu. İşgücü maliyetinin, rasyonel çizgiler içinde, tutulması içinde caba gösterildi
TüLOMSAŞ, bugün hedeflerini daha da büyüttü. Yıllardır, sektöründeki ilkleri gerçekleştiren kurumun gündeminde, milli yüksek hızlı tren, tank motoru, marin motoru, gibi pek çok proje var.
Altay Tank Motor üretiminde, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TüLOMSAŞ) da görev alacak. Lokomotif motorları üreten, TüLOMSAŞ, tank motoru için, ortaya konulacak tasarımlarıi hayata geçirecektir.
TüLOMSAŞ, her dönem ilkleri de başardı. Nitekim Türkiye’nin, İlk Otomobili, “Devrim” tanınan, 4.5 ay gibi bir süre içinde, bir mucize yaratılarak gerçekleştirilene, 1250 kg ağırlığında ve saatte maksimum 140 km hız göstergesine sahip devrim otomobili, 29 Ekim 1961 tarihinde, BMMi binasının önünde, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e sunuldu.
Yine 1958 yılında, Eskişehir Cer Atölyesi, Eskişehir Demiryolu Fabrikası adıyla yeni ve büyük hedefler için organize edildi.. Bu hedef, ilk yerli lokomotifi imal etmekti. 1961 yılında, Türk işçi ve mühendislerinin, eseri olan, 1915 beygir gücünde, 97 ton ağırlığında, 70 km/h hız yapabilen ilk Türk buharlı lokomotifi Karakurt hizmete girdi..
TüLOMSAŞ, bugün, 2400-2500 beygirlik motorları, üretiyor. Bu altyapı Türkiye'de, başka bir yerde yok. Nitekim Savunma Sanayi Müsteşarlığının, Altay tankı motoru için, teklif veren Figes Simülasyon Hizmetleri, İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi, TUSAŞ Motor ve BMC gibi şirketlerin arasından, bu görevi TOLOMSAŞ’ a vermiştir.
Yıllardır TüLOMSAŞ’ ın, çalışmalarını, yakında izlerim. Başarılı performansta, en büyük pay Genel Müdür, Sayın Hayri AVCI ve ekibinindir. Hedefleri, makrodur. Kriz anlarını,bile birer fırsat olarak görürler. Araştırma geliştirme çalışmalarını, ön planda tutarlar.
Eskişehir, TüLOMSAŞ, RSK, URAYSİM ve ESO seçimlerini kazanan Sayın Kesikbaş ve ekibinin vaat ettiği “RAYLI SİSTEMLER öZEL ENDüSTRİ PARKI” ile raylı sitemlerde, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olacaktır.
Kutluyoruz…