4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

RESİM DERSİ ZORUNLU OLMALIDIR.

 


               Resim dersi, bir ifade dersidir. çünkü çocuklar, gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve heyecanlarını,"RESİM" ve "FIçA DARBELERİ" hatta "RENKLERLE" ile ifade ederler.


              Resim çalışmaları ile öğrenciler, gizli güç ve yeteneklerini, keşfederler. Kendi, kendilerini tanırlar. Resim dersi, bir takım temel becerileri kazandırır. çocuklarda, düşünce ve duyguyu da geliştirir. Düş kurmalarına da yardımcı olur.
           Psikologlara göre, RESİM ve RENK, beynimizde uyanan bir duyumdur. Bireylere, dinamiklilik ve canlılık kazandırarak, enerji aşılayarak, yaşama sevinci verir.


           Bu nedenle de asırlardır, insanın, yaşam içinde ve yaşantısında vazgeçilmez bir unsur olmuştur.. Resim eğitimi, öğrencilerin, öncelikle psikolojik gereksinmelerinin de bir sonucudur. Resim yapan birey, ruhen sağlıklı olur.
           Yıllarca, resim derslerine kullanılan, her bir renk, Anadolu insanının, dostluklarını, sevgilerini pekiştiren, duygu, düşünce ve coşkularının yönlendirilmesinde, kullanılan renk ve desen bir araçtır.


                Ayrıca resim dersi, kişilik gelişmesine ve ruh sağlığına katkısı ise tartışılmaz. Türkçe dersi kadarda önemlidir. Neden bilinmez, yıllardır bir kesim,  resim dersine ve bu alandaki sanata karşı tepkilidir. Yasaklamak veya etkinliğini azaltmak içinde, her fırsatı en iyi şekilde değerlendiriyorlar.


               Oysa Resim Dersi, Japonya’da en önemli derstir. Adalet İlkokulu’ nda, görevli olduğum yıllarda, Japonya’ dan , "KUKİZAKİ DAİNİ SHOGAKKO "ve " TAKEZONE HİGASHİ ELEMANTARY SCHOOL" adlı, Japonya’da iki kardeş okulumuz vardı. Bu okullarda, “RESİM” dersi olmazsa olmaz konumda idi.


             çünkü Japon okullarında, “RESİM” ve “YAZI” önemli bir yer tutar. Japon insanının, eğitim düzeyini gösteren önemli bir göstergedir. öğretmenler, öğrencilerin, yazılarına, yaptıkları resme ve fırça darbelerine bakarak Kişilik, psikolojik ve ruhsal gelişimini izlerler.      


               Japonya’ da, kişinin yazısının ve fırça darbelerinin, bir ayna gibi kişisel yapısını yansıttığına da inanırlar. Yine Japonya’nın, her alandaki gelişmesinde, Resim Dersi’ inin önemli payı vardır. Hatta resim ve yazı, Japon’da kişilik gelişiminin motoru halindedir.    


                 Diğer gelişmiş, tüm ülkelerde de, “RESİM “  ve ”YAZI”  dersine büyük önem verilir. Dünyadaki gerçekler, resim ve yazı dersinin önemi ortada iken, Milli Eğitim Bakanlığı’ nın,  her iki derse, niçin yeteri kadar önem vermiyor bilinmez. Ancak resim dersinin seçmeli olması veya tamamen kaldırılması, ülke ve özellikle de insanımız açısından hiçte olumlu bir karar değildir.


              çocuklarımız düşlerini, gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve heyecanlarını,“RESİM” ve “FIçA DARBELERİ”  hatta “RENKLERLE” ile ifade ederler. Kendi kendilerini tanırlar. Gizli güç ve yeteneklerini keşfederler.


              Resim dersi, bir takım temel becerileri kazandırmakla beraber, çocuklarda düşünce ve duyguyu da geliştirir. Düş kurmalarına da yardımcı olur. Düşler ise güzellikleri yaratmanın ilk adımıdır.  Nitekim Dalai Lama’nın dediği gibi,”GüZEL BİR BAHçE DüŞLENMEDEN, BAHçE SAHİBİ OLUNAMAZ” demiştir.


             Okullarda, iş çalışmaları da, en az yazı ve resim kadar önemlidir.  İş derslerinin bilgi ve beceri kazandırması veya başka derslerin ifadesine yaraması bakımından önemi büyük olmakla beraber, öğrencilerin kişilik oluşumunda, iş ahlakı kazanmasında, güzellik duygularının gelişmesinde ve ortaklaşa çalışmaya alışmasında da önemli rolü vardır.


             Hatta diğer derslerde, bir kısım bilgileri derinleştirilmesi ve tamamlanması,  bazı problemlerin ifade ve açıklanması, Resim –iş dersleri ile mümkündür.


               çocuklarımızın, ilk ilgili alanı da resimdir.  Küçük yaşlarda, resim yaparak sorumluluk alırlar. Kendilerine güvenleri artar, yaptıklarından da büyük haz ve keyif alırlar. Yaşama daha da sıkı bağlanırlar..


               Milli Eğitim Bakanlığı, bugüne kadar not verilen ve seçmeli ders olarak da düşünülmeyen, Resim-İş, Beden Eğitimi, Müzik, Tarih, Coğrafya Psikoloji, Sosyoloji Mantık, Sanat Tarihi gibi, dersleri niçin seçmeli ders olarak uygulamaya aldı bilinmez. Ama               bu derslerin tamamı, insanımızın ruh sağlığı, düşlerini gerçekleştirme,  mantıklı düşünme, aklını kullanma, yaratıcı ve üretken olması açısından,  önemli derslerdir.


                Milli Eğitim Bakanlığı, sosyal bilimler ve güzel sanatların temel derslerini, seçmeli yaparak, okullarda “EĞİTİM” olgusunu  olumsuz etkilemişti.. çünkü eğitim, sosyal etkinlik  içinde verilir. Nitekim gelişmiş tüm ülkelerde, eğitim literatürüne, ”HER DERS BİR SOSYAL ETKİNLİKTİR” ” felsefesi hakimdir.


                 Milli Eğitim Bakanlığı, resim dersi ile ilgili kararını bir kez daha gözden geçirmelidir. çünkü Resim Dersi, insanımızın,  serbest zamanlarını değerlendirme, kişiliğini, her yönü ile geliştirme, düşündüklerini ifade edebilme ve ruh sağlığı açısından önemli bir unsurdur. Bu gerçeği göz ardı etmek, insanımıza karşı yapılmış ve telafisi de mümkün olmayan bir yanlışlıktır. 


                 Milli Eğitim Bakanlığı, Resim dersi ile ilgili kararından vazgeçmelidir. Hatta okullarda, özellikle de okulöncesi eğitim ve ilköğretim de,  Resim-iş dersinin, ders saati sayısı artırmalıdır.


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi