
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SOGÜ TIP FAKÜLTESİ DUAYENİ
E
Yaşadığımız, çevrede, İnsanlar, maddi yönden zengin olmak için ve birçok şeyden vazgeçmesi gerekir. Manevi yönden, zengin olmak için de aynı şey geçerlidir. Ancak maddi zenginlik, kalıcı değildir ama manevi zenginlik, insanlar ebediyete intikal etseler de kalıcıdır.
Dünya ve Türk toplumunda, çok zengin insanlar oldu, Ancak bu insanlar unutuldu gitti. Eser bırakan, fikir ve düşünceleri ile toplumda kalıcı olan, manevi zengin insanlar ise hala yaşıyor. Eserleri, fikir ve düşünceleri, var oldukça da, yıllarca yaşayacaktır.
Eskişehir’ de, çocuk ve gençlerimizin, örnek alabilecekleri ve örnek olarak sunabileceğimiz, manevi zengin, mümtaz şahsiyet vardır. Yunus Emre ve Nasrettin Hoca, Sinan Paşa, Hızır Bey gibi… insanlarımız, asılardır yaşıyorlar ve bundan sonra da yaşayacaklardır.
Manevi zengin olan insanlarımızla, çocuk ve gençlerimiz, gurur duyup, örnek alacaklar, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerleri, de manevi zengin olan insanlarımızın şahsında tanımış olacaklardır.
Manevi bakımdan, zengin olan insanlarımız, ülkemizin, kentlerin ve mesleklerininin de en büyük zenginliğidir. çünkü çağımızda, geçmişte, ulusların zenginliğinin, en önemli göstergesi, doğal kaynaklardı. Bugün ise, üretimin ve hizmetin, en önemli faktörü, ülkelerin sahip olduğu bilgi, beyin gücüdür.
Mesleklerinde, duayen olan insanlar farklıdır. Fark yaratır, söyledikleriyle, düşündükleriyle, hizmetleriyle, unutulmazlar. Onalar, adeta tarih gibidir. Yıllar geçsede, herkes onu tanımak ve araştırmak ister. Tanıdıkca da onun icraatını, düşünce ve fikirkerini örnek alırlar.
Elbette Eskişehir’de, bugün her sektörde, manaevai zengin ve duayen, insanlarımız var. Bu insanlarımızda biride, Sağlık sektöründe, 41 yıl hizmet eden, hekimliğin de duayeni, ESOGü Tıp Fakültesi, Anabilim Dalı Başkanı ve çocuk ürolojisi Bilim Dalı Başkan Sayın Prof. Dr. Turgut DöNMEZ’ dir.
Kendisini ziyarette, sade, duru, pak konuşması fikir ve düşüncüleri ile dikkar çekti.. Dayanışmacı, bir ruha da sahip olarak gördük. Hastalara karşı davranışı, güler yüzü, asta ve hasta yakınları ile olan iletişimi, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Sayın Prof. Dr. Turgut DöNMEZ, hastalara karşı davranışı, örnek teşkil edecek niteliktedir. Hastalarının, BİYO-PSİKO- SOSYAL yönden sağlıklarını, en iyi şekilde değerlendiriyor, tanı, teşhis ve tedavi de gerekli özeni de gösteriyor. Bugüne kadar da onlarca hastayı, tedavi etmiş. Sağlığına kavuşturmuştur.
Sayın Prof, Dr. DöNMEZ, hastalarını tedavide, her türlü tıbbi teknolojiden yararlanıyor. En önemlisi de neyi, nasıl, ne kadar sürede yapacağını, risk ve tehlikelerini, yakın, uzak yan etkilerini, başka seçenekler olup olmadığını, sonuçta nelerin meydana geleceğini, yaşamının bu süreçte nasıl etkileneceğini, tüm ayrıntıları ile anlatıyor. Anlatım sırasında, hastanın, o andaki ruhsal durumuna da özen gösteriyor.
Sayın Porf. Dr, DöNMEZ, çok iyi bir gözlemcidir. Hasta ve yakınlarını çok iyi dinler. Hastayla empati kurar. Tarafsız hareket eder. Her hastaya ve yakınına eşit davranır. Sorumluluklarının, yükümlülüklerinin, yapabileceklerini ve yapılabilecekleri, hasta ve yakınları sürekli paylaşır.
Sayın Prof. Dr.DöNMEZ, yalnız bir tıp adamı olarak değil, insan olarak da örnek alınacak bir insanımızdır. İşinin, ehli de bir hekimdir. Sistemli bir şekilde, fikri faaliyetlerde bulunan, eleştiriye açık, bildikleri doğrulardan taviz vermeyen, söylemekten de çekinmeyen, bir yapıdadır. Bugüne kadar tıp fakültesinde yıllarca öğrencilerine tıp alanındaki bilgi, fikir ve düşüncelerni aktardı. Yaşamı ve icraatı ile örnek oldu.
Sayın Prof. Dr. DöMEZ’ e göre, zamanımızda, etik değerleri, genelliklede, "İLKE", "STANDART" ve KURAL" lar düzenlemektedir. Ayrıca hekim, insanların, bedeni üzerinde tasarrufta bulunma, hakkı kendisine verilmiş, bir meslek mensubudur. Bu hakkı veren de, doğrudan doğruya toplumdur
. Sayın Prof. Dr. DöNMEZ’ i, ESOGü’ de, öğretim görevli olması, öğrenciler için, büyük bir şanstı. Emekli olması ise Tıp Fakültesi özellikle de öğrencileri açısından ciddi kayıptır. . çünkü öğrencilerinin, ondan alacağı çok ders var..
Sayın Prof. Dr. DöNMEZ. bilim adamı ve eğitimci olarak, sağlık sekötrüne, özellikle de ESOGü Tıp fakültesine, damgasını vurmuş bir isimdir. Emekli de olsa, hep hatırlanacaktır. .çünkü ESOGü Tıp Fakültesindeki çalışmaları, öğrencileri ve tedavi yaptığı hastaları ve yakınları ile olan ilişkileri ile hep hatırlacaktır.. çünkü o, manevi zengin bir duayendir.
Sayın Prof. Dr. Turgut DöNMEZ’ i, kutluyoruz.