
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
RESİM İLETİŞİM VE İFADE ARACIDIR
İzmir ‘de, bulunduğumuz süre için de lisede okuyan, bir öğrencimiz, “ …Resim dersi İlkokuldan itibaren, en çok sevdiğim dersti. Ancak ders seçmeli oldu. Ders sayısı da azaltıldı. Oysa resim yaptığım zaman, çok rahatlıyorum.” diyerek, bu alanda önemli tespitlerini de bizimle paylaştı.
öğrencimiz, haklıdır. çünkü Resim Dersi, bir ifade dersidir. Kişilik gelişmesine ve ruh sağlığına katkısı ise tartışılmaz. Ayrıca Türkçe dersi kadarda önemlidir. Neden bilinmez, yıllardır bir kesim, resim dersine ve bu alandaki sanata karşı tepkilidir. Yasaklamak veya etkinliğini azaltmak içinde, her fırsatı değerlendiriyorlar
çocukların hayal dünyaları çok geniştir. Duygularını hayallerini oyun oynarken ya da resim yaparak açığa vururlar. Resim çocuklar için, kendilerini ifade etme biçimidir. Resim yapmak, çocuk üzerinde sağ ve sol beynin birlikte çalışması, konsantrasyon gücü ve öz güveninin artması gibi, birçok olumlu etki sağlar.
Halbuki resim dersi, Japonya’da, en önemli derstir. Nitekim Adalet İlkokulu’na görevli olduğum yıllarda, Japonya’da, iki kardeş okulumuz vardı. Bu okullarda, “RESİM” dersi olmazsa olmaz konumda idi. çünkü Japon okullarında, “RESİM” ve “YAZI” önemli bir yer tutar. Japon insanının, eğitim düzeyini gösteren önemli bir göstergedir.
Japonya’ da, öğretmenler, öğrencilerin, yazılarına, yaptıkları resme ve fırça darbelerine bakarak Kişilik, psikolojik ve ruhsal gelişimini izlerler. Kişinin yazısının ve fırça darbelerinin, bir ayna gibi kişisel yapısını yansıttığına da inanırlar. Yine Japonya’nın, her alandaki gelişmesinde, Resim Dersi’ inin önemli payı vardır. Hatta resim ve yazı, Japon’da, kişilik gelişiminin motoru halindedir.
Diğer gelişmiş, tüm ülkelerde de, “RESİM “ ve ”YAZI” dersine büyük önem verilir. Dünyadaki gerçekler, resim ve yazı dersinin önemi ortada iken, Milli Eğitim Bakanlığı’ nın, her iki derse, niçin seçmeli yaptı bilinmez. Ancak resim dersinin seçmeli olması veya tamamen kaldırılması, ülke ve özellikle de insanımız açısından hiçte olumlu bir karar değildir.
çocuklarımız düşlerini, gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve heyecanlarını,“RESİM” ve “FIçA DARBELERİ” hatta “RENKLERLE” ile ifade ederler. Kendi kendilerini tanırlar. Gizli güç ve yeteneklerini keşfederler.
Resim dersi, bir takım temel becerileri kazandırmakla beraber, çocuklarda düşünce ve duyguyu da geliştirir. Düş kurmalarına da yardımcı olur. Düşler ise güzellikleri yaratmanın ilk adımıdır. Nitekim Dalai Lama’nın dediği gibi,”GüZEL BİR BAHçE DüŞLENMEDEN, BAHçE SAHİBİ OLUNAMAZ” demiştir.
çocuklarımızın, ilk ilgili alanı da resimdir. Küçük yaşlarda, resim yaparak sorumluluk alırlar. Kendilerine güvenleri artar, yaptıklarından da büyük haz ve keyif alırlar. Yaşama daha da sıkı bağlanır.
Milli Eğitim Bakanlığı, bugüne kadar not verilen ve seçmeli ders olarak da düşünülmeyen, Resim-İş, Beden Eğitimi, Müzik, Tarih, Coğrafya Psikoloji, Sosyoloji Mantık, Sanat Tarihi gibi, dersleri, niçin seçmeli ders olarak uygulamaya aldı bilinmez. Ancak bu derslerin tamamı, insanımızın ruh sağlığı, düşlerini gerçekleştirme, mantıklı düşünme, aklını kullanma, yaratıcı ve üretken olması açısından, olmazsa olmaz konumdadır.
Milli Eğitim Bakanlığı, sosyal bilimler ve güzel sanatların temel derslerini, seçmeli yaparak, okullarda, “EĞİTİM” olgusunu tamamen kaldırmıştır. çünkü eğitim, sosyal etkinlik içinde verilir. Nitekim gelişmiş tüm ülkelerde, eğitim literatürüne, ”HER DERS BİR SOSYAL ETKİNLİKTİR” ” felsefesi hâkimdir.
Milli Eğitim Bakanlığı, resim dersi ile ilgili kararını veya Japon Eğitim sistemi içindeki yerini ve değerini, bir kez daha gözden geçirmelidir. çünkü Resim Dersi, insanımızın, serbest zamanlarını değerlendirme, kişiliğini her yönü ile geliştirme, düşündüklerini ifade edebilme ve ruh sağlığı açısından, önemli bir unsurdur. Bu gerçeği göz ardı etmek, insanımıza karşı telafisi de mümkün olmayan bir yanlışlıktır.
Milli Eğitim Bakanlığı, Resim dersi ile ilgili kararından vazgeçmelidir. Hatta okullarda, özellikle de okulöncesi eğitim ve ilköğretim de, Resim-iş dersinin, ders saati sayısı artırmalıdır çünkü resim bir iletişim ve ifade aracıdır. çocuk kullandığı renklerle, çizdiği çizgilerle iç dünyasını kâğıda yansıtır.
Resim yapmak, yaratıcılığı geliştirir. O nedenle de resim yapmak insan için önemli olup, öğrencilerin, algısal yetilerini geliştirmek, zihinsel birikimlerini görsel biçimler ile ifade edebilmelerine yardımcı olmak ve kendini özgürce ortaya koyabilmesini sağlar. Sanatı seven ve kültürü algılayan bireyler yetiştirir
Ayrıca İnsanımız, resim ile birlikte, yaptıkları çizgilerle kullandıkları boya kalemleri ve çeşitli fırça darbeleri ile gün içinde, yaşadıkları çeşitli kızgınlıklarından soyunabilecekleri gibi, içlerinde biriken enerjiyi, meşru bir biçimde boşaltma imkanı da bulurlar.