4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SAĞLIKLI KENTLER PROJESİ

             Bir okuyucumuz, “  Tepebaş Belediye Başkanı, Dt Ahmet ATAÇ,  Eskişehir’ de Sağlıklı Kentler projesi ile de bir ilki başardı. Ancak bu proje, Ekşehir’ in, gündeminden düştü. ” diyerek, bazı açıklamalarda da bulundu.


                Ülkemizde, Sağlıklı Kentler projesi, 2019 yılsonu itibariyle; 17 Büyükşehir, 8 Şehir ve 48 İlçe Belediyesi olmak üzere, 73 Belediyede uygulanmaktadır.


               Eskişehir’de,  Tepebaşı Belediyesi, tarfından uygulanan, Sağlıklı Kentler Projesi, Dünya Sağlık Örgütü, 1981 yılında, “2000 Yılında herkese Sağlık “stratejisini geliştirmesiyle, bunun uzantısı olarak da dünyada, ilk kez, “SAĞLIKLI KENTLER HAREKETİ ” başlatıldı.


            Bu hareket. 18 ülkede, yaklaşık 375 kent ve kasaba üyesinin ortak çabasıyla sürdürülmüş, bazı kentler de bu harekete, öncülük etmiştir.   


            Liverpol, Toronto, gibi ”Sağlıklı Toronto 2000” aktiviteleri için de  1986 sonbaharından 1987 ilkbaharına  kadar pek çok çalışma yapılmış, sağlıklı kent nasıl olmalı, sorusuna  yanıt bulunmaya çalışılmıştır.1000’den fazla yanıt üretilmiş ve bunla 140 kategoride toplanmış, sonunda da bu başlıklar  16 ana başlığa indirilmiştir.


          Temiz, yeşil, sessiz ve sağlıklı bir çevre. uygun bir toplum teknoloji ile kentin ekosisteminin korunması, iyi komşuluk ilişkileri, herkese uygun barınak/ev,toplu taşımacılık.toplum katılımı ve yüksek sivil duyarlılı, toplu ve aileyi destekleme.            –herkese yiyecek, iş, sığınak, barış dolu/şiddetten uzak, güvenli bir şehir.


            Ayrıca Sağlıklı bir iş; esnek çalışma saatleri, anlamlı bir iş yapma ,yüksek nitelikli iş hayat  insancıl bir iş ortam, yaşam boyu öğrenme fırsatı, insanın potansiyelinin desteklenmesi ve geliştirilmesi. sağlıklı, iyi, dengeli yaşam biçimlerinin desteklenmesi.


 Sağlıklı yiyecek,, Aktif/sakin yaşam biçimlerine uygun alanlar, yeşil alanlar  herkes için, sağlıklı, genç ve yaşlılar için yüksek yaşam kalitesidir.


            Dünya Sağlık Örgütü’ nün, sağlıklı kentlerle ilgili kriterleri, dünyada bir rehber olarak kentlere ışık tuttu. Projeler, çığ gibi büyüdü. Her kent, imkân, olanak ve özellikle de demografik yapı ve hareketliliğine göre, projeler üreterek uygulamaya aldı.


         Sağlıklı Kent Projesi’ ni, dikkate alan kentlerde şehircilik anlayışı, " Çok kesimli" ve" Çok Merkezli" kentlerdir. Hatta "Büyüme Koridorları" adı verilen, şehirlerarası otoyolların, iki tarafına serpilip gelişen, "ÇEVRE ŞEHİRLERİ" şeklinde ortaya çıkmaktadır.


            Çağımızdaki şehirler, merkezi belli olmayan kentlerdir. Yeni kentlerin, nerede başlayıp, nerde bittiği bile belli değildir. Yüzlerce kilometrelik büyüme koridorlarının etrafında, devamlı büyüyen ve gelişen kentler olarak gündemdedir.
             Dünyada, en ideal şehirler ise ormanla iç içe ama aynı şekilde merkezi belli olmayan ve bütün şehir imkânları da yanı başında. Yani Şehir-kır antitezlerini, sentezleyebilmiş kentlerdir.


             Üye kentlerde, her geçen gün arttı. Eskişehir’de de ilk defa Tepebaşı Belediyesi Sayın Dr. ATAÇ’ın, gayretleri sonucu “Sağlıklı Kentler Projesi” hayata geçirildi. Bu projenin her aşamasında, Eskişehir’i de Ulusal ve uluslararası alanda, başarı ile temsil edildi.


               DSÖ ’nün, "Sağlıklı Kentler Projesi", Tepebaşı Belediye Başkanlarından Sayın Dr. ATAÇ zamanında, başarılı bir şekilde yürütüldü. Hatta yapılan çalışma, etkinlik ve faaliyetlerden dolayı Tepebaşı Belediyesi, ödül ve övgü de alınmıştır.


                  Sayın Dt. ATAÇ döneminde, Tepebaşı,  temiz, güvenilir bir fiziksel çevreye sahip oldu. Dengeli ve uzun vadede sürdürülebilecek, bir ekoloji sistemi ön planda tuttu. Güçlü, dayanışma içinde oldu. Halkın kendi yaşam, sağlık ve refahını, etkileyen kararlarda katılım ve denetim hep ön planda oldu.


             Belediye Başkanı, Sayın Dt. Ahmet ATAÇ ve Veteriner İşleri Müdürü, Sayın Yusuf SELEK ve ekibi. Hayvanları korumada, birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, doğal yaşamla ilgili, alanlarda da başarılı performans sergiliyorlar


             Veteriner işleri Müdürü, Sayın Yusuf SELEK’ in, çalışmalarını yakından izliyoruz. Tepebaşı Belediyesi  “ sağlıklı Toplum” ve “Sağlıklı Çevre" hedefine ulaşmak için insana, çevreye ve sokak hayvanlarına duyarlı bir biçimde, çalışmalarımızı yürütüyor.


               Tepebaşı belediye sınırları içindeki, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar, toplanıyor, kısırlaştırılıyor,, aşılanıyor,, gerekli tıbbî bakımlarının yapılıyor ve işaretleniyor,  alındığı ortama geri bırakılıyor, sahiplendirilenleri  kayıt altına alınıyor.


                 Veteriner İşleri Müdürü Yusuf SELEK, rehberliğinde birim hedeflenen rakamlara ulaşmayı başararak, ülke genelinde, ilk sıralarda, yer aldı. Hatta Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü tarafından düzenlenen, ödül töreninde, Tepebaşı Belediyesi, Veteriner İşleri Müdürlüğü, “Hayvan Sahiplendirme” dalında ,Türkiye birincisi seçildi


            Tepebaşı bölgesi Aşağısöğütönü Mahallesi’nde "Yaşam Köyü” nde İlki 2014 Mart ayında hizmete açılan Alzheimer Konukevleri, Alzheimer hastası vatandaşların ve ailelerinin yaşamını kolaylaştırmak, sosyal hayata katılımına desteklemek amacıyla hayata geçirike tesis diğer belediyeler örnek olacak niteliktedir.


             Tepebaşı Belediyesi Kent Enstitüsü ile Anadolu’nun aydınlanma sürecini şekillendiren Köy Enstitülerinin sosyal eğitim anlayışını, günümüzün gelişmiş e-öğrenme teknolojileriyle harmanlıyor Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Tepebaşı Belediyesi onaylı bir katılım sertifikası ile de belgelendiriliyor.


              Başkan Sayın Dt.  ATAÇ’ın, , “Tepebaşı, ambalaj atıklarının geri dönüşümünde, neredeyse İngiltere’deki rakamlara yaklaştı. Avrupa’da, Tepebaşı’nın bu başarısı konuşuluyor” sözleri  ise gurur vericidir.


           Ayrıca Tepebaşı Belediye Başkanı, Sayın Dt. Ahmet ATAÇ, hayata geçirdiği uygulama ve projeler ile ulusal ve dünya çapında beğeni topluyor, ödüller de alıyor.  Nitekim "Akıllı Kent Gelişimi" kategorisinde, "Küresel Model" ödülü alan, Türkiye’nin, ilk Belediye Başkanı oldu.


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi