4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR ve KURTULUŞ SAVAŞI

Perşembe günü, Atatürk'ün, 24 Mart 1922 tarihinde, Sivrihisar İlçesindeki Zaim Ağa Konağı'nda, Ankara dışında topladığı Bakanlar Kurulu Toplantısının yıldönümü kutlandı. Törene Demokrat Parti Genel Başkanı Sayı ZEYBEK ve Kent Konseyi Sanat Grubunun katılması ayrı bir zenginlik kattı.
Törenine katılan Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin değerinin bilinmesinin, Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli olduğu söyledi. Binlerce yıllık Türk tarihinin, büyük Osmanlı coğrafyasının Anadolu uygarlıklarının zenginliklerini, Türkiye Cumhuriyeti kendisinde toplandığım belirttikten sonra, " Mustafa Kemal diye bir insan içimizden çıkmasaydı, önce Türkiye Büyük Millet Meclisi, sonra Osmanlı ordusundan kalanlarından güçlü şanlı ordu çıkarmasaydı, bizim şimdi halimiz ne olurdu, biz nerelerde olurduk? Atatürk şu binada, geceleri ne yapıyordu? Ben size ilan ediyorum; gündüz çalışıyordu, gece kitap okuyordu. Savaş gecelerinde, Çanakkale Savaşları gecelerinde, Sakarya Savaşı gecelerinde, Dumlupınar'da geceleri kitap okuyan, bir Atatürk. Topladığınız zaman 3 bin 997. 4 bine 3 kalmış. Bildiğimiz bu kitapları, Anıtkabir Derneği yayınladı, 24 cilt halinde." dedi. Büyük alkış ve övgü de aldı.
SİVRİHİSAR, Kurtuluş Savaşı' nda önemli görevler üstlendi ve olaylara da tanıklık etti. İstiklal Savaşı'nda, Başkomutan Mustafa Kemal'in ve İsmet Paşa'nın katılımları ile Zaimağa Konağı'nda, savaşa dair çok önemli kararlar alınır. Bu arada Mustafa Kemal, İtilaf Devletleri tarafından yapılan ateşkes teklifini görüşmek ve verilecek cevabı karara bağlamak üzere, İcracı Vekiller Heyeti'ni (Bakanlar Kurulu'nu) Sivrihisar'a davet eder. 24 Mart 1922'de Zaimağa Konağı'nda Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı. Bu tarihi gün, her yıl törenlerle kutlanır.
Öte yandan Kurtuluş Savaşında, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan da bir Sivrihisarlı olan Mülazım Ahmet Hamdi Bey'dir. Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919' da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon'a gönderdiler. Bu gelişmelere ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun'daki, Türk Birliği' nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı. Kurtuluş Savaşının, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu.
Mülazım Ahmet Hamdi Bey' in, bu davranışı, son derece önemli idi. Çünkü Mülazım Hamdi Bey, işgalci İngiliz askerlerine karşı da ilk kıvılcımı çakan kişi olmuştu. Bu olaydan sonra, İngilizler, büyük endişeye kapıldılar.
Nitekim Mustafa Kemal Paşa'nın, Samsun' dan, 22 Mayıs 1919 da, hükümete verdiği raporda: " İngiliz kıtasının, Samsun' açıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan, 15. fırka (Tümen) makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi, Rum çetelerinin, Türk Köylerine ve halkına yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzden üzülerek, bir makineli tüfek ve emrindeki askerlerle, 17- 18 Mart gecesi dağa çıkmıştır. " demiştir.
Kurtuluş Savaşı'nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316- 1900 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)" in bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa' nın, anılarında da görmek mümkündür.
Yine Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa'nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI' NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır.
Ayrıca Sivrihisar Halkı, da tüm mal varlığını bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için, 4 bin lira bağışladı. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi.
Kurtuluş Savaşı'nda, büyük fedakârlıklar yapan ve İlk İcracı Vekiller Heyeti'ni (Bakanlar Kurulu'na ev sahipliğine yapan, önemli karaların alındığı, Sivrihisar' da, Gönül isterdik ki 24 Mart' da bir bakanlar kurulu toplantısı, yapılsın. Veya yapılan törenlere, en az bir bakanın iştirak etsin.
SİVRİHİSAR, Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Sinan Paşa, Mehmet Kaptan, Hızır bey, mülazım Hamdi Efendi, Selman-ı Farisi, Aziz Mahmut Hüdai gibi insanlar yetiştirdi. Kurtuluş Savaşında büyük fedakârlıklar yaptı. Ancak bu tabloya rağmen, arzu edilen gelişmeyi sağlayamadı. Bugüne kadar da merkezi idare ve siyasi iktidarlardan, hak ettiği ilgiyi göremedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi